Η μάχη κατά του πληθωρισμού και οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Τα τελευταία στοιχεία από την Eurostat καταδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός έχει μπει σε ρότα ουσιαστικής αποκλιμάκωσης στην Ευρώπη. Η πτώση στο 2%, ωστόσο, που αποτελεί τον κεντρικό στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, βρίσκεται ακόμα μακριά και αυτό συνεπάγεται πως το σενάριο άμεσης μείωσης των επιτοκίων, συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος 

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο υποχώρησε κι άλλο (2,7%) σε σχέση με τον Ιανουάριο, όμως η αποκλιμάκωσή του δεν έγινε με τον ταχύ ρυθμό που θα επέτρεπε τη «φούντωση» της συζήτησης για την εδώ και τώρα μείωση των επιτοκίων. Υπό αυτό το πρίσμα δεν αναμένονται αποφάσεις για αλλαγές στη νομισματική πολιτική, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα.

Είναι πάντως πρόδηλη και συνάμα με δυναμικά χαρακτηριστικά η πτωτική δυναμική των τιμών καταναλωτή τους τελευταίους μήνες. Η επιβράδυνση πήρε χρόνο, αλλά η έβδομη συνεχόμενη έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που χαρακτηρίζεται από την εκτόνωση της πίεσης στον υποκείμενο δείκτη που αφαιρεί τα ασταθή στοιχεία, όπως η ενέργεια, δείχνει μια σταθερή αλλά αδιάκοπη πτώση.Αυτή η συνθήκη γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να αγνοηθεί από τους αξιωματούχους της ΕΚΤ και κυρίως από τα «γεράκια» που τάσσονται υπέρ της διατήρησης της σφιχτής νομισματικής πολιτικής για όσο τον δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα. Αντιθέτως τα «περιστέρια», κυρίως δηλαδή οι τραπεζίτες από τον ευρωπαϊκό νότο, πιέζουν ήδη υπέρ της έναρξης μείωσης των επιτοκίων νωρίτερα από τον Ιούνιο.

Ενθαρρυντικό στοιχείο στη συνολική μάχη για την αναχαίτιση του πληθωρισμού, είναι η υποχώρησή του, μεταξύ άλλων, στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης. Στη Γερμανία «έπεσε» στο 2,%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2021, ενώ στη Γαλλία διαμορφώθηκε στο 3,1%. Σημαντική επιβράδυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση στο 2,8%, από 3,4% που ήταν τον Ιανουάριο. Στην Ελλάδα, να θυμίσουμε, ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο παρέμεινε αμετάβλητος στο 3,2%.

«Κλειδί» οι μισθοί

Με τα στοιχεία αυτά να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, οι εναπομείνασες αμφιβολίες της ΕΚΤ επικεντρώνονται στους μισθούς, υποστηρίζουν οικονομικοί αναλυτές. Μια σειρά από μισθολογικές συμφωνίες βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση στην Ευρωζώνη επί του παρόντος, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν ακόμη εβδομάδες ή και περισσότερο για να βεβαιωθούν πλήρως οι αξιωματούχοι ότι ο ταχύτερος πληθωρισμός δεν παγιώνεται.

Μέχρι τώρα, τα σχετικά στοιχεία ήταν ενθαρρυντικά. Κατά το τέταρτο τρίμηνο, οι μισθοί που αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης αυξήθηκαν μόνο κατά 4,5%, από το ρεκόρ του 4,7% τους τρεις προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με δείκτη που καταρτίζει η ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα