H «πυρακτωμένη» αγορά ομολόγων και η στρατηγική του ΟΔΔΗΧ για το 2023

O φθηνός δανεισμός από την αγορά ομολόγων, που έδωσε τη δυνατότητα στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αντλούν χρήμα και ρευστότητα με χαμηλά επιτόκια στα χρόνια της πανδημίας, αποτελεί οριστικά παρελθόν. Η «συνθήκη» στην αγορά ομολόγων έχει μεταβληθεί επί τα χείρω, έχει οξυνθεί εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου της Ουκρανίας, «βυθίζοντας» τα ευρωπαϊκά κρατικά χρεόγραφα, μαζί και τα ελληνικά.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Ήταν πρόδηλο ότι η Ελλάδα έπρεπε να αλλάξει τη στρατηγική της αναφορικά με τις εξόδους στις αγορές και τις νέες εκδόσεις ομολόγων, ενόψει της νέας χρονιάς. Η αναπροσαρμογή, μετά την περίοδο του φθηνού δανεισμού, άρχισε το 2022 όταν και τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων πήραν για τα καλά την ανιούσα. Το ελληνικό δημόσιο πάτησε «φρένο» στις νέες εκδόσεις- με εξαίρεση την έκδοση 10ετούς και ενός 5ετούς κρατικού ομολόγου- και περιόρισε τη δράση του κυρίως σε επανεκδόσεις. Ο πήχης για την τρέχουσα χρονιά τοποθετήθηκε στα 12 δισ.ευρώ, ενώ για το 2023 μπαίνει ακόμη χαμηλότερα, στα επτά δισ.ευρώ.

Υπό τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς να βρίσκεται κοντά στο 4,5%, έχοντας πριν μήνες εξακοντιστεί πάνω από το 5%, η υιοθέτηση επιθετικής στρατηγικής εξόδου στις αγορές, θα ισοδυναμούσε με αυτοκαταστροφική πράξη, διότι θα επέτρεπε την εγγραφή υψηλών κοστών δανεισμού. Το ελληνικό δημόσιο και ο ΟΔΔΗΧ ορθώς επιλέγουν να παίξουν άμυνα, προσφεύγοντας πιο δυναμικά σε άλλες χρηματοδοτικές «πηγές» για να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το «μαξιλάρι» ρευστότητας.

Και επιχειρούν να το κάνουν με τρόπο που δεν θα διαβάλει την εικόνα της Ελλάδας στη διεθνή οικονομική κοινότητα και δεν θα εκπέμψει τα λάθος μηνύματα προς αυτή. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα οφείλει να παραμείνει ενεργή και με σταθερή παρουσία στις αγορές, ακόμη και αν μειώνεται αισθητά η… φόρα προηγούμενων ετών στις εξόδους στις αγορές. Με τον εθνικό στόχο, άλλωστε, της κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας να μοιάζει ορατός και σίγουρα όχι ανεδαφικός, η απρόσκοπτη παρουσία της χώρας στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, μέσω της αγοράς ομολόγων, είναι επιβεβλημένη και αδιαπραγμάτευτη.

Πρώτη έξοδος τον Ιανουάριο;

Ενδεχομένως το ελληνικό δημόσιο, βάσει πληροφοριών που είδαν το φως της δημοσιότητας, να κάνει τον Ιανουάριο του 2023 το πρώτο βήμα εξόδου στις αγορές, μέσω της έκδοσης ενός νέου 10ετούς ομολόγου. Εντός της χρονιάς, όπως έχει ανακοινώσει και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, θα εκδοθεί και το «πράσινο» ομόλογο. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η έκδοση θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2023, θα έχει μέση προς μεγάλη διάρκεια και ύψος τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Το νέο ομόλογο προορίζεται να αποτελέσει έναν νέο τίτλο αναφοράς («benchmark»), για να ακολουθήσουν και άλλες πράσινες εκδόσεις στο μέλλον.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα