Μεικτές τάσεις στις ευρωαγορές

Μεικτές τάσεις καταγράφουν βασικοί ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην έναρξη της συναλλακτικής εβδομάδας, με τους επενδυτές να αναμένουν με ενδιαφέρον τα νεότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που θα διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό το τοπίο για τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ασκώντας ισχυρή επίδραση και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται ήπια ανοδικά κατά 0,09%, με την πλειονότητα των επί μέρους κλάδων να διαπραγματεύονται σε θετικό έδαφος. Οι μετοχές του κλάδου ταξιδιών και αναψυχής καταγράφουν άνοδο 0,5%, ενώ εκείνες του κλάδου εξόρυξης διαπραγματεύονται 0,4% χαμηλότερα. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, Eurostoxx 50, με τα βαριά χαρτιά της ευρωζώνης, υποχωρεί οριακά κατά 0,04%.

Ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,10%, με τον γαλλικό CAC 40 να υποχωρεί κατά 0,07%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται ελαφρά, κατά 0,06%.

 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,03%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 “χάνει” 0,18%.

Η έκθεση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Απρίλιο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη, με τους traders να ελπίζουν ότι μια περαιτέρω αύξηση επιτοκίων έχει σε μεγάλο βαθμό βγει από το τραπέζι για την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, παρά τη σωρεία υψηλότερων από τις αναμενόμενες μετρήσεων στους δείκτες του πληθωρισμού το τελευταίο διάστημα.

Στην Ευρώπη, από την άλλη πλευρά, όπως αναδείχθηκε από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, φαίνεται ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου κατά 0,25% (από το 4% στο 3,75%) έχει κλειδώσει, ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι φάνηκε να θεωρούν ότι οι προϋποθέσεις για μείωση επιτοκίων πληρούνταν ήδη από τη συνεδρίαση του Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή τόσο ο Stoxx 600, όσο και οι δείκτες σε Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία έκλεισαν σε ιστορικά υψηλά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα