Ηλιαχτίδα αισιοδοξίας για την ευρω-οικονομία, βαρίδι η Γερμανία

Η Ευρωζώνη απέφυγε έστω και στο παρά πέντε την ύφεση το 2023 και τα πρώτα μακροοικονομικά δεδομένα που αφορούν το 2024 είναι ενθαρρυντικά. Σταθερός αστερίσκος με αρνητικό πρόσημο για την οικονομική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην Ευρώπη αποτελεί η Γερμανία, που λειτουργεί ως «βαρίδι» στη συνολική προσπάθεια για ανάπτυξη.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος 

Οι πρώτες ηλιαχτίδες για βελτίωση της συνθήκης που διέπει την επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης διαφάνηκαν τον Φεβρουάριο. Η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα έφτασε σε υψηλά οκταμήνου, με τον σχετικό δείκτη να αυξάνεται στο 48,9. Προφανώς πρόκειται για εξέλιξη με θετικό πρόσημο που δεν πρέπει να συνοδεύεται από… πανηγυρισμούς, καθώς ο εν λόγω δείκτης παραμένει σε επίπεδα συρρίκνωσης. «Κλειδί» για τη σημαντική άνοδο αποτέλεσαν οι υπηρεσίες, οι οποίες απροσδόκητα σταμάτησαν να συρρικνώνονται μετά από ένα ολόκληρο εξάμηνο.

Η κατάσταση θα μπορούσε να είχε βελτιωθεί περαιτέρω, αν η οικονομία της Γερμανίας δεν συνέχιζε να απογοητεύει τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στη «συνεισφορά» της στη συνολική εικόνα του ιδιωτικού τομέα της Ευρωζώνης. H μεταποίηση στη ζώνη του ευρώ είδε μια απροσδόκητη εμβάθυνση της επιβράδυνσης, με υπεύθυνη τη Γερμανία. Ο εργοστασιακός δείκτης για τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, αποκαλύπτοντας μείωση της παραγωγής παράλληλα με την κατακόρυφη πτώση των νέων παραγγελιών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν την αυξανόμενη απόκλιση μεταξύ της Γερμανίας και της υπόλοιπης Ευρώπη και έρχονται εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας, οι οποίες επιβαρύνονται από την παρατεταμένη αδυναμία του υπερμεγέθους μεταποιητικού της τομέα.

«Φρένο» και ζημίες στην ΕΚΤ

Το απότομο φρενάρισμα που πραγματοποίησε η ευρωπαϊκή οικονομία το 2023 οφείλεται εν πολλοίς στη σφιχτή νομισματική πολιτική που ακολούθησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στις συνεχόμενες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων. Ο στόχος της ΕΚΤ για τη μείωση του πληθωρισμού επιτυγχάνεται αλλά παράλληλα- πέραν της ανακοπής των αναπτυξιακών προοπτικών για την Ευρωζώνη- η Κεντρική Τράπεζα «αυτοτραυματίστηκε» από την σφιχτή νομισματική πολιτική που ακολούθησε. Για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια η ΕΚΤ κατέγραψε ζημίες και μάλιστα υψηλές στον ισολογισμό της που αφορά την περασμένη χρονιά. «Αναγκάστηκε» να πληρώνει πολύ αυξημένους τόκους στις εμπορικές τράπεζες και έτσι από τον πλήρως ισορροπημένο ισολογισμό του 2022, έφτασε σ’ αυτόν με τις υψηλές ζημίες της περυσινής χρονιάς.

Συγκεκριμένα οι πραγματικές ζημίες ανέρχονται στα 7,9 δισ.ευρώ για το 2023, ωστόσο σε λογιστικό επίπεδο καταγράφονται στα 1,34 δισ.ευρώ και αυτό προκύπτει από την ενέργεια της ΕΚΤ να αποδεσμεύσει 6,6 δισ.ευρώ από το ειδικό αποθεματικό που διαθέτει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα