Συναγερμός για το επερχόμενο οικονομικό «τσουνάμι»

«Η πανδημία του Covid-19 είναι η χειρότερη παγκόσμια κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, εκφράζοντας την ανησυχία ότι ενδέχεται να προκύψουν περισσότεροι πόλεμοι στον κόσμο.

Ζοφερές οι προβλέψεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ωστόσο άκρως ρεαλιστικές. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, με πρωτοφανείς συνέπειες τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Καθημερινά οι πληροφορίες σχετικά με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας  είναι απογοητευτικές, με την κοινωνία  σε κατάσταση απομόνωσης να περιμένει τη λήξη του συναγερμού προκειμένου να προαυλιστεί ξανά. Όμως ο προαυλισμός αυτός θα είναι διαφορετικός από αυτόν της προηγούμενης περιόδου, θα δοκιμάσει τις προσωπικές και συλλογικές αντοχές μέσα στο τσουνάμι της επερχόμενης οικονομικής κρίσης. Τα μάτια μας μετά τον παρατεταμένο εγκλεισμό θα δυσκολευτούν να ανοίξουν και να κοιτάξουν ψηλά στον ουρανό, ακόμα και εάν αυτός είναι σκοτεινός, σκεπασμένος από πυκνά μαύρα σύννεφα.

Δυστυχώς όλα αυτά δεν είναι τρομολαγνικές προβολές, μιλάνε τα νούμερα, οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας κάνουν λόγο για μηδενική ανάπτυξη το 2020, ωστόσο, μάλλον οι εκτιμήσεις αυτές θα αναθεωρηθούν επί τα χείρω, με τον υπουργό Οικονομικών να εκτιμά πως η Ελλάδα αναμένει υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 1% έως 3%.

Οι παραπάνω  προβλέψεις θεωρούνται αισιόδοξες, καθώς δεν είναι λίγες οι αναλύσεις οι οποίες κάνουν λόγο για ύφεση της τάξης του 5% ή  και 10%, που σημαίνει ότι συγκριτικά με το 2011, όπου και σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ υποχωρώντας κατά 7,1%  -έπειτα από δύο χρόνια που μειωνόταν ετησίως κατά 4%-, η πτώση θα είναι πολύ μεγαλύτερη και πιο απότομη.

Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι μόνο  κατά το μήνα Μάρτιο οι απολύσεις στη χώρα μας έφτασαν τις 41.000, ενώ οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες προβλέπουν αύξηση της ανεργίας, με την κυβέρνηση την ίδια στιγμή να διαψεύδει σενάρια μείωσης μισθών στο δημόσιο, υπό την προϋπόθεση  ότι δεν θα υπάρξει παράταση της υγειονομικής κρίσης.

«Δεν εξετάζεται κάτι τέτοιο αυτήν τη στιγμή από την κυβέρνηση» απάντησε ο κ. Πέτσας σε σχετική ερώτηση και συμπλήρωσε: «Αν υπάρξει οποιαδήποτε τέτοια πρόθεση, θα σημαίνει ότι θα έχουμε φύγει πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα που έχουμε βάλει αυτήν τη στιγμή για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού».

Σε διεθνές επίπεδο τα πράγματα είναι εξίσου δυσοίωνα, χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ρομπέρτο Ασεβέδο, ο οποίος αναφέρει πως «οι πρόσφατες προβλέψεις δείχνουν μια οικονομική κάμψη και απώλειες θέσεων εργασίας χειρότερες από εκείνες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από δώδεκα χρόνια».

Παράλληλα, η Goldman Sachs προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ στις προηγμένες οικονομίες θα συρρικνωθεί «πολύ απότομα» κατά το δεύτερο τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένης μιας πτώσης έως και 24% στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ την ίδια στιγμή ο ΟΟΣΑ δεν αποκλείει οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν ένα τεράστιο κύμα ανεργίας που μπορεί να φτάσει και το 30%.

Επομένως, είναι σαφές ότι η επόμενη ημέρα θα βρει τον κόσμο μας διαφορετικό, θα μας βρει όλους διαφορετικούς. Το τρένο της ιστορίας του μέλλοντος τώρα ξεκινάει, και η κατεύθυνση που θα πάρει είναι κάτι που εξαρτάται κι από την ίδια την κοινωνία…

Κ. Μ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα