To μεγάλο στοίχημα των επενδύσεων και η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης και προφανώς της εγχώριας οικονομίας, είναι η ενίσχυση των επενδύσεων, προκειμένου εν ευθέτω χρόνο να καταστεί εφικτή η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Η προσέγγιση πάνω στο άκρως σημαντικό ζήτημα των επενδύσεων προφανώς και δεν πρέπει να είναι επιδερμική αλλά βαθιά ουσιαστική και δομική. Αυτό φαίνεται πως το αντιλαμβάνεται το οικονομικό επιτελείο, διαβλέποντας ότι μέσω της ενίσχυσης των επενδύσεων-κυρίως στον χώρο της βιομηχανίας- και τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για επιχειρηματίες και επενδυτές, θα ωφεληθεί τα μέγιστα η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας. Παράλληλα – και αυτό δεν αποτελεί ουτοπική άποψη αλλά ρεαλιστική «ματιά»- η… αναβάθμιση των επενδύσεων θα οδηγήσει σε αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

" " " "

Πακέτο ενίσχυσης 3 δισ. και πλέγμα κινήτρων και φοροαπαλλαγών

Το οικονομικό επιτελείο κινείται προς τη κατεύθυνση ενίσχυσης των επενδύσεων, προσφέροντας παράλληλα ένα νέο πλέγμα κινήτρων και φοροαπαλλαγών για τη διευκόλυνση των συγχωνεύσεων προκειμένου οι ελληνικές επιχειρήσεις να καταστούν ισχυρότερες και ανθεκτικότερες στον διεθνή και εγχώριο ανταγωνισμό. Σ’ ό,τι αφορά στη ενίσχυση των επενδύσεων, η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να «ρίξει» ένα μεγάλο πακέτο ύψους 3 δισ. ευρώ το οποίο θα διατεθεί για την χρηματοδότηση μεγάλων βιομηχανικών επενδύσεων σε συγκεκριμένους κλάδους της εγχώριας παραγωγής.

Αυτό το πακέτο θα πέσει στην αγορά εντός της ερχόμενης τριετίας μέσω της ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων μεγάλων επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα και με επίκεντρο τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία. Πρόκειται, μεταξύ άλλων για τους κλάδους της αμυντικής βιομηχανίας, της φαρμακοβιομηχανίας και της κλωστοϋφαντουργίας.

Ο δεύτερος πυλώνας σχετίζεται με τη νέα δέσμη κινήτρων και φοροαπαλλαγών για συγχωνεύσεις που θα έχει ως επίκεντρο την ενίσχυση της καινοτομίας και των τεχνολογικών επενδύσεων.  Μέσω των νέων ρυθμίσεων θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, έκπτωση φόρου 30% για 3 έτη για συγχωνεύσεις και μετασχηματισμούς μικρών επιχειρήσεων με την προϋπόθεση η εταιρική σχέση να διαρκεί τουλάχιστον 5 έτη και έκπτωση του συνόλου των δαπανών στην περίπτωση εξαγοράς επιχείρησης από άλλη εταιρεία.

Με τον τρόπο αυτό θα επιβραβεύονται συγχωνεύσεις και τις εξαγορές μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Κίνητρα και εκπτώσεις φόρων για επενδύσεις σε startups
To κυβερνητικό σχέδιο δίνει έμφαση στην ενίσχυση των νεοφυών startups επιχειρήσεων, προσφέροντας φορολογικά κίνητρα και εκπτώσεις.

Ειδικότερα:

  • Διευρύνονται και επεκτείνονται οι φοροαπαλλαγές (50%) για τους επενδυτικούς αγγέλους (angel investors) που στηρίζουν νεοφυείς startups επιχειρήσεις. Το ανώτατο όριο από 300.00 ευρώ αυξάνεται σε 900.000 ευρώ
  • Αυξάνεται (ή και τριπλασιάζεται) σε έως 300% η φοροαπαλλαγή που ισχύει (200%) για δαπάνες Ερευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α).
  • Πρώτη φορά στα χρονικά δίνεται έκπτωση έως 250% σε όσες επιχειρήσεις γίνουν συνεργάτιδες σε μικρές startups ή και σε ερευνητικά κέντρα χρηματοδοτώντας την τεχνολογική εξέλιξη και έρευνα.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα