ΓΣΕΕ: 24ωρη απεργία στις 17 Απριλίου

Κορύφωση των δράσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας θα αποτελέσει η 24ωρη γενική απεργία στις 17 Απριλίου 2024.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, δήλωσε ότι η χώρα μας διένυσε μία δεκαετία ύφεσης και υψηλής ανεργίας, όπου καταγράφηκε τεράστια μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών των εργαζομένων, ενώ έκανε λόγο για «πληθωρισμό κερδών».

Όπως ανέφερε ο κ. Παναγόπουλος, ακόμα και ο κατώτατος μισθός, που ανέρχεται σήμερα στα 780 ευρώ, είναι κάτω από το «κατώφλι» της φτώχειας και δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Ζητούμενο είναι να αποκατασταθεί η αγοραστική δύναμη των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, μέσω των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παναγόπουλος παρακίνησε τα συνδικαλιστικά στελέχη και τους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών να βρεθούν δίπλα στα κλιμάκια των συνδικάτων, με επικεφαλής στελέχη της Συνομοσπονδίας, που θα ξεκινήσουν στοχευμένες παρεμβάσεις σε 30 νομούς της χώρας, με επισκέψεις σε χώρους εργασίας και ενημερώσεις εργαζομένων και μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σποτ, ώστε να γίνουν γνωστές οι διεκδικήσεις, στο επίκεντρο των οποίων είναι οι αυξήσεις των μισθών, η λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η πάταξη της αισχροκέρδειας, καθώς και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Με βασικά συνθήματα «Οι αυξήσεις στον Θεό – οι μισθοί στα τάρταρα», «Θέλουμε αυξήσεις πραγματικές – θέλουμε πίσω τις συλλογικές μας συμβάσεις και τα θέλουμε τώρα», η ΓΣΕΕ απαιτεί μεταξύ άλλων, διατίμηση σε βασικά είδη διατροφής, επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, καθώς και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου (επέκταση συλλογικών συμβάσεων, συρροή, μετενέργεια κλπ).

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ), Απόστολος Ραυτόπουλος, δήλωσε ότι με το πέρασμα του χρόνου μειώνεται διαρκώς ο αριθμός των αγελαδοτρόφων. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το 2020 δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα 2.237 αγελαδοτρόφοι, ενώ τον Νοέμβριο του 2023, 1.688.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα