Επιστολική ψήφος: Μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση που οφείλουμε ν’ αγκαλιάσουμε!

Η επιστολική ψήφος είναι πλέον γεγονός. Ένα χρόνιο αίτημα δεκαετιών υλοποιήθηκε από την από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας κι οφείλουμε να το αγκαλιάσουμε!

Γράφει ο *Στέλιος Κυμπουρόπουλος

Σύμφωνα με πληροφορίες των αρμόδιων Υπουργείων, πάνω από 100.000 εκλογείς από 115 διαφορετικές χώρες έχουν εγγραφεί στη σχετική πλατφόρμα γα την επιστολική ψήφο. Συγκεκριμένα, οι εγγεγραμμένοι Έλληνες του εξωτερικού έχουν ξεπεράσει τις 30.000, νούμερο σημαντικά υψηλότερο σε σχέση μ’ εκείνο που άσκησε το εκλογικό τους δικαίωμα στις βουλευτικές εκλογές του 2023.

Και το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι στις 80 από τις 115 χώρες από τις οποίες προέρχονται οι εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα του ΥΠΕΣ, δεν είχε συσταθεί εκλογικό κέντρο στις βουλευτικές εκλογές του 2023, αφού δεν είχε συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός που προβλέπει η εκλογική νομοθεσία.

Κι αυτό δείχνει ξεκάθαρα τη σημασία της επιστολικής ψήφου αφού είναι η πρώτη φορά που όλοι οι Έλληνες, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους, θα έχουν τη δυνατότητα ν’ ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις προσεχείς ευρωεκλογές, χωρίς να χρειάζεται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα ή να μεταβούν σε Πρεσβείες και Προξενεία της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται δε ότι οι εκλογείς που βρίσκονται εκτός επικρατείας θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά με επιστολική ψήφο στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη τομή, μια δημοκρατική κατάκτηση για τη χώρα μας και ένα πάγιο αίτημα του παγκόσμιου Ελληνισμού το οποίο, επιτέλους, ικανοποιήθηκε. Όλα αυτά συνέβησαν στις 24 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, όταν το υπουργείο Εσωτερικών εισήγαγε και κατέθεσε προς ψήφιση το επίμαχο νομοσχέδιο στο Εθνικό Κοινοβούλιο. Δυστυχώς, αν και θα περίμενε κανείς πως θα γινόταν ευρέως αποδεκτό και η συγκεκριμένη ημερομηνία θα γραφόταν με «χρυσά γράμματα» στις σελίδες της Ελληνικής Δημοκρατίας και του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, πέρασε μόνο με τις ψήφους των συναδέλφων βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Οι υπόλοιπες κοινοβουλευτικές δυνάμεις δεν υπολόγισαν και δεν συμμερίστηκαν το πάγιο αίτημα των πολιτών, καθώς και το αναφαίρετο δικαίωμά τους στη διαδικασία τού εκλέγειν. Απέδειξαν με τη στάση τους πως δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για την ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών, αλλά μόνο για την ικανοποίηση των κομματικών τους συμφερόντων.

Η θέσπισή της λοιπόν ήδη συμβάλλει στην αύξηση της συμμετοχής, βοηθώντας και διευκολύνοντας παράλληλα κατηγορίες ψηφοφόρων που μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος (π.χ., ηλικιωμένοι, ανάπηρα άτομα, φοιτητές, εργαζόμενοι την ημέρα των εκλογών).

Έχουμε εθνικό και ευρωπαϊκό χρέος να συμμετάσχουμε όλοι στην εκλογική διαδικασία και να αποφασίσουμε από κοινού για την ευρωπαϊκή μας μοίρα. Υπεύθυνα, με νηφαλιότητα και με γνώμονα το καλό της Ένωσης και της χώρας.

Και να στέψουμε το εγχείρημα της επιστολικής ψήφου μ’ επιτυχία εγγραφόμενοι στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου μέχρι την επόμενη Δευτέρα, 29 Απριλίου!

*Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος είναι Ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος Ευρωβουλευτής Νέας Δημοκρατίας

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα