Ο Γ. Ντάισελμπλουμ στο indicator.gr: Πρωτοφανής πολιτική κακοδιαχείριση για δεκαετίες στην Ελλάδα

Ο πρώην Πρόεδρος του Eurogroup και πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο indicator.gr και τον δημοσιογράφο Νίκο Κοσμόπουλο, αναφέρεται στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, στην κρίση της Ιταλίας, αλλά και στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα.

Ειδικότερα, ερωτηθείς για το λόγο που η Ελλάδα καθυστέρησε να βγει από τα μνημόνια, ο Γ. Νταισελμπλουμ  ασκεί δριμεία κριτική στο πολιτικό σύστημα της χώρας, τονίζοντας πως υπήρξε μια πρωτοφανής πολιτική κακοδιαχείριση για δεκαετίες, η οποία δημιούργησε το τεράστιο έλλειμμα και χρέος.

Αναφορικά με τη πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο πρώην Πρόεδρος του Eurogroup  θεωρεί ότι οι δανειστές δεν πρόκειται να είναι ανοιχτοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε ό,τι αφορά το καυτό ζήτημα των συντάξεων, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, εξηγεί ότι σε περίπτωση περικοπής των συντάξεων, το συγκεκριμένο μέτρο δεν πρόκειται να έχει μακροπρόθεσμα θετική επίδραση στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Παράλληλα, εμφανίζεται προβληματισμένος απέναντι στην κίνηση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, επισημαίνοντας ότι προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ  καλείται να απαντήσει σχετικά με την ανησυχητική αύξηση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και στο κατά πόσο αυτή οφείλεται στην οικονομική πολιτική που ακολούθησαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, σχολιάζει σκωπτικά την άποψη ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες λειτούργησαν ως φόβητρα και πειραματόζωα για άλλες οικονομίες, όπως για παράδειγμα αυτές της Ιταλίας και της Ισπανίας.


Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Ντάισελμπλουμ που παραχώρησε στο Indicator.gr και τον Νίκο Κοσμόπουλο:

 

Ποιος κατά τη γνώμη σας είναι ο λόγος που η Ελλάδα καθυστέρησε να βγει από τα μνημόνια; Πιστεύετε ότι τα δύο πρώτα προγράμματα δεν περιείχαν τα κατάλληλα “μέτρα” ή η καθυστέρηση ήταν θέμα λανθασμένης εφαρμογής τους;

Κατ’ αρχήν ο κύριος λόγος συνδέεται με τη σοβαρότητα των προβλημάτων. Καμία άλλη χώρα- μέλος δεν είχε βγει από την καλή περίοδο, πριν από το 2008, σε μια τόσο φοβερή κατάσταση. Με ένα προϋπολογισμό με τεράστιο έλλειμμα, ένα εθνικό χρέος πολύ πάνω από 100% του ΑΕΠ, με πλήρη απώλεια της ανταγωνιστικότητας και μια πρωτοφανή πολιτική κακοδιαχείριση δεκαετιών. Μέχρι σήμερα υπάρχουν Έλληνες πολιτικοί που αρνούνται αυτήν την δυσάρεστη αλήθεια.

Ο δεύτερος λόγος αφορούσε στο λανθασμένο τρόπο αντίδρασης μπροστά στην κρίση. Η διάσωση των επενδυτών στις τράπεζες με κόστος των φορολογουμένων, όπως συνέβη σε όλη την Ευρώπη, ήταν ένα μεγάλο λάθος. Η προσπάθεια να διορθωθεί ο προϋπολογισμός σε λίγα μόνο χρόνια κατά τη διάρκεια του πρώτου προγράμματος, ήταν ένα επιπλέον λάθος. Και αργότερα, έγιναν πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ταυτόχρονα, οδηγώντας σε κακή εφαρμογή.

Δεδομένου πως μέχρι στιγμής φαίνεται ότι όλοι οι οικονομικοί δείκτες έχουν θετικό πρόσημο, θεωρείτε πως το ύψος των πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί (3,5% μέχρι το 2021), θα μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης;

 Δεν νομίζω ότι οι πιστωτές που έχουν παράσχει όλα τα δάνεια με ευνοϊκούς όρους στην Ελλάδα θα είναι ανοιχτοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί στην πραγματικότητα και μια συνεισφορά από τον προϋπολογισμό της Ελλάδας για τη μείωση του χρέους. Πιστεύω ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα τηρήσουν την υπόσχεση να βοηθήσουν την Ελλάδα με το χρέος τα επόμενα χρόνια, αν η ελληνική κυβέρνηση διαμορφώνει και εκτελεί έναν υγιή προϋπολογισμό.

 Στα τέλη Νοέμβρη το σημαντικό για την ελληνική κοινωνία ζήτημα των συντάξεων θα βρεθεί στο τραπέζι του Eurogroup. Ποια είναι η δική σας πρόβλεψη για τις αποφάσεις που θα παρθούν και ποια θα ήταν η δική σας εισήγηση αν συμμετείχατε σήμερα σε αυτό;

 Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αυτό το συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει μακροπρόθεσμη θετική επίδραση στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Για το εάν είναι απαραίτητο προκειμένου να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος βραχυπρόθεσμα, εξαρτάται από τους θεσμούς να το εξετάσουν και να το αποφασίσουν.

 Πώς αξιολογείτε τα κυβερνητικά σχέδια για την ανακούφιση αδύναμων κοινωνικών ομάδων στην Ελλάδα που πρόκειται να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή; Πιστεύετε ότι υπάρχει πραγματικά αρκετός δημοσιονομικός χώρος για την εφαρμογή τους;

Είναι σαφές ότι εάν δεν ληφθούν τα μέτρα για τις συντάξεις, θα υπάρξει λιγότερος δημοσιονομικός χώρος και  συνεπώς, λιγότερα περιθώρια για επιπλέον κοινωνικά μέτρα. Σε γενικές γραμμές, το κόστος του συνταξιοδοτικού συστήματος πρέπει να ελεγχθεί ώστε να επιτρέψει άλλες κοινωνικές δαπάνες, περισσότερο απευθυνόμενες σε οικογένειες και νέους άνεργους.

 Όταν παρουσιάσατε το βιβλίο σας “Η Κρίση του Ευρώ” πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα, αναφερθήκατε στην πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, αποκαλώντας την “μη ρεαλιστική στρατηγική”. Γιατί το πιστεύετε αυτό;

 Εάν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί πριν υπάρξει σημαντική οικονομική ανάκαμψη, η ανταγωνιστικότητα θα χαθεί και πάλι. Πρέπει να δοθεί πολύ περισσότερη προσοχή στο ερώτημα πώς μπορούν  ξένοι επενδυτές να επανέλθουν στην Ελλάδα.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια δύσκολη περίοδο όπου η ακροδεξιά ρίχνει την σκιά της σε μερικές χώρες της Ηπείρου. Πως πιστεύετε πως πρέπει να αντιδράσουν οι προοδευτικές δυνάμεις; Μήπως η Ε.Ε. πρέπει να μην εμμένει τόσο στο νεοφιλελεύθερο δόγμα της;

 Η Ευρώπη έχει ένα μοναδικό κοινωνικό μοντέλο. Σε αυτό οι κυβερνήσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της οικονομίας και ένα μεγάλο μέρος του συλλογικού πλούτου αναδιανέμεται μέσω των κοινωνικών συστημάτων. Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν τελειοποιήσει αυτό το σύστημα. Ωστόσο, η οικονομία πρέπει να έχει περιθώρια. Δεν μπορεί να αφήνονται οι πολιτικοί και οι κυβερνήσεις να πνίγουν οποιαδήποτε επιχειρηματική πρωτοβουλία. Μπορεί να αναδιανεμηθεί ο πλούτος μόνο αν έχει πρώτα δημιουργηθεί.

Τούτου λεχθέντος, είναι σαφές ότι από κοινού πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι «μεγάλες επιχειρήσεις» θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο τους στους φόρους.

 Έλληνες πολιτικοί υποστηρίζουν ότι χώρες όπως η Ελλάδα, έχουν χρησιμοποιηθεί ως σκιάχτρα – πειραματόζωα, με αποδέκτες οικονομίες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Οι πρόσφατες εξελίξεις με την Ιταλία φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτή τη θέση. Ποια είναι η άποψή σας;

 Νομίζω ότι αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας αποτελούν χάσιμο χρόνου. Οι Έλληνες πολιτικοί θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης εντός και εκτός της χώρας. Αυτό απαιτεί υγιείς πολιτικές για την εξισορρόπηση της οικονομίας και του κράτους πρόνοιας, προσελκύοντας νέες επενδύσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι ιταλικές επιλογές μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για την Ελλάδα. Ο καλύτερος τρόπος να προστατευθεί η Ελλάδα από αυτή την προοπτική είναι να κάνει ουσιαστικά βήματα προς τα εμπρός.

 

The interview in English

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα