

Η Ευρώπη παρακολουθεί μάλλον αμήχανη και προφανώς χωρίς διάθεση σύγκρουσης τον Ντόναλντ Τραμπ να την απειλεί με επιβολή δασμών. Οι Βρυξέλλες φοβούνται και δείχνουν διατεθειμένες να κάνουν τα χατίρια του νεοκλεγέντα Αμερικανού προέδρου, ο οποίος πρόσφατα ζήτησε-για την ακρίβεια απαίτησε-από τους Ευρωπαίους, να αγοράσουν περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Γράφει ο Νώντας Βλάχος
Το παράδειγμα της φοβικής Ευρώπης, όπως τουλάχιστον αυτό εκφράζεται από τις δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων των Βρυξελλών, απέχει παρασάγγας από το «μοντέλο» αντιμετώπισης που υιοθετεί η Κίνα απέναντι στον Τραμπ και τον εμπορικό πόλεμο που είναι έτοιμος να κηρύξει. Ο ασιατικός γίγαντας είναι με το «όπλο παρά πόδα», έτοιμος να προχωρήσει σε αντίποινα εμπορικής φύσης απέναντι στις ΗΠΑ και έχοντας ήδη λάβει προστατευτικά μέτρα που θα κάνουν πιο ανώδυνο για την οικονομία του, το νέο γύρο ενός εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.
Στα του ευρωπαϊκού μας… οίκου, το συστηματικό μπούλινγκ που επιδίδεται ο Τραμπ με «όπλο» τους δασμούς, δεν έχει απάντηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει τη βούληση να αντιπαρατεθεί, έχοντας αποδεχθεί εκ προοιμίου ότι θα έχανε από τα αποδυτήρια σ’ ένα ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο με την Ουάσιγκτον.
Για να μην κακίζουμε αναιτίως τους επικεφαλής της ΕΕ και λοιπούς κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους, πρέπει να αποδεχθούμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια δυσμενή οικονομική συγκυρία και δεν διαθέτει τη δυναμική-στην παρούσα φάση- για να ανοίξει μέτωπο με τις ΗΠΑ. Οι δύο πιο ισχυροί βραχίονες της ΕΕ, η Γερμανία και η Γαλλία, αντιμετωπίζουν σημαίνοντα οικονομικά προβλήματα και την ίδια στιγμή κλυδωνίζονται από πολιτικές αναταράξεις.
Ενδεχόμενο ξέσπασμα εμπορικού πολέμου και επιβολή δασμών-εκ μέρους του Τραμπ- έως και 20% στις εισαγωγές από την Ευρώπη, εκτιμάται ότι θα επιφέρουν ένα καταστροφικό πλήγμα στην Γηραιά Ήπειρο που έχει εξαγωγές άνω των 500 δισ.ευρώ προς τις ΗΠΑ. Οι επιπτώσεις θα είναι πολλαπλές και κυρίως είναι πιθανόν να προκαλέσουν μεγαλύτερες οικονομικές πιέσεις και πολιτικές αναταραχές στις ευρωπαϊκές χώρες.
Η συνταγή της Κίνας
Η Κίνα έχει φροντίσει να πάρει εγκαίρως τα μέτρα της, για να μετριάσει την εξάρτηση των εμπορικών εξαγωγών της προς τις ΗΠΑ. Μόνο την τελευταία τετραετία η ηγεσία στο Πεκίνο φρόντισε επιμελώς να διαφοροποιήσει τις ροές των εξαγωγών της.
Το Πεκίνο ισχυροποίησε τους εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία και την Ινδία, διείσδυσε περισσότερο στις αγορές της Λατινικής Αμερικής και Αφρικής, ενώ εδραίωσε τα ανοίγματά της σε άλλες μικρότερες αγορές της Ασίας, όπως το Βιετνάμ.
Παράλληλα, η Κίνα, στέλνει, ξεκάθαρα μηνύματα προς τον Ντόναλντ Τραμπ, ότι δεν φοβάται και είναι διατεθειμένη να μπει στον εμπορικό πόλεμο. Η επίθεση του Πεκίνου προς την Nvidia, η οποία θεωρείται πρωτοπόρος στην κατασκευή ημιαγωγών, κατάλληλων για χρήση στον τομέα της Τεχνητής Νοημόσυνης, αποτελεί προειδοποιητική βολή της Κίνας προς τον Τραμπ.
Σχετικά Νέα
Τράπεζες: Γκάζι στην πιστωτική επέκταση – Αυξημένη ροή δανείων στις επιχειρήσεις
Είναι πέρα ως πέρα αδιαμφισβήτητο ότι οι ελληνικές τράπεζες καταγράφουν μια εξαιρετική πορεία τα.
Ο τουρισμός, οι τιμές υπηρεσιών και η σύνδεσή τους με τον επίμονο πληθωρισμό
Αποκλιμακωμένος μεν, επίμονος δε, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα-όπως και στην Ευρωζώνη- «καθοδηγείται» από τις.
Εαν η ηλεκτρική διασύνδεση δεν γίνει τώρα, πότε;
Η παραπομπή του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στο ΚΥΣΕΑ, χωρίς να.
Απαιτείται προσαρμογή στη νέα διεθνή πραγματικότητα
Ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να σώσει την οικονομία της Δύσης (που δεν είναι πια.