«Μπαταχτσής» το Δημόσιο – Εκτινάχθηκαν τα απλήρωτα χρέη προς τους ιδιώτες

Είναι εξόχως αντιφατικό την ώρα που προκύπτουν υπερπλεονάσματα κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού, να «θεριεύουν» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες προμηθευτές. Το κράτος δίνει το κακό παράδειγμα, ενώ θα έπρεπε προφανώς να πράττει το ακριβώς αντίθετο.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος 

Δεν είναι μόνο.. ηθικό το ζήτημα, όπου δηλαδή το Δημόσιο πιέζει και λαμβάνει αναγκαστικά μέτρα σε βάρος των οφειλετών του Δημοσίου, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίζεται ως «μπαταχτσής» στις δικές του υποχρεώσεις. Είναι και ζήτημα αμιγώς πρακτικό από το οποίο αναδύονται μείζονα ερωτήματα για το «θαύμα» των υπερπλεονασμάτων και πως αυτά δημιουργούνται. Δεν υπάρχει αμφιβολίας πως είναι αποτέλεσμα των ισχυρών εσόδων από τους φόρους και κυρίους τους έμμεσους (ΦΠΑ,ΕΦΚ). Επιπροσθέτως, όμως, το υπερπλεόνασμα «φουσκώνει» και από τα χρήματα που παραμένουν στα κρατικά ταμεία και δεν αποδίδονται εγκαίρως για την πληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Εκτοξεύθηκαν στα 3,5 δισ.ευρώ
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες προμηθευτές μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρου καταγράφουν εκρηκτική αύξηση, με βάση τα στοιχεία του οικονομικού επιτελείου. Το ύψος τους ανήλθε στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου στο ποσό των 3,51 δισ. ευρώ ή σε το 1,5% του ΑΕΠ.

Το ποσό είναι αυξημένο κατά 25,2% ή κατά 705 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το τέλος του 2023, όταν τα κρατικά «φέσια» ήταν 2,8 δισ. ευρώ, αλλά και αυξημένο κατά 76,1% σε σχέση με το τον Δεκέμβριο του 2019, όταν συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν 1,99 δισ. ευρώ. Πρόκειται αναμφίβολα για μια αρνητική συνθήκη που έχει παγιωθεί στην αγορά, στερώντας αναγκαία ρευστότητα στις επιχειρήσεις που μοχθούν για την επιβίωσή τους.

Τα ποσά αφορούν σε οφειλές που έπρεπε να εξοφληθούν σε διάστημα 90 ημερών από τη γένεσή τους, πλην όμως δεν τηρείται η προθεσμία και τα χρέη συσσωρεύονται με ανησυχητικό ρυθμό και ήδη είναι υψηλότερα από το 2017. Αφορούν, δε, χρέη του δημοσίου και των φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες προμηθευτές καθώς και επιστροφές φόρων σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Από τα αναλυτικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκύπτει πως οι εκκρεμείς οφειλές του Κράτους και των φορέων Γενικής κυβέρνησης προς τους προμηθευτές ανήλθαν τον περασμένο Οκτώβριο σε 2,824 δισ. ευρώ, από 2,243 δισ. ευρώ, που ήταν τον Δεκέμβριο του 2023, αυξημένες κατά 25,9%. Οι αντίστοιχες οφειλές τον Δεκέμβριο του 2022 ήταν 1,712 δισ. ευρώ, το 2021 ήταν 1,301 δισ., το 2020 ήταν 1,228 δισ. και το 2019 ήταν 1,324 δισ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο ποσό προέρχεται από οφειλές των νοσοκομείων που ανήλθαν σε 1,255 δισ. ευρώ.

Εκκρεμείς επιστροφές φόρου

Οι ληξιπρόθεσμες επιστροφές φόρου, με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών από 287 εκατ. ευρώ που ήταν τον Σεπτέμβριο, εκτοξεύτηκαν στα 367 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο εκ των οποίων 230 εκατ. ευρώ αφορούν επιστροφές φόρων που δεν μπορούν να αποπληρωθούν λόγω εξωγενών παραγόντων (μη ανταπόκριση δικαιούχου ή μη προσκόμιση δικαιολογητικών), ενώ οι λοιπές εκκρεμείς επιστροφές φόρων άνω των 90 ημερών από 97 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο έφτασαν τα 137 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων κάτω των 90 ημερών μειώθηκαν από 528 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο σε 315 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα