Ιράν: Δεν αποκλείει απευθείας διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ

Διατεθειμένο να διεξαγάγει απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ δηλώνει το Ιράν, καθώς θα μπορούσε να αλλάξει πορεία όσον αφορά την πολιτική του έναντι της χώρας που θεωρεί «τον κυριότερο εχθρό του».

«Οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν τη διπλωματία την καλύτερη επιλογή. Είμαστε της ίδιας άποψης και επίσης είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε σε διαπραγματεύσεις», δήλωσε την Κυριακή (12/05), ο Καμάλ Χαραζί, σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αλί Χαμενεΐ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Σύμφωνα με τον Χαραζί, το Ιράν θα μπορούσε να ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας, η διεθνής συμφωνία για το οποίο υπονομεύτηκε σε καθοριστικό βαθμό όταν ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε να αποσύρει τη χώρα του από αυτήν.

«Θα μπορούσαμε επίσης να συζητήσουμε το ενδεχόμενο η Μέση Ανατολή να μετατραπεί σε περιφέρεια απαλλαγμένη από τα πυρηνικά», ανέφερε ακόμη ο σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη και άλλοτε υπουργός Εξωτερικών (1997-2005).

Η συντηρητική κυβέρνηση του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, μέχρι τώρα, απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε απευθείας επαφή με τις ΗΠΑ.

Οι επαφές της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον είναι αποκλειστικά έμμεσες, γίνονται μέσω τρίτων χωρών, όπως το Κατάρ ή το Ομάν, ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις.

Αν εφαρμοζόταν η ιδέα που πρότεινε ο Χαραζί, θα επρόκειτο για μείζονα αλλαγή πολιτικής της Τεχεράνης, ωστόσο ουδείς κυβερνητικός αξιωματούχος, ούτε στο Ιράν, ούτε στις ΗΠΑ, έχει πει οτιδήποτε σχετικά με το σενάριο αυτό.

Σημειώνεται, ότι μόλις την Πέμπτη, ο Χαραζί απείλησε τόσο τις ΗΠΑ, όσο και το Ισραήλ πως η Ισλαμική Δημοκρατία θα μπορούσε να αναθεωρήσει το δόγμα της όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα. Παρότι χθες το επανέλαβε, συμπλήρωσε ότι το Ιράν συνεχίζει να μη θέλει ούτε να αποκτήσει, ούτε να χρησιμοποιήσει ποτέ πυρηνικά όπλα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα