Η Ρωσία παίζει ξανά το ενεργειακό χαρτί απέναντι στην Ευρώπη

Η Ρωσία παίζει ξανά και δυνατά το ενεργειακό χαρτί απέναντι στην  Ευρώπη. Οι αισθητοί περιορισμοί και οι κατά περιπτώσεις πλήρης διακοπή στην παροχή φυσικού αερίου προς ευρωπαϊκές χώρες, από την Gazprom, εντάσσονται στο νέο γύρο του οικονομικού-ενεργειακού πολέμου μεταξύ Μόσχας και Γηραιάς Ηπείρου,  που πυροδοτήθηκε μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

 Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Η Ευρώπη γνώριζε εξ’ αρχής πώς η αχίλλειος πτέρνα της στην εν λόγω αντιπαράθεση, ήταν η βαθειά εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε και συνεχίζει να πράττει η Ρωσία, προκειμένου να πετύχει τους αντικειμενικούς της σκοπούς. Οι βραχυπρόθεσμες λύσεις που πρόκρινε η Κομισιόν και έχουν άμεση εφαρμογή για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Μόσχα, όπως η αύξηση των προμηθειών με υγροποιημένο αέριο, έχουν αποτελέσματα, όμως δεν δύνανται να επουλώσουν πλήρως τις ευρωπαϊκές πληγές.

Πόσω δε μάλλον όταν η Ρωσία έχει αποκόψει πλήρως τις ροές σε χώρες όπως η Πολωνία, η Φινλανδία, η Βουλγαρία, έχει μειώσει κατά 60% τη ροή παροχής από τη Γερμανία και 35% προς την Ιταλία, προκαλώντας έτσι τεράστια προβλήματα στην Αυστρία, τη Σλοβακία και τη Γαλλία. Το πρόβλημα που δημιουργείται στην Ευρώπη είναι προφανώς σημαντικό και η διάστασή του δεν σχετίζεται μόνο και αμιγώς με την ενεργειακή επάρκεια των ευρωπαϊκών χωρών που πλήττονται και πάλι. Αφορά και την άκρως αρνητική επιρροή που έχει η «αναζωπύρωση» της ενεργειακής κρίσης στα διεθνή χρηματιστήρια και στις αγορές. Η τιμή του φυσικού αερίου εκτοξεύθηκε και πάλι σε δυσθεώρητα ύψη (έφτασε την Πέμπτη 16/6 στα 148,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα), και οι ευρωαγορές σημείωσαν σημαντική πτώση, με τους επενδυτές να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τη νέα γεωενεργειακή επιδείνωση.

 Γιατί η Μόσχα σφίγγει τη θηλιά

Είναι σαφές πώς η Ρωσία σφίγγει κι άλλο τη θηλιά, πιέζει τους Ευρωπαίους, διαβλέποντας πως και αυτοί έχουν περιέλθει σε δύσκολη θέση, κυρίως οικονομική, εξαιτίας του ασταμάτητου πληθωρισμού και των ισχυρών κλυδωνισμών στις αγορές (χρηματιστήρια, ομόλογα κτλ). Μέσω της πίεσης η Μόσχα στοχεύει να «αναγκάσει» τους Ευρωπαίους, να πιέσουν και αυτοί με την πλευρά τους την Ουκρανία για… συνθηκολόγηση, έτσι ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος και να ομαλοποιηθεί η οικονομική κατάσταση. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα διεθνή ΜΜΕ, υπάρχουν αρκετοί Ευρωπαίοι υποστηρικτές αυτού του σχεδίου, που εκτιμούν ότι μόνο με τον τερματισμό του πολέμου θα επέλθει η επιστροφή στην κανονικότητα.

Οι αστοχίες της Ευρώπης – Η πρόταση για πλαφόν στην τιμή αγορά του αερίου

H Ευρώπη, ωστόσο, αν πράγματι είχε κάνει εξ’ αρχής καλύτερη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, θα είχε περιορίσει αισθητά τους κραδασμούς, τις απώλειες και κυρίως τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της. Εως και σήμερα η πράγματι σοβαρή πρόταση του Ευρωνότου για υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού πλαφόν στην τιμή αγοράς του φυσικού αερίου, έχει πεταχτεί στις καλένδες.. Και αυτό έγινε με υπαιτιότητα του Βερολίνου και των λοιπών κεντροευρωπαϊκών χωρών που κινούνται στη σφαίρα επιρροής της Γερμανίας.

Η ερχόμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Ευρώπη να δει και πάλι την αλήθεια κατάματα και να λάβει επιτέλους δραστικά μέτρα, όπως η επιβολή πλαφόν. Η Ιταλία, σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπεύει να επαναφέρει το θέμα, εν ονόματι και με τη στήριξη του υπόλοιπου Ευρωνότου και μένει να φανεί αν αυτή τη φορά θα επικρατήσει η κοινή λογική και αλληλεγγύη και όχι τα εθνικά συμφέροντα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα