Η δημοσιονομική στρατηγική την επόμενη διετία- Οι στόχοι του οικονομικού επιτελείου

H νέα εποχή στη δημοσιονομική λειτουργία και «κουλτούρα» της Ευρώπης που φέρνουν οι μεταρρυθμίσεις στο Σύμφωνο Σταθερότητας, μέσω της… χαλάρωσης των στόχων για έλλειμμα και χρέος, δεν συνεπάγεται επιστροφή στην περίοδο των «παχιών αγελάδων».

Το ελληνικό οικονομικό επιτελείο το έχει αντιληφθεί πλήρως και γι’ αυτό τον άλλωστε το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε στην Κομισιόν, χαρακτηρίζεται από εγκράτεια σε δαπάνες-παροχές και… προσήλωση στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Εν μέσω σφοδρών γεωπολιτικών αναταράξεων και ενίσχυσης της αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομική κοινότητα, το οικονομικό επιτελείο επιλέγει προφανώς τον ασφαλή δρόμο, αποφεύγοντας υπερφίαλες εκτιμήσεις με χαρακτήρα δέσμευσης. Παράλληλα έχει κατά νου και το νέο ευρωπαϊκό κανόνα που προβλέπει ότι τα υπερπλεονάσματα που θα πετυχαίνει μια χώρα, δεν θα διατίθενται για μέτρα στήριξης και φοροελαφρύνσεις.

Σε κάθε περίπτωση το Πρόγραμμα Σταθερότητας κινείται σε ένα λελογισμένο πλαίσιο, θέτοντας ως προτεραιότητα τη διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας της Ελλάδας σε υψηλά επίπεδα. Αναγνωρίζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, κυρίως στη Μέση Ανατολή αλλά και το αίσθημα αβεβαιότητας που έχει εδραιωθεί στις αγορές από την πολιτική επιτοκίων που ακολουθούν ΕΚΤ και Fed. Mόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο χαμηλώνει τον πήχη του ρυθμού ανάπτυξης το 2024, σε σχέση με την πρόβλεψη που αποτυπώθηκε στον προϋπολογισμό.

Η αναθεώρηση σε πιο συντηρητικό στόχο (από 2,9% σε 2,5%), βασίζεται στην επιβράδυνση που εμφανίζει η Ευρωπαϊκή οικονομία και στη παρατεταμένη περιοριστική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, που φαίνεται να επηρεάζει δυσμενέστερα από όσο αναμενόταν τις επενδύσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Χαμηλά ο πήχης και στις κοινωνικές παρεμβάσεις

To υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κρατάει χαμηλά τον πήχη και για τις παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής την επόμενη διετία. Επί της ουσίας τα μέτρα στήριξης και οι φοροελαφρύνσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, έχουν ήδη αναγγελθεί και έχουν ενταχθεί στο κυβερνητικό πρόγραμμα για την επόμενη διετία. Πρόκειται για παρεμβάσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ που υλοποιούνται το 2024 καθώς και οι παρεμβάσεις για το 2025 ύψους 880 εκατ. για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση. Ειδικότερα, περιλαμβάνονται:

1) Όλα τα μέτρα που έχουν προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό του 2024 και ήδη υλοποιούνται, τα οποία ξεπερνούν σε κόστος τα 1,3 δισ. ευρώ:

  • Η αύξηση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων με εκτιμώμενο ετήσιο κόστος 930 εκατ. ευρώ σε μικτή βάση ή 600 εκατ. ευρώ καθαρά.
  • Η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά με κόστος 135 εκατ. ευρώ.
  • Η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με κόστος 43 εκατ. ευρώ.
  • Η επέκταση και αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, με κόστος 37 εκατ. ευρώ.
  • Η αύξηση των συντάξεων κατά 3% με εκτιμώμενο κόστος 455 εκατ. ευρώ και επιπλέον 56 εκατ. για τις συντάξεις του μικρού δημοσίου.

2) Νέα μέτρα που εφαρμόζονται από το 2024 με κόστος 217 εκατ. ευρώ, επιπλέον αυτών που είχαν προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό:

  • Η αύξηση του επιδόματος γέννησης με κόστος 90 εκατ. ευρώ.
  • Η αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών των ιατρών με κόστος 45 εκατ. ευρώ.
  • Η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, με κόστος 82 εκατ. ευρώ.

Τέλος, το Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπει νέα αύξηση του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από το 2024 κατά 360 εκατ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα