Τα μηνύματα για την οικονομία από την «ετυμηγορία» της Moody’s

Η άρνηση της Moody’s να αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία στο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας, όπως έχουν πράξει οι υπόλοιποι κορυφαίοι διεθνείς οίκοι, ήταν προφανώς δυσάρεστο νέο για το οικονομικό επιτελείο.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος 

Δεν συνιστά πισωγύρισμα, ούτε μπορεί να διαταράξει το κλίμα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία που έχει διαμορφωθεί στις αγορές και στους ξένους επενδυτές. Πρέπει, όμως, να επισημανθεί ότι ενδεχόμενη αναβάθμιση από τη Moody’s – το πιο σκληρό καρύδι από τους οίκους- θα έδινε τεράστια ώθηση στην ούτως ή άλλως ανοδική πορεία που καταγράφει η εγχώρια οικονομία. Αυτό που έχει σημασία τη δεδομένη στιγμή-και αφορά το οικονομικό επιτελείο- είναι να αναλυθούν τα μηνύματα που στέλνει η Moody’s στη χώρα μας.

Το κυρίαρχο μήνυμα αφορά το «μείγμα» οικονομικής πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, για να παραμείνει στην ελίτ των αξιολογήσεων και να διατηρήσει το θετικό μομέντουμ. Η Moody’s τονίζει την αναγκαιότητα για δημοσιονομική σύνεση, δηλαδή για λελογισμένους προϋπολογισμούς και για περιορισμό των άσκοπων δαπανών. Σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, όπως επιτάσσει άλλωστε και το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε. και «αέναη» προσπάθεια για μείωση του δημόσιου χρέους και παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων.

Δεύτερο σημείο κλειδί από την ανάλυση της Moody’s που αποτελεί «τροχιοδεικτική» βολή προς την κυβέρνηση, είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Ο οίκος αξιολόγησης στέκεται στις δυσλειτουργίες του δικαστικού συστήματος και τις μεγάλες καθυστερήσεις, κάτι που έχουν επισημάνει και άλλοι διεθνείς φορείς σε ανάλογες εκθέσεις.

Ο αντίκτυπος
Το ερώτημα που ευλόγως προκύπτει είναι ποιος θα είναι ο αντίκτυπος-έστω πρόσκαιρος- στην ελληνική οικονομία και στην αντιμετώπισή της από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Το πρόσημο θα είναι αρνητικό, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει αλλαγή επί τα χείρω του κλίματος για την εγχώρια οικονομία. Αυτή, άλλωστε, χάρη στις αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις εντός του 2023 και την εξαιρετική πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, κάτι που αντανακλάται στην εικόνα των ελληνικών ομολόγων αλλά και στο χρηματιστήριο. Ενδεχομένως, όμως, εξαιτίας της ετυμηγορίας της Μoody’s, να προκύψουν αρνητικές επιπτώσεις για τα ελληνικά ομόλογα, ενώ στο ΧΑ ξένα χαρτοφυλάκια και funds θα επανεξετάσουν τη στάση τους στην ελληνική αγορά και ίσως να αναδιαρθρώσουν τις θέσεις τους.

Το οικονομικό επιτελείο έχει πλήρη εικόνα για τον άμεσο αντίκτυπο των αποφάσεων της Moody’s και ετοιμάζει την άμυνά του, με κύριο στόχο να διατηρήσει αταλάντευτη την εμπιστοσύνη των αγορών προς την ελληνική οικονομία. Υπό αυτό το πρίσμα ανανέωσης της ψήφου εμπιστοσύνης, είναι πιθανό το ελληνικό δημόσιο να βγει ξανά στις αγορές το προσεχές διάστημα, με την έκδοση νέου ομολόγου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα