Ισραήλ – Ιράν: Οι οικονομικές επιπτώσεις που ανησυχούν τις αγορές

Τα πρώτα σημάδια ότι κάτι θα συμβεί ήταν εμφανή, καθώς ο χρυσός ανέβηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα γεγονός που αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών πως κάτι θα συνέβαινε.

Γράφει η *Δάφνη Γρηγοριάδη

Η αυξημένη αβεβαιότητα στην περιοχή, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του Ισραήλ για αντίποινα, διατηρεί τις πληθωριστικές προσδοκίες στην αγορά. Αυτό οδηγεί σε ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των τιμών σε διάφορα αγαθά και υπηρεσίες:

  • Αύξηση του μεταφορικού κόστους
  • Υψηλότερες τιμές εμπορευμάτων
  • Μεγαλύτερες καθυστερήσεις στις παραδόσεις
  • Αύξηση στα ασφάλιστρα των πλοίων
  • Αύξηση των τιμών ενέργειας

Ακόμη δεν έχουν περάσει οι ανατιμήσεις στην αντλία από τις νέες εχθροπραξίες όμως… τις προηγούμενες μέρες είχαμε  κάποιες άλλες εξελίξεις οι οποίες ώθησαν τις τιμές προς τα πάνω όπως το γεγονός ότι ρωσικά διυλιστήρια χτυπήθηκαν από την Ουκρανία η παραγωγή των οποίων θα επανέλθει τον Ιούνιο.

Το ενδεχόμενο κλεισίματος των στενών του Ορμούζ θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, καθώς το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου διακινείται μέσω αυτών. Ακόμη και η αποφυγή της περιοχής λόγω της ανησυχητικής κατάστασης θα προκαλέσει επιπλέον προβλήματα στις θαλάσσιες μεταφορές και αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Οι προβλέψεις ότι το Brent  θα φτάσει τα 100 $ το βαρέλι είναι βάσιμες, μάλιστα μπορούμε να πούμε ότι σε ένα σενάριο όπου κλείσουν τα στενά του Ορμούζ και η σύγκρουση φτάσει στο κόκκινο τότε θα δούμε το Brent ακόμη πιο πάνω.

Επιπλέον βαδίζοντας προς το καλοκαίρι αναμένουμε αύξηση των τιμών στα καύσιμα  λόγω της  αυξημένης ζήτησης για μεταφορές ειδικά για την Ελλάδα που φέτος αναμένουμε ρεκόρ στον τουρισμό με την τουριστική σεζόν να  έχει ξεκινήσει νωρίτερα από ότι άλλες χρονιές.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η συνεχιζόμενη παρακολούθηση των εξελίξεων στην περιοχή είναι κρίσιμη για την προσαρμογή των επιχειρηματικών στρατηγικών και των επενδυτικών αποφάσεων.

* Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα