Τουρισμός 2025: Με θετικό πρόσημο ξεκινά η θερινή σεζόν

Για τον ελληνικό τουρισμό, το καλοκαίρι του 2025 ξεκινά σαν ταξίδι με πρίμο αέρα. Έχοντας, σταθερή πυξίδα, τόσο την παγκόσμια ζήτηση, όσο και την ελκυστικότητα του ελληνικού τοπίου και  παρά το ασταθές διεθνές περιβάλλον, η χώρα μας εξακολουθεί να προσελκύει το παγκόσμιο ταξιδιωτικό βλέμμα και μπαίνει για ακόμα μία φορά δυναμικά στη θερινή περίοδο.

Γράφει η Έλενα Βαβαδάκη

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Airdata Tracker – της πλατφόρμας ανάλυσης του ΙΝΣΕΤΕ για τον προγραμματισμό και την παρακολούθηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων – η φετινή σεζόν ανοίγει με 28,2 εκατομμύρια προγραμματισμένες θέσεις προς ελληνικούς προορισμούς, καταγράφοντας άνοδο 4,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την έρευνα Skift Research Travel Outlook Survey, το 2025 τα ταξίδια αναμένεται να αποτελέσουν την κορυφαία προαιρετική καταναλωτική δαπάνη σε αγορές – κλειδιά όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Κίνα και η Ινδία.

Οι καθιερωμένοι «πυλώνες» της ζήτησης παραμένουν ακλόνητοι. Η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί ισχυρό “μαγνήτη” για ταξιδιώτες από τις γνωστές ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, ενώ σταθερή είναι η ανοδική πορεία των αφίξεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ειδικότερα, το Ηνωμένο Βασίλειο, παραμένει σταθερά στην κορυφή  του ελληνικού τουρισμού και για το 2025, με 5,6 εκατομμύρια προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις – αριθμός αυξημένος κατά 2,2% σε σχέση με την περσινή χρονιά και αντιστοιχία στο 20% της συνολικής αγοράς. Στη δεύτερη θέση παραμένει η Γερμανία, καταγράφοντας 4,7 εκατομμύρια θέσεις και αύξηση 2,5%, με μερίδιο 17%. Την τριάδα έρχεται να συμπληρώσει η Ιταλία, η οποία ενισχύει σταθερά την παρουσία της τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας φέτος τις 2,5 εκατομμύρια θέσεις – μια άνοδος της τάξης του 3,9%.

Ανάμεσα στις αγορές που ξεχωρίζουν βρίσκονται και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που παρουσιάζουν εντυπωσιακή αύξηση 18,6%, φτάνοντας τις 727.000 θέσεις, ενώ ακόμη ισχυρότερη άνοδο παρουσιάζει το Ισραήλ – της τάξης του 52,1%-, ξεπερνώντας έτσι για πρώτη φορά τις 1,3 εκατομμύρια θέσεις.

Αξιοσημείωτες επιδόσεις εμφανίζουν και αγορές μικρότερης κλίμακας. Για παράδειγμα, η Σαουδική Αραβία ενισχύεται κατά 45% με 84.000 θέσεις, η Αλβανία κατά 56% με 156.000 θέσεις, ενώ η Αρμενία παρουσιάζει αύξηση 68,5% αγγίζοντας τις 75.000 θέσεις. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει και στη Γεωργία, η οποία υπερδιπλασιάζει τη δυναμικότητά της με αύξηση 113%, φτάνοντας τις 126.000 θέσεις.

Η εικόνα ωστόσο δεν είναι ενιαία, καθώς κάποιες παραδοσιακά ισχυρές αγορές εμφανίζουν τάσεις υποχώρησης. Η Γαλλία για παράδειγμα, μειώνει τις διαθέσιμες θέσεις κατά 2,6% (1,7 εκατ.). Ταυτόχρονα, η Πολωνία σημειώνει πτώση 6,7% (682.000 θέσεις) ενώ, βλέπουμε και τη Δανία να υποχωρεί κατά 7,3% (298.000 θέσεις).

Η γενική εικόνα , αν και επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία, παραμένει ρευστή και ο ορίζοντας νεφελώδης. Είναι δεδομένο ότι οι πολεμικές συγκρούσεις σε γειτονικές περιοχές, και ιδιαίτερα στις παρυφές της Μεσογείου, η ενεργειακή αβεβαιότητα, ο επίμονος πληθωρισμός και η χαμηλή αναπτυξιακή δυναμική της ευρωπαϊκής οικονομίας συνθέτουν ένα περίπλοκο σκηνικό που επηρεάζει άμεσα τις τουριστικές ροές προς τη χώρα, ενώ ενθαρρύνει την γενικότερη τάση  των last-minute κρατήσεων.

Ταυτόχρονα, ας μην ξεχνάμε ότι και στο εσωτερικό της χώρας, ο κλάδος καλείται να ανταποκριθεί σε ένα δυσμενές φορολογικό περιβάλλον, το οποίο περιλαμβάνει αυξημένες επιβαρύνσεις, όπως το Τέλος Ανθεκτικότητας και το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, μέτρα τα οποία ασκούν επιπρόσθετες πιέσεις, ιδίως στις μικρότερες και οικογενειακές επιχειρήσεις.

Κι όμως, μέσα σε αυτή τη σύνθετη συγκυρία, που καθίσταται αδύνατη οποιαδήποτε ασφαλή πρόβλεψη για την τελική πορεία της φετινής σεζόν, η Ελλάδα παραμένει αναμφισβήτητα σταθερό σημείο αναφοράς στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Η φήμη της ως ασφαλούς, φιλόξενου και αυθεντικού προορισμού, η αυξημένη αεροπορική συνδεσιμότητα και οι διαρκείς επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο συντηρούν τις ελπίδες για μία ακόμη επιτυχημένη χρονιά, που ο τουρισμός θα  συνεχίσει να αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης για την εγχώρια οικονομία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα