Η συμβολή της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στη μάχη κατά του Covid-19

Η έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, παρακλάδι της Βιώσιμης Ανάπτυξης, του νέου οικονομικού μοντέλου του 21 αιώνα πρόκειται να ενσωματωθεί γρηγορότερα στην οικονομική νοοτροπία μας, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

Γράφει η Δάφνη Γρηγοριάδη*

Μια έννοια κλειδί η οποία  οδηγεί σε οικονομική άνθιση, για αυτό και τα τελευταία έτη αποτελεί διεθνώς προτεραιότητα κυβερνήσεων, εταιριών και της κοινωνίας γενικότερα. Οι δράσεις ΕΚΕ μπορούν να θεωρηθούν win-win  “επενδύσεις”  που έμμεσα επηρεάζουν και τις οικονομικές επιδόσεις μιας εταιρίας.

Σε εποχές ύφεσης,  όπως η σημερινή πανδημία,  η  ανάληψη ΕΚΕ πρωτοβουλιών μπορεί να θεωρηθεί πιο επίκαιρη από ποτέ. Στο εξωτερικό οι επιχειρήσεις είναι περισσότερο εξοικειωμένες με τέτοιες πρακτικές. Στην Ελλάδα η μετάβαση μέχρι τώρα γινόταν αργά και κυρίως σε εταιρίες που έχουν διεθνή παρουσία. Το γεγονός ότι το 90% των εγχώριων επιχειρήσεων μας είναι μικρομεσαίες δυσκόλευε την γρηγορότερη υιοθέτηση ΕΚΕ πρακτικών.

Τα τελευταία έτη, η εταιρική κοινωνική ευθύνη έχει συνδεθεί με παρόμοιες έννοιες όπως αυτή της εταιρικής βιωσιμότητας ή αυτή της επιχειρηματικής ηθικής. Καθοριστικός παράγοντας της διαμόρφωσης του μοντέλου ΕΚΕ είναι ο πολιτισμός. Ανάλογα με τις πολιτισμικές συνήθειες της εκάστοτε περιοχής αυτό το οποίο θεωρείται βιώσιμο διαφέρει, γεγονός που αλλάζει και την  ερμηνεία των  διακυμάνσεων  της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εκάστοτε εταιρίας. Ωστόσο όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του κορωνοϊού, αυτές  μπορούν να αντιμετωπιστούν σε όλες τις χώρες  αν ακολουθήσουμε τις  πρωταρχικές  αξίες της ΕΚΕ.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να εστιάσουν στο ανθρώπινο δυναμικό τους και να δώσουν προτεραιότητα στη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων. Είναι επίσης σημαντικό να διευκρινίσουμε πως  η εργασιακή ευημερία  επεκτείνεται και  στην  διασφάλιση της ψυχική υγείας. Τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες  σε οποιαδήποτε κοινωνία αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών από τον κορωνοϊό.

Επιπλέον, όσοι δεν έχουν επαρκή πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη ή δεν μπορούν  να λάβουν άδεια από τη εργασία τους, μπορεί να μην λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται. Για να βοηθήσουν οι επιχειρήσεις αυτές τις ομάδες, μπορούν να  συγκεντρώσουν χρήματα για το προσωπικό, τους πελάτες  τους ή άλλους ενδιαφερόμενους. Το γεγονός ότι οι δαπάνες του κορωνοϊού θα εξαιρεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι μια δράση με χαρακτηριστικά ΕΚΕ.

Σε επίπεδο ιδιωτικής πρωτοβουλίας παγκοσμίως  προωθείται  η ανάληψη εταιρικών  δαπανών  για δραστηριότητες που αφορούν  τον COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της υγειονομικής περίθαλψης και της διαχείρισης κρίσεων οι οποίες θεωρούνται κομμάτι της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Στο μέλλον θα δούμε πως  οι επενδυτές θα στραφούν σε έργα που σχετίζονται με την προστασία της Δημόσιας Υγείας αλλά και σε επενδυτικά σχέδια  που έχουν ως γνώμονα την ΕΚΕ.

*Οικονομική αναλύτρια

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα