Άρθρο του Σπ.Κότσια:Πολιτικό πλήγμα η απόφαση του ΣτΕ

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82-2Επιτέλους το ΣτΕ εξέδωσε την απόφασή του με την οποία κηρύσσει το Νόμο 4339, ή όπως συνηθίζεται να τον λέμε Νόμο Παπά αντισυνταγματικό. Οι Καναλάρχες με την αμέριστη βοήθεια της ΝΔ και των άλλων μικρότερων κομμάτων, νίκησαν σε αυτήν τη φάση την Κυβέρνηση και πανηγυρίζουν για το αποτέλεσμα. Ο κ Μητσοτάκης κλιμακώνει την επίθεσή του επισκεπτόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον οποίο ζήτησε την άμεση διεξαγωγή εκλογών με το επιχείρημα ότι, η χώρα βρίσκεται σε «κίνδυνο» όσο παραμένει στην εξουσία η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Τα μικρότερα κόμματα αρκούνται μέχρι στιγμής να ζητούν την παραίτηση του κ Παπά.

Έτσι κάπως διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό μετά την απόφαση του ΣτΕ. Γεγονός πάντως είναι ότι αυτή καθ’ αυτή η απόφαση συνιστά βαρύτατο πολιτικό πλήγμα για την Κυβέρνηση αφού την υποχρεώνει να πάρει πίσω το νόμο Παπά και να ακυρώσει όλες τις διαδικασίες που είχε δρομολογήσει προκειμένου να επιτύχει το κατ’ αυτήν ξεκαθάρισμα του τηλεοπτικού τοπίου και την εξάρθρωση της διαπλοκής. Το γεγονός ότι και σε αυτή την περίπτωση η Κυβέρνηση πιάστηκε αδιάβαστη και χωρίς κανένα συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο εκ των προτέρων να είχε επεξεργασθεί, αναδεικνύει τη μεγάλη αδυναμία της στην αντιμετώπιση κρίσεων.

Θυμηθείτε τι έγινε το καλοκαίρι του 2015 όταν η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκαν να αποδεχθούν τους όρους που επέβαλλαν οι τοκογλύφοι και να υπογράψουν ένα τρίτο μνημόνιο, παρά την αντίθετη άποψη του λαού, έτσι όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα. Τις συνέπειες αυτής της άτακτης υποχώρησης τις βιώνουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. με οδυνηρό τρόπο. Κάτι ανάλογο συνέβη και στην περίπτωση των τηλεοπτικών αδειών με την Κυβέρνηση να τρέχει πίσω από τα γεγονότα μετά την απόφαση του ΣτΕ που κήρυξε το Νόμο 4339 αντισυνταγματικό και τους «νταβατζήδες» των ΜΜΕ μαζί με τους κομματικούς αχυράνθρωπους να πανηγυρίζουν για την ολική τους επαναφορά στο πολιτικό και τηλεοπτικό προσκήνιο.

Τα στελέχη της Κυβέρνησης και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όφειλαν να γνωρίζουν ότι η μάχη με τον σκληρό πυρήνα της διαπλοκής για μια προοδευτική, δημοκρατική, κοινωνική και ριζοσπαστική αναδιάταξη των ΜΜΕ, δεν μπορεί να δοθεί με διαδικαστικά τερτίπια και όρους προκλητικής πολιτικής εκμετάλλευσης, ούτε βέβαια με τη μετατροπή των συχνοτήτων σε αντικείμενο της συνολικής τακτικής

ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Αντίθετα απαιτεί τη διατύπωση ενός τολμηρού εναλλακτικού σχεδίου το οποίο θα περιλαμβάνει α) την ανασυγκρότηση σε νέες βάσεις του συστήματος πληροφόρησης των δημόσιων, ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, β) την αναθεώρηση όλων των διατάξεων του πλαισίου λειτουργίας των εμπορικών μέσων ενημέρωσης.

Ο αγώνας για ελεύθερη και ανοικτή δημοσιότητα και πληροφόρηση είναι καθημερινός και συνεχής και αποτελεί συμβολή στη διαμόρφωση ενός άλλου πολιτικού πολιτισμού στην κατεύθυνση μιας ισχυρής δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα