ΕΛΠΕ – ΕxxonMobil – Total ένωσαν τις δυνάμεις τους

 

 

Σχόλιο της Ιωάννας Δαλαμαρίνη


 

Διεθνή διάσταση έχει πάρει η έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, μετά τις  έρευνες πως η χώρα  διαθέτει τεράστιες ποσότητες  πετρελαίου.  Με σύμφωνη την πολιτική ηγεσία,  τα Ελληνικά Πετρέλαια έκαναν κοινοπραξία με τους  ενεργειακούς κολοσσούς Total και Edison.

Υπογράφηκε, λοιπόν  η σύμβαση για την παραχώρηση της θαλάσσιας περιοχής «2» δυτικά της Κέρκυρας με την Total να έχει  ποσοστό 50% και την Edison και τα Ελληνικά Πετρέλαια από 25%.

Το έντονο ενδιαφέρον των πολυεθνικών που ήρθαν στην Ελλάδα να επενδύσουν είναι γιατί υπάρχει μία έντονη κινητικότητα στη  Νοτιοανατολική Ευρώπη ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος Zor στην Αίγυπτο αλλά και ύστερα από τις συνεχείς προσπάθειες της διοίκησης των ΕΛ.ΠΕ.

Ο λόγος που πραγματοποιούνται οι κοινοπραξίες είναι γιατί πρόκειται για μία υψηλού ρίσκου διαδικασία, η οποία χρειάζεται πολλά χρόνια για να πραγματοποιηθεί  και να υπάρξει εξόρυξη πετρελαίου καθώς και υψηλή τεχνολογία χωρίς να είναι βέβαιο το αποτέλεσμα.

Γι αυτό το λόγο,  οι τρεις αυτοί ενεργειακοί κολοσσοί ένωσαν τις δυνάμεις τους –οικονομικές και τεχνολογικές- προκειμένου να επιτευχθεί η έρευνα και στη συνέχεια η  εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η χώρα τηρεί  τους κανονισμούς ως προς την υγεία και προστασία του ανθρώπινου δυναμικού, τη δημόσια ασφάλεια και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.

Η συνεργασία  αυτή είναι θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας καθώς προσελκύει ξένους επενδυτές  και αν τελικά επιτευχθεί  η εξόρυξη «μαύρου χρυσού», τότε θα ανοίξει ένα νέο «κεφάλαιο» στη χώρα! Αυτή, όμως είναι μία χρονοβόρα διαδικασία που θα φανεί στο μέλλον. Ωστόσο, η αρχή έγινε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα