Κίνηση στο Χρηματιστήριο με τις τράπεζες στο επίκεντρο

Νότα αισιοδοξίας για επίτευξη ή και υπέρβαση των φετινών τους στόχων έθεσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με την κάθεμία να έχει τα δικά της ατού στο δρόμο της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.

Αναλυτικότερα, παρότι η διοίκηση της Eurobank αναμένει πλέον ταχύτερες μειώσεις επιτοκίων, από την εκτίμηση του business plan, το οποίο έχει δομηθεί με DFR στο 2%, ωστόσο, επιβεβαίωσε την το στόχο της για καθαρά έσοδα από τόκους στα 2,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον CFO της Eurobank, X. Κοκολογιάννη, η ταχύτερη αύξηση του όγκου δανείων αλλά και των ομολόγων, η βραδύτερη συρρίκνωση των spreads στα επιχειρηματικά δάνεια, όπως και η ισχυρή πιστωτική επέκταση, με 1,2 δισ. ευρώ οργανική ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο, που αντιστοιχεί στο 1/3 του ετήσιου στόχου, συμβάλλει καθοριστικά στην ανθεκτικότητα των καθαρών εσόδων από τόκους.

Για καθαρή πιστωτική επέκταση 2,5 δισ. ευρώ κατά τη φετινή χρονιά έκανε λόγο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς στην ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Οι εκταμιεύσεις δανείων ανήλθαν σε 1,6 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2025. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Εθνικής, 1,2 δισ. ευρώ αφορούσαν εταιρικές χορηγήσεις, με αιχμή τον ενεργειακό και τον ξενοδοχειακό κλάδο αλλά και τη ναυτιλία, ενώ ήπια αναθέρμανση παρατηρείται και στο retail. Όπως ανέφερε ο CFO της Εθνικής, Χρ. Χριστοδούλου, αν και η πορεία πιστωτικής επέκτασης είναι κάπως ασταθής, εν μέσω εξάρτησης από κάποια μεγάλα «tickets» που καθορίζουν την ανάπτυξη, η διοίκηση της Εθνικής αναμένει ισχυρό pipeline, με τη μεγαλύτερη ροή αυτών να λαμβάνει χώρα τη φετινή χρονιά.

Σήμερα, Παρασκευή, ακολούθησε η Alpha Bank παρουσιάζοντας το ισχυρότερο τρίμηνο στην ιστορία της. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 22% σε σχέση με το Α’ τρίμηνο 2024, φθάνοντας τα 239,3 εκατομμύρια ευρώ, επωφελούμενα από, 1) την ισχυρή γραμμή άμυνας έναντι της πτώσης των επιτοκίων, 2) τη σημαντική αύξηση των εσόδων από προμήθειες κατά 16% σε ετήσια βάση, 3) την εξομάλυνση του κόστους πιστωτικού Κινδύνου που διαμορφώθηκε στις 53 μονάδες βάσης.

Με όπλο τις τράπεζες και τα θεμελιώδη αυτών, το Χρηματιστήριο μπορεί να κινηθεί υψηλότερα διεκδικώντας με αξιώσεις την υπέρβαση των πρόσφατων πολυετών υψηλών στις 1.750 μονάδες. Άλλωστε ο τραπεζικός δείκτης είναι αυτός που διόρθωσε περισσότερο και απέχει περίπου 7,5% από τα υψηλά του.

Όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος διαχειριστής χαρτοφυλακίου και μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών, «σε απόσταση επαφής από το υψηλό 15-ετίας ο Γενικός Δείκτης, με τις δεικτοβαρεις εταιρίες να προσφέρουν εναλλάξ πολύτιμες βοήθειες. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 1ου τριμήνου από τις “big-4” συστημικές τράπεζες και οι εν εξελίξει εταιρικές πράξεις, όπως οι αποκοπές και οι πληρωμές μερισμάτων, κυριαρχούν στην εγχώρια ειδησεογραφία, σε μία Λεωφόρο Αθηνών που μοιάζει συνολικά να βρίσκεται στον… σωστό δρόμο.

Ενόσω οι ενεργοί κωδικοί αποκτούν νέα ρευστότητα από την ανατίμηση των χαρτοφυλακίων τους και από τις μερισματικές διανομές, τα εξαιρετικά αποτελέσματα χρήσης 2024 και η αισιοδοξία για τη συνέχιση των καλών θεμελιωδών και στο τρέχον εξάμηνο δημιουργούν τις βάσεις για νέες τοποθετήσεις στο ελληνικό ΧΑ, πόσο μάλλον από τη στιγμή που αυτό, ακόμη και με σχετικά λίγη δημοσιότητα, βρίσκεται πλέον στον 6ο χρόνο του bull market.

Οδηγός για τους αγοραστές η εταιρική κερδοφορία, η οποία βρίσκεται σε πολυετές υψηλό, με ό,τι αυτό σημαίνει για την περαιτέρω υλοποίηση των business plan, για τη δημιουργία υψηλής ρευστότητας και για τους δείκτες Ρ/Ε, οι οποίοι επιβεβαιώνουν το discount στο οποίο η ελληνική αγορά διαπραγματεύεται έναντι των μεγάλων ευρωπαϊκών.

Πάντως, παρά την ευελιξία και την θετική ατμόσφαιρα που φαίνεται να επικρατεί μεταξύ των ελληνικών εισηγμένων τίτλων, το βλέμμα όλων δεν μπορεί παρά να παραμένει και στην πορεία των διεθνών αγορών, στις οποίες παρά το πρόσφατο «ράλι ανακούφισης» δεν απουσιάζουν οι φόβοι για ξαφνική επιδείνωση του κλίματος».

«Για τις επόμενες εβδομάδες ο ΓΔ επιθυμεί, μιμούμενος αρκετές μετοχές της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, την καταγραφή νέου φετινού και πολυετούς υψηλού, ενδεχόμενο το οποίο θα αναγκάσει κι άλλα, τεχνικώς προσανατολισμένα χαρτοφυλάκια είτε να ακολουθήσουν την πιθανή ανοδική διάσπαση είτε… να πάνε “ταμείο” και να μειώσουν την έκθεση τους στο ρίσκο που οποίο πηγαίνει χέρι-χέρι με την επικείμενη θερινή ραστώνη και τις ταυτόχρονες, μάλλον δίχως σοβαρό πλάνο, ανακατατάξεις που λαμβάνουν χώρα σε θέματα παγκόσμιου εμπορίου. Για να μην αναφερθούμε καν στα γεωπολιτικά…» καταλήγει ο Π. Στεριώτης.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα