Ζαχαριάδης: Ποιος θα πληρώσει τις λάθος μάσκες στα σχολεία;

Συνέντευξη του τομεάρχη Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη στο cnn.gr στον δημοσιογράφο Γιάννη Αλμπάνη

-Κύριε Ζαχαριάδη, με τη νέα ιδιότητά σας του τομεάρχη Εσωτερικών, θα ήθελα την εκτίμησή σας για τις προβληματικές μάσκες που μοιράστηκαν στα σχολεία, δεδομένης της άμεσης εμπλοκής του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο κύριος Θεοδωρικάκος είχε στη διάθεσή του μισό μήνα, προκείμενου να οργανώσει αποτελεσματικά τη διανομή προστατευτικών μασκών στα σχολεία της χώρας. Εκ του αποτελέσματος το εγχείρημα απέτυχε. Ποιος θα πληρώσει το λάθος; Σε πόσο χρόνο θα πάνε οι καινούριες μάσκες ;

Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει ύστερα από όλα αυτά είναι το εξής: Εάν αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να οργανώσει ούτε τη διανομή μασκών στα σχολεία, πώς θα αντιμετωπίσει τα πιο σύνθετα προβλήματα που είναι βέβαιο ότι ως κοινωνία θα βρούμε μπροστά μας την περίοδο της πανδημίας;

Πάμε τώρα και στο πιο σοβαρό. Σε πολλά σχολικά συγκροτήματα της χώρας το απαραίτητο προσωπικό για τον καθαρισμό των μονάδων είτε δεν έχει προσληφθεί ακόμα, είτε όσοι έχουν προσληφθεί αδυνατούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες λόγω αριθμητικής επάρκειας ή ωραρίου απασχόλησης.

Την ίδια στιγμή, τα ταμεία των δήμων βρίσκονται στο «κόκκινο», με την κυβέρνηση απρόθυμη να ισοσκελίσει τις δαπάνες που πραγματοποίησαν για την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος κορωνοϊού και τους πόρους για τις απαραίτητες προσλήψεις σε προσωπικό καθαριότητας των μονάδων και την δωρεάν παροχή ατομικών μέσων προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά, καθαριστικά, θερμόμετρα κτλ) να είναι απελπιστικά ανεπαρκείς. Έτσι δεν θα πάμε καθόλου καλά. Περιμένουμε απαντήσεις από την κυβέρνηση και έργο στην πράξη και όχι στις δηλώσεις.

-Πρόσφατα βρεθήκατε στη Μυτιλήνη. Ποια είναι η εκτίμησή σας για την κατάσταση εκεί;

Μαρτυρική για την τοπική κοινωνία, απάνθρωπη για τους πρόσφυγες. Το μόνο πλάνο που φαίνεται να έχει η κυβέρνηση είναι να ξαναχτίσει μια νέα Μόρια, κάνοντας ακριβώς τα ίδια λάθη που έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά. Τη νέα Μόρια δεν την θέλουν ούτε οι Μυτιληνιοί, ούτε οι πρόσφυγες. Σταθμός και όχι εγκατάσταση στη Μυτιλήνη.

Πρέπει να δοθεί μια βιώσιμη λύση, πρέπει να πιέσει η κυβέρνηση την ΕΕ για ένα νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, να ζητηθεί ευρωπαϊκή στήριξη, που απ’ όσα μάθαμε από την ευρωπαία επίτροπο δεν έχει ζητηθεί τον τελευταίο χρόνο που κυβερνά η ΝΔ. Γιατί; Με τα χέρια σταυρωμένα και τους ανθρώπους τσουβαλιασμένους σε άθλιες συνθήκες ή εγκαταλελειμμένους στο δρόμο, μόνο χειρότερα μπορεί να είναι τα πράγματα.

-Σας ακούω να κάνετε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το προσφυγικό, αλλά ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που έφτιαξε τη Μόρια. Και επί των ημερών σας η κατάσταση ήταν άθλια στη Μόρια. Τι διαφορά έχει η Μόρια του ΣΥΡΙΖΑ από τη Μόρια της ΝΔ;

Επειδή έχουμε την τάση να ξεχνάμε σας υπενθυμίζω ότι τη Μόρια την έφτιαξε η κυβέρνηση Σαμαρά. Εμείς προσπαθήσαμε να αποσυμφορήσουμε τη Μόρια, καταφέραμε κάποια πράγματα, αλλά μπορούσαμε σίγουρα καλύτερα. Επί ημερών μας ο αριθμός των προσφύγων ήταν 5700, ενώ μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο επί κυβέρνησης Μητσοτάκη ο αριθμός εκτοξεύθηκε πάνω από τις 23 χιλιάδες, για να καταλήξει στις 13 χιλιάδες την μέρα της φωτιάς. Νομίζω ότι η διαφορά στους αριθμούς είναι κάτι παραπάνω από αισθητή.

Το ότι η ΝΔ οδήγησε την κατάσταση στην έκρηξη, δεν σημαίνει ότι τα πράγματα ήταν καλά επί των ημερών μας. Ήταν πάρα πολύ δύσκολα, αλλά θυμίζω η ΝΔ βγήκε με σύνθημα να τα κάνει καλύτερα και έφτιαξε συνθήκες κόλασης και μην ξεχνάμε σε περίοδο COVID, εστίες υπερμετάδοσης της πανδημίας. Πριν καεί η Μόρια, η κατάσταση είχε φτάσει στο μη περαιτέρω. Ήταν ντροπή για όλους μας, για την χώρα και την Ευρώπη.

Σήμερα προέχει να σχεδιαστεί μια νέα στρατηγική φιλοξενίας, σε ανθρώπινες επιτέλους συνθήκες, για όλους αυτούς τους ανθρώπους που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο μακριά από πολέμους. Να πιέσει η κυβέρνηση την ΕΕ για ένα νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, να αιτηθεί χρηματοδοτικής και τεχνικής στήριξης με κάθε μέσο και τρόπο, να σταματήσει να επαναλαμβάνει τις ίδιες αδιέξοδες πολιτικές και η ενοχοποίηση των προσφύγων μέσα από μια ρητορική που τρέφει το μίσος στην ελληνική κοινωνία.

-Για να γίνει η μεταγκατάσταση των προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα, θα πρέπει οι δημοτικοί άρχοντες να δεχτούν τη δημιουργία δομών στις περιοχές τους. Πρέπει να το κάνουν;

Προφανώς και πρέπει όλοι να σηκώσουν από λίγο ή ελάχιστο βάρος για να μην σηκώνουν κάποιοι όλο το βάρος. Αλλά θυμηθείτε πώς πανηγύριζε η ΝΔ για τους «δημάρχους» της μετά τις δημοτικές εκλογές. Τώρα πρέπει να συγκρουστεί με αυτούς που ανέδειξε, με αυτούς που υπέθαλψε, με αυτούς που ανέχτηκε.

Η πορεία είναι συγκεκριμένη: Πρώτα να αιτηθεί στήριξης από την ΕΕ και σε δεύτερο επίπεδο να διερευνήσει το σχέδιο μεταφοράς και ισότιμης κατανομής στην ενδοχώρα. Δεν είναι όμως μόνο οι δομές, υπάρχει και η εγκατάσταση σε σπίτια μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Άλλωστε οι πρόσφυγες έχουν διεθνή προστασία. Διεθνής προστασία δεν είναι οι συνθήκες κόλασης. Μια νέα Μόρια θα ήταν καταστροφή και φαίνεται ότι προς τα εκεί κινείται και πάλι η κυβέρνηση.

Σκεφτείτε την παράνοια, επικαλούμαστε ως Ελλάδα το διεθνές δίκαιο για τα εθνικά μας θέματα και καταπατάμε βάναυσα το Διεθνές Δίκαιο για τους πρόσφυγες.

-Πώς κρίνετε την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ; Σε ποια σημεία εστιάζονται οι διαφωνίες σας;

Προσηλωμένος σε συνταγές οικονομικής αποτυχίας που έχουν εγκαταλειφθεί πλέον και από το ΔΝΤ. Ήταν κατώτερος των περιστάσεων, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας, την κοινωνία και την οικονομία. Κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν υπήρξε 10 χρόνια κρίση, δεν υπάρχει πανδημία, δεν υπάρχει ύφεση.

Επανέλαβε την ίδια αποτυχημένη πολιτική που οδήγησε τη χώρα στην ύφεση πολύ πριν έρθει ο κορωνοϊός, ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2019, δεν μίλησε για μέτρα που θα στήριζαν την οικονομία και την εργασία, που θα τόνωναν την αγορά. Αντίθετα, ακούσαμε αδύναμα μέτρα, πρόχειρα διαμορφωμένα, χωρίς μακροπρόθεσμο ορίζοντα, που δεν δημιουργούν συνθήκες βιωσιμότητας στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ούτε καταπολεμούν την αύξηση της ανεργίας. Νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία και εχθρότητα στη μικρομεσαία επιχείρηση και τον εργαζόμενο.

 

Φάνηκε για ακόμη μια φορά, ακόμα και με φιλικές προς εκείνον ερωτήσεις, πως δεν υπάρχει κανένα πλάνο για ανάκαμψη και πρόοδο. Με την κυβέρνηση ΝΔ μόνο προς τα πίσω θα πηγαίνουμε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό.

-Αναλάβατε πρόσφατα τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιες είναι οι βασικές στοχεύσεις σας, αλλά κα τι πρέπει να περιμένουμε από το νέο σχήμα των τομεαρχών;

Η ώσμωση με όλα τα προοδευτικά πολιτικά ρεύματα στην κοινωνία, η έρευνα και η τεκμηρίωση θεμάτων για την καλυτέρευση της ζωής των πολιτών και την προοδευτική διακυβέρνηση. Παραγωγή πολιτικής για το ξεπέρασμα της κρίσης, νέες ιδέες για διαβούλευση στην κοινωνία, τεκμηριωμένη αντιπολίτευση, πολιτικές κοινωνικές συμμαχίες στη βάση θεμάτων.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις; Τι φταίει;

Διαβάζω δημοσκοπήσεις ακούω αναλύσεις για δημοσκοπήσεις, δεν είμαι επιφυλακτικός στις εταιρίες και τα συμπεράσματα τους αλλά γνωρίζω και την εργαλειοποίηση τους στην καθημερινότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης και νομίζω ότι την γνωρίζουν πλέον και οι πολίτες.

Χαίρομαι που το κόμμα μου δεν κάνει πολιτική μόνο με δημοσκοπήσεις αλλά με πρόγραμμα και αρχές. Η κρίση που έχουμε μπροστά μας είναι συντριπτική. Σε έξι μήνες από σήμερα θα ζούμε σε μια άλλη οικονομία, σε μια άλλη κοινωνία, σε ένα άλλο πολιτικό σκηνικό.

Σχετικά Νέα