Τράπεζες: Τι δείχνει η «ακτινογραφία» του πρώτου τριμήνου

Τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου έχουν ασφαλώς θετικό πρόσημο για τις τράπεζες που συνεχίζουν στο μονοπάτι της κερδοφορίας και της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Την ίδια στιγμή, όμως, εμφανίζονται -αναμενόμενα- εμπόδια που αντικατοπτρίζονται στα βασικά μεγέθη που εμφάνισαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και σχετίζονται κυρίως με τη μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στα επιτόκια, καθώς από τους τόκους προέρχεται το 80% των εσόδων τους. Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο ότι η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε συνεχόμενες μειώσεις επιτοκίων- με τελευταία αυτή του Απριλίου- τα έσοδα των τραπεζών δέχθηκαν ισχυρή πίεση. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ωστόσο,  διαθέτουν τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τη νέα «συνθήκη», με το κυριότερο αυτών να είναι το πάτημα του «γκαζιού» στα νέα δάνεια. Η αύξηση των χορηγήσεων, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις, είναι το μεγάλο ατού για τις τράπεζες, καθώς τους επιτρέπει να μεγαλώνουν τα κέρδη τους μέσα από τις αυξημένες προμήθειες για τη χορήγηση νέων δανείων.

Τη μεγαλύτερη ευαισθησία στα μειωμένα επιτόκια είχαν τα καθαρά έσοδα από τόκους της Εθνικής. Τα καθαρά έσοδα από τόκους σημείωσαν «βουτιά» -9%. Για να αντισταθμίσει αυτή την επίπτωση, η τράπεζα έχει «παρκάρει» 20 δισ.ευρώ σε χρεόγραφα σταθερής απόδοσης (κρατικά ομόλογα κλπ). Ακολούθησε η Πειραιώς και σε μικρή απόσταση η Alpha Bank. Η Eurobank ήταν η μοναδική τράπεζα που εμφάνισε αύξηση εσόδων από τόκους, κάτι που αποδίδεται στην ενσωμάτωση της Ελληνικής Τράπεζας της Κύπρου.

Συνεχίζεται η μείωση των κόκκινων δανείων

Η γενική εικόνα είναι-όπως προαναφέρθηκε- θετική για τις τράπεζες που καταγράφουν ισχυρά μεγέθη και παραμένουν σε ανοδική τροχιά. Σημείο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι τα κόκκινα δάνεια στα χαρτοφυλάκιά τους  υποχωρούν σε επίπεδα – ρεκόρ, χαμηλότερα και από την περίοδο πριν τη μεγάλη κρίση, αλλά και συγκρίσιμα πλέον με τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Πρόκειται για μια εξέλιξη που λειτουργεί ως σημαντικός αρωγός στην κερδοφορία των τραπεζών.

Εκθέτοντας περιληπτικά τα αποτελέσματα των τραπεζών, πρέπει να σταθούμε στα ακόλουθα:

  • Η Alpha Bank πέτυχε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 239,3 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο τα μεγαλύτερα στην ιστορία της- επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών κι τις προσδοκίες της αγοράς για βελτίωση των οικονομικών της επιδόσεων.
  • Η Τράπεζα Πειραιώς εμφάνισε κερδοφορία 284 εκατ.ευρώ που αντιστοιχεί σε €0,22 κέρδη ανά μετοχή. Επίσης τα καθαρά κέρδη είναι αυξημένα κατά 10% ετησίως, υποστηριζόμενα από τα καθαρά έσοδα προμηθειών, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η άνοδος στις χορηγήσεις.
  • H Eurobank κατέγραψε καθαρά κέρδη €,009 ανά μετοχή, αυξημένα έσοδα και περαιτέρω μείωση του δείκτη κόκκινων ανοιγμάτων (NPE’s). Επίσης η κεφαλαιακή επάρκεια διατηρήθηκε σε ισχυρά επίπεδα, με τον δείκτη συνολικής επάρκειας (CAD) και τον δείκτη κοινών μετοχών CET1 να διαμορφώνονται σε 18,9%6 και 15,5%6 αντίστοιχα.
  • Η Εθνική Τράπεζα σημείωσε υψηλές επιδόσεις σε όλους τους τομείς εργασιών και καθαρά κέρδη 381 εκατ. ευρώ μετά από φόρους, υπερβαίνοντας τους στόχους της. Παράλληλα ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) έπεσε στο 2,6%, ενώ τα εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 12% σε ετήσια βάση. Οι νέες χορηγήσεις (εκταμιεύσεις) εκτινάχθηκαν στα 1,6 δισ. ευρώ (+41%). .
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα