

Ο ενεργειακός συναγερμός που σήμανε με «φόντο» τη διακοπή των ροών φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, αντηχεί σε όλη την Ευρώπη. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γηραιά Ήπειρος έρχεται αντιμέτωπη με μια κατάσταση ειδικών συνθηκών. Σε σύγκριση, μάλιστα με την περίοδο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, όπου οι τιμές φυσικού αερίου και κατ΄ επέκταση της χονδρικής ρεύματος εκτοξεύθηκαν στα ύψη, η τωρινή κρίση μοιάζει και είναι ελεγχόμενη.
Γράφει ο Νώντας Βλάχος
Δεν παύει όμως να προκαλεί ανησυχία και να προκαλεί αύξηση των ενεργειακών τιμών, με τελικούς αποδέκτες τους καταναλωτές, Η γεωπολιτική ανασφάλεια πλήττει ξανά τη Γηραιά Ήπειρο και σε συνδυασμό με τις κακές καιρικές συνθήκες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια (ψύχος στην κεντρική και Βόρεια Ευρώπη), ανεβάζουν ψηλά τις τιμές στο ρεύμα.
Εστία ανησυχίας και προβληματισμού στους κόλπους όχι μόνο των επενδυτών στην αγορά ενέργειας, αλλά των ηγετών και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι τα αποθέματα φυσικού αερίου. Μέχρι και πέρυσι η Ευρώπη έμοιαζε να έχει λύσει το πρόβλημα που εμφανίστηκε οξύ μετά τις ενέργειες της Μόσχας να κλείσει τις στρόφιγγες του αερίου. Η αυξημένη, όμως, ζήτηση φυσικού αερίου για θέρμανση έχει οδηγήσει στη μείωση των αποθεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την πληρότητα των υπόγειων δεξαμενών της να διαμορφώνεται στο 68,2% στις 8 Ιανουαρίου έναντι 83,5% πριν από ένα χρόνο.
«Κλειδί» οι εισαγωγές LNG
Παρά αυτή την εξέλιξη που έχει αρνητικό πρόσημο, αναλυτές αλλά και «κύκλοι» των Βρυξελλών είναι καθησυχαστικοί και επισημαίνουν ότι η κρίση δεν θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις και επουδενί θα φτάσει να συγκριθεί με εκείνη της περιόδου 2021-2022. Το επιχείρημα που προτάσσουν για τη μη… επικινδυνότητα της κατάστασης έχει δύο άξονες. Ο πρώτος σχετίζεται με τις «άμυνες» που έχει ορθώσει εδώ η Ευρώπη, η οποία είναι προετοιμασμένη καλά. Η δυνατότητα εισαγωγών LNG είναι μεγαλύτερη εφέτος καθώς αυξήθηκε η δυναμικότητα εξαγωγών από τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Ευρώπης, με την προσθήκη δύο νέων μεγάλων εγκαταστάσεων μετατροπής φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή. Παράλληλα, το 2024 αυξήθηκαν σε επίπεδα – ρεκόρ και οι εισαγωγές LNG από τη Ρωσία, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζεται η κάλυψη των αναγκών της περιοχής, ακόμη και σε συνθήκες δριμύτερου χειμώνα.
Δεύτερον η ζημιά που έχει γίνει από το κλείσιμο του αγωγό που περνούσε από την Ουκρανία, δεν είναι μεγάλη για την Ευρώπη. Ειδικότερα οι ποσότητες ρωσικού αερίου που έπαιρναν χώρες της Κεντρικής-Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Σλοβακία και η Αυστρία, μέσω του αγωγού που περνούσε από την Ουκρανία, αντιστοιχεί μόλις στο 5% της συνολικής ζήτησης της Ευρώπης και επομένως μπορεί να καλυφθεί σχετικά εύκολα με επιπλέον εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι συνολικές εισαγωγές LNG της Ευρώπης εκτινάχθηκαν 23% σε σχέση με τον Νοέμβριο, φθάνοντας τα 10,89 εκατ. κυβικούς τόνους, αν και ήταν χαμηλότερες κατά 7,9% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Σχετικά Νέα
Η ενεργειακή στρατηγική της Ευρώπης – Ποιες είναι οι κομβικές επιλογές των Βρυξελλών
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το «μέτωπο» που άνοιξε η Ευρώπη με τη Ρωσία,.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) στον 21ο αιώνα: Ευλογία ή απειλή
Ένα πραγματικά μεγάλο δίλημμα είναι αυτό: Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) αποτελεί ευλογία ή απειλή.
Ανασυγκρότηση του Παραγωγικού Μοντέλου της Ελλάδας: Ο ρόλος του Πρωτογενούς Τομέα και της Τεχνολογίας
Η ανάγκη για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας είναι πλέον επιτακτική. Η παρατεταμένη.
Τουρισμός 2025: Με θετικό πρόσημο ξεκινά η θερινή σεζόν
Για τον ελληνικό τουρισμό, το καλοκαίρι του 2025 ξεκινά σαν ταξίδι με πρίμο αέρα..