Tουρκικό «γκριζάρισμα» και στον Έβρο ή fake news;

To περιστατικό που έλαβε χώρα στον Έβρο, αποτελεί ένα ακόμη λιθαράκι στο οικοδόμημα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας που στήνει μεθοδικά η Ερντογανική Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Η Άγκυρα έχει επιδοθεί σ’ ένα κρεσέντο προκλήσεων και διεκδικήσεων, έχοντας ως απώτερο στόχο να αλλάξει το status quo στο Αιγαίο, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Το νέο-οθωμανικό δόγμα που «υπηρετεί» κατά γράμμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι συνεργάτες του, έχει ως βασικό συστατικό τη γεωπολιτική γιγάντωση της Τουρκίας, η οποία θα καταστεί σημαντικός  γεωστρατηγικός παράγοντας και εν δυνάμει εκφραστής του μουσουλμανικού κόσμου. 

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Η Τουρκία του Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι διαθέτει μια ιδιαιτέρως εύθραυστη και «πληγωμένη» οικονομία, έχει ενορχηστρώσει τις κινήσεις της, έχει καταστρώσει τη στρατηγική της, έχοντας ως σημείο αναφοράς την αναθεώρηση συνθηκών και την επαναχάραξη συνόρων. Το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» που η Άγκυρα όλο και περισσότερο «επενδύει» στη διπλωματική της ρητορική, η άκρως επιθετική πολιτική που εφαρμόζει απέναντι στην κυπριακή ΑΟΖ, η εργαλειοποίηση των προσφυγικών ροών στον Έβρο, η συμφωνία με τη Λιβύη για τον καθορισμό-μεταξύ άλλων- και ΑΟΖ, όπως επίσης και η επέκτασή της προς ανατολάς και δη στη Συρία, συνθέτουν το κολάζ του προσωπείου της Ερντογανικής Τουρκίας.

Η Τουρκία αναβάθμισε επιχειρησιακά μια «συχνή» διένεξη στον Έβρο

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έντονη κινητικότητα των Τούρκων στις Φέρες Έβρου και συγκεκριμένα στη θέση Μελισσοκομείο. Με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού, όπου μετά την υποχώρηση της στάθμης των νερών αποκαλύφθηκε έκταση περίπου 16 στρεμμάτων, οι Τούρκοι επανέφεραν στο προσκήνιο τη διαφωνία τους για τις συντεταγμένες που αφορούν στην οριογραμμή της περιοχής.

 Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν, έχουν υπάρξει και στο παρελθόν προστριβές και διαφωνίες Αθήνας-Άγκυρας αναφορικά με τις συνθήκες οριοθέτησης. Τώρα, ωστόσο, η Τουρκία αναβάθμισε επιχειρησιακά το ζήτημα και αυτό είναι το αξιοπρόσεκτο που πρέπει να αναλυθεί από την ελληνική πλευρά. Το υπουργείο Εξωτερικών αρχικώς επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα, σημειώνοντας ότι η εν λόγω τουρκική «διεκδίκηση» αποτελεί συχνό φαινόμενο που ουδέποτε έχει λάβει επικίνδυνη τροπή. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μάλιστα, έκανε λόγο για Fake News, σχολιάζοντας δημοσιεύματα ελληνικών μέσων-κυρίως ασχολούμενων με θέματα Άμυνας-, αλλά και ξένων ΜΜΕ, που υποστήριζαν ότι 15 Τούρκοι (5 αστυνομικοί και 15 στρατιωτικοί), εγκαταστάθηκαν στην έκταση των 16 στρεμμάτων.

Το ΥΠΕΞ, πάντως, με την ρηματική διακοίνωση που απέστειλε προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, παραδέχεται επισήμως ότι υπήρξε τουρκική δραστηριότητα στην περιοχή. Δεν δίνει άλλες σημαντικές λεπτομέρειες, αλλά διαμαρτύρεται για τη… δραστηριότητα, ενώ με ανακοίνωσή του διέψευσε κατηγορηματικά ότι Τούρκοι έχουν καταλάβει/βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. 

Διάγουμε μια εποχή όπου ο υβριδικός πόλεμος έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και τα fake news αποτελούν ένα από τα «όπλα» που εξαπολύονται προς τον… εχθρό. Η είδηση περί κατάληψης ελληνικού εδάφους είναι πρώτου μεγέθους και όταν διέρρευσε, δημιούργησε ανησυχία και πολλά ερωτήματα προς απάντηση. Όπως προαναφέρθηκε, το ΥΠΕΞ, παραδέχθηκε ότι τουρκική ομάδα εισήλθε στην περιοχή προκειμένου να κάνει μετρήσεις. Η κατάληψη και η παραμονή τουρκικής ομάδας σε περιοχή επί πολλές ώρες ή και κάποιες ημέρες, είναι, ωστόσο, κάτι εντελώς διαφορετικό και υπάγεται σε άλλη, πιο βαρύνουσα διπλωματική και στρατιωτική κλίμακα.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που κυριαρχεί ως ερώτημα και αναμένεται να απαντηθεί στο μέλλον, είναι εάν πρόκειται για ένα συνηθισμένο περιστατικό χαμηλής ισχύος ή αν η τουρκική δραστηριότητα αποτελεί μια καλά προμελετημένη ενέργεια που αποσκοπεί στο «γκριζάρισμα» της περιοχής και στη δημιουργία μιας αμφισβητούμενης ζώνης.

 Προπομπός για κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας

Το γεγονός, πάντως ότι η Τουρκία, επέλεξε τη δεδομένη χρονική στιγμή για να κλιμακώσει και πάλι την ένταση, δείχνει ότι βρισκόμαστε προ των πυλών μιας νέας επιθετικής φάσης που θα ξεδιπλώσει η Άγκυρα και θα έχει ως επίκεντρο τον Έβρο. Η Τουρκία δεν πτοήθηκε από την αποτυχία του Φεβρουαρίου, όταν απέστειλε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνικά σύνορα εν ίδει «πολιορκητικού κριού».

Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το επεισόδιο στον Έβρο, αλλά και οι ακατάπαυστες παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο, όπως επίσης και οι λοιπές προκλητικές ενέργειες, αποτελούν τον προπομπό για την νέα στρατηγική διεκδικήσεων και κλιμάκωσης που θα εφαρμόσει η Τουρκία, λίαν συντόμως. 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα