Προτεραιότητα το κοινωνικό κράτος – Υγεία με καθολικότητα και όχι επιλεκτικότητα.

Μήνες τώρα ακούμε την μαγική λέξη «μεταρρύθμιση» στην υγεία, δια στόματος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Από την άλλη η ΝΔ αποδεικνύεται απόλυτα πιστή στο σχέδιο της, που δεν είναι άλλο από την καταστροφή του ΕΣΥ. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξαν να κατευθύνουν μόνο το 4,8% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για το ΕΣΥ, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατευθύνουν 8-10%.

Γράφει η Βάσια Αναστασίου*

Εξίσου ανησυχητικό είναι ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην ομάδα των ανατολικών χωρών της Ε.Ε. με τις χαμηλότερες δημόσιες δαπάνες υγείας ενώ παράλληλα οι Έλληνες πληρώνουν τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία μετά την Βουλγαρία.

Η μοναδική «μεταρρύθμιση» που έφερε η Κυβέρνηση της ΝΔ στον χώρο της υγείας ήταν ο νόμος που καταργεί της πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των ιατρών του ΕΣΥ, οδηγώντας στη μετατροπή ενός δημόσιου και κοινωνικού αγαθού, σε αντικείμενο της ιδιωτικής αγοράς.

Επιπλέον η Κυβέρνηση δεν φροντίζει να αναβαθμίσει τους μισθούς των γιατρών που παραμένουν στο ΕΣΥ και αρνείται την εφαρμογή τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων δικαστηρίων όπως του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και του Αρείου Πάγου αφήνοντας τους μισθούς στα νοσοκομεία να είναι από τους χαμηλότερους στην ΕΕ. Αποτέλεσμα οι Έλληνες απόφοιτοι Ιατρικής Σχολής να μεταναστεύουν στην γειτονική Κύπρο και σε άλλες χώρες προκειμένου να κάνουν την ειδικότητα τους με έναν αξιοπρεπή μισθό αλλά και να εργαστούν τελικά μόνιμα εκτός της πατρίδας μας, προκειμένου το επιστημονικό μας προσωπικό να ζει με αξιοπρέπεια μετά από τις πολυετείς σπουδές του.

Σε ότι αφορά το ΕΚΑΒ, ακροβατεί μεταξύ της υποστελέχωσης σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιμετωπίσει το ‘επείγον’ που απαιτείται και να χάνονται ανθρώπινες ζωές (βλ. έγκυος στην Νέα Μάκρη το καλοκαίρι).

Η αναγέννηση του ΕΣΥ, που ίδρυσε ο Γ. Γεννηματάς και ο Π. Αυγερινός είναι η ψυχή και η καρδιά του ΠΑΣΟΚ και όχι μια προγραμματική θέση. Επιμένουμε στην ένταξη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγεινά καθώς και σε επαρκείς και μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με νέα σύγχρονα οργανογράμματα, ώστε να προκηρύσσονται άμεσα όλες οι θέσεις που εκκενώνονται. Επιπλέον προτείνουμε την ανάπτυξη του τομέα της Δημόσιας Υγείας, ως ολοκληρωμένη δημόσια υπηρεσία, με ισχυρές δομές σε κάθε Περιφέρεια της χώρας καθώς και ένα Ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία. Πολύ σημαντική είναι και η υγεία στα νησιά μας, όπου προτείνεται τα μεγάλα νησιά να έχουν επαρκώς στελεχωμένο Νοσοκομείο ενώ στα μικρότερα μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε διασύνδεση με το πλησιέστερο Νοσοκομείο. Για τα πολύ μικρά νησιά, ένα περιφερειακό ιατρείο με μόνιμο ιατρό. Επιπλέον οι διοικητές των νοσοκομείων θα πρέπει να προσλαμβάνονται από διεθνείς διαγωνισμούς. Υπάρχουν χιλιάδες απόφοιτοι με εξειδίκευση στην διοίκηση υγείας που μένουν ανεκμετάλλευτοι, προκειμένου να διορίζονται αποτυχημένοι πολιτευτές της δεξιάς κυβέρνησης.

Για το ΠΑΣΟΚ ισχυρό ΕΣΥ δεν σημαίνει λίστες ντροπής στα χειρουργεία, κουρασμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που λειτουργεί υπο το καθεστώς του «εντέλεσθαι», δηλαδή με χαρτί επιστράτευσης προκειμένου να εφημερεύει διαρκώς και να καλύπτει τα κενά. Κοινωνικό κράτος δεν είναι οι πλανόδιοι γιατροί ούτε ο εξαναγκασμός τους να κάνουν χρήση υλικών και τεχνικών του περασμένου αιώνα επειδή δεν υπάρχει ο προϋπολογισμός για να γίνει η σωστή επιλογή σε αναλώσιμα υλικά. Για όλα τα παραπάνω και για πολλά ακόμα θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε δίπλα στον πολίτη και στο ιατρονοσηλευτικό μας προσωπικό μέχρι το αυτονόητο να γίνει πράξη. Δεν αρκούμαστε σε χειροκροτήματα σε μπαλκόνια.

*Τ.αν.γραμμ. Επικοινωνίας ΠΑΣΟΚ
Δικηγόρος, MSc, Phd
Μέλος ΚΠΕ Πασοκ – Κίνημα Αλλαγής

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα