Το «θαύμα» των ελληνικών ομολόγων – Από «σκουπίδια» έγιναν ελκυστική επένδυση

Αν κάποιος έλεγε πριν από μια δεκαετία και εν μέσω της μνημονιακής λαίλαπας, ότι θα ερχόταν μια ημέρα – όχι στο πολύ μακρινό μέλλον- όπου η Ελλάδα θα δανειζόταν φθηνότερα από τη Γαλλία και την Ιταλία, τότε η… αποδοκιμασία θα «έπεφτε σύννεφο». Το λιγότερο…

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Ήρθε όμως η εποχή που η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα από τη δεύτερη και τρίτη πιο ισχυρή οικονομία της Ευρώπης και τα ομόλογά της, τα οποία κάποτε κατατάσσονταν στην κατηγορία των «σκουπιδιών», αποτελούν πλέον μια άκρως ελκυστική επένδυση στην αγορά των κρατικών χρεογράφων. Αυτό το εντυπωσιακό turnaround δεν έγινε εν μια νυκτί αλλά πραγματοποιήθηκε σταδιακά, έχοντας για προωθητικό μηχανισμό τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η τελευταία, κυρίως μετά τη «λήξη» της μνημονιακής περιόδου, βρήκε και πάλι τον αναπτυξιακό βηματισμό της. «Έχτισε» ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών και επενδυτών προς το πρόσωπο της και ιδίως μετά την επανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, έκανε άλματα προς τα εμπρός.

Αυτό αποτυπώνεται ανάγλυφα στην πορεία των ελληνικών ομολόγων τα οποία είναι πιο φθηνά από αντίστοιχα γαλλικά και ιταλικά, ενώ η χώρα μας έχει μειώσει σημαντικό το σπρεντ συγκριτικά με την κραταιά Γερμανία. Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κάποιος ότι εν μέσω γεωπολιτικών κρίσεων και αυξανόμενων κινδύνων για την παγκόσμια οικονομία, τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Στα πενταετή ομόλογα, οι αποδόσεις των ελληνικών που κινούνται γύρω στο 2,4% είναι πλέον χαμηλότερες από αυτές των γαλλικών (2,5%) και των ιταλικών (2,8%) ενώ κυμαίνονται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με αυτές των Ισπανικών (2,4%). Όσο για τη Μ. Βρετανία δανείζεται, μέσω τίτλων πενταετούς διάρκειας, με επιτόκιο πάνω από 4%. Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του γερμανικού πενταετούς ομολόγου βρίσκεται στο 2% με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί σημαντικά η διαφορά με το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου.

Στα δεκαετή ομόλογα, οι αποδόσεις των ελληνικών κυμαίνονται στο 3,1%, των ιταλικών στο 3,4% και των γαλλικών στο 2,9%, ενώ η Ισπανία δανείζεται με απόδοση στα επίπεδα του 2,9% και η Μ. Βρετανία με 4,2%. Στο γερμανικό δεκαετές ομόλογο η απόδοση κυμαίνεται στο 2,2%.

Ψήφο εμπιστοσύνης δίνουν οι οίκοι αξιολόγησης

Σημείο αναφοράς για την εξαιρετική πορεία που καταγράφουν τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν αναμφίβολα και οι θετικές εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία. Σημαντικό πλεονέκτημα για τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Τα 2/3 του ελληνικού δημόσιου χρέους, περίπου 230 δισ. ευρώ, αφορούν τον λεγόμενο επίσημο τομέα και είναι «κλειδωμένα» σε σταθερά χαμηλά επιτόκια. Ταυτόχρονα, το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού της χώρας μας δεν υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου έχουν φτάσει στο ύψος ρεκόρ των 44 δισ ευρώ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα