Ζαχαριάδης: Εξηγώντας τα ανεξήγητα στους ασκούντες διοίκηση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό

Συμβαίνει κάτι ανεξήγητο· ενώ ο «κακός» ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε και στις δημοτικές και στις περιφερειακές και στις εθνικές εκλογές, γεγονός που αλλάζει συνολικά το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας, το προσφυγικό – μεταναστευτικό τους τελευταίους τρεις μήνες από ένα δύσκολο αλλά διαχειρίσιμο θέμα, έγινε δραματικά χειρότερο και τείνει να γίνει ανεξέλεγκτο, αναφέρει σε άρθρο του στην τοπική εφημερίδα “ΑΜΑΡΥΣΙΑ”, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.

Μπορείς να είσαι πολίτης, δεν χρειάζεται να είσαι ψηφοφόρος ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ, για να συγκρίνεις την κατάσταση που επικρατούσε στη «Μόρια» τις ημέρες των εκλογών, όπου σε πολύ δύσκολες συνθήκες ζούσαν 5.000 άνθρωποι και σήμερα στον ίδιο χώρο στοιβάζονται πάνω από 13.000 ψυχές. Δεν χρειάζεται να είσαι ούτε ΣΥΡΙΖΑ ούτε ΝΔ για να διαπιστώσεις ότι υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε συνοριακά hotspot.

Γιατί συνέβη αυτό; Συνέβη γιατί η ΝΔ δυστυχώς δεν είχε και δεν έχει καταλάβει τίποτα από αυτό το πραγματικά σύνθετο και πολυπαραγοντικό πρόβλημα. Ανέλαβε την εξουσία και το παρακολουθεί να εξελίσσεται μπροστά της, ψάχνοντας δικαιολογίες και επικοινωνιακά τεχνάσματα για να αλλοιώσει επικοινωνιακά την ουσία του προβλήματος και να φορτώσει τις ευθύνες που προκύπτουν από τον τρόπο διακυβέρνησής της, στις πλάτες άλλων. Θα μπορούσε π.χ. όλα αυτά τα χρόνια αντί να παρακολουθεί μόνο τα ελληνικά media και να κάνει κριτική μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, να διαβουλευτεί με τα άλλα κόμματα της πολιτικής της οικογένειας στην Ευρώπη που διαχειρίστηκαν τέτοιου είδους θέματα, και να προετοιμάζεται και να εκπαιδεύει τους ανθρώπους της, τουλάχιστον θεωρητικά. Αντί αυτού, όλη η χώρα πληρώνει την ιδεοληψία της και την οργανωτική της ανεπάρκεια. Φανάτισαν την κοινή γνώμη, ανέχτηκαν ή διέδιδαν ψεύδη, δημιούργησαν αρνητικές εντυπώσεις, υποσχέθηκαν μέσω media και σε απευθείας μετάδοση ότι θα λύσουν το πρόβλημα πριν κλείσουν 100 μέρες στη διακυβέρνηση, και βεβαίως τα έκαναν πολύ χειρότερα.

Ψάχνουν τώρα για νέα λεκτικά σχήματα και επικοινωνιακά παιχνίδια του τύπου «πρόσφυγες και μετανάστες» και ποια είναι η πλειονότητα, λες και πάνω στις βάρκες στη μέση του Αιγαίου μπορείς να παίρνεις συνεντεύξεις… και όλα αυτά για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας. Έστω και τώρα ας παραδεχθούν και ας εντάξουν επιτέλους στις πολιτικές τους ότι:

-Ναι, το προσφυγικό είναι θέμα γεωπολιτικών ανακατατάξεων.

-Ναι, τα θαλάσσια σύνορα έχουν δραματικό μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας φύλαξης σε σχέση με τα χερσαία.

-Ναι, η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν πάρει τις ευθύνες που τους αναλογούν και ανέχονται τις πρακτικές δεξιών και ακροδεξιών κυβερνήσεων.

-Ναι, η Τουρκία είναι ένας δύσκολο γείτονας, που όμως οφείλουμε να της αναγνωρίσουμε το ότι έχει στο έδαφος της περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Και τέλος,

Ας εξηγήσει σε όλους τους Έλληνες, όπως οφείλει μια υπεύθυνη κυβέρνηση, ότι είναι άλλο θέμα η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας από τους εχθρούς μας και άλλο ο χειρισμός της βίαιης επαναπροώθησης στη θάλασσα (εδώ θα πρέπει να αποδοκιμάσει και να συγκρουστεί με την ακροδεξιά της πτέρυγα, η οποία θεωρεί «εισβολείς» τους πρόσφυγες και μετανάστες).

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Οι αξίες μας, οι αρχές μας, η ανθρωπιά μας, η υπευθυνότητα ενός κόμματος σε κυβερνητική τροχιά, μας επιβάλλει να είμαστε στον αντίποδα του τρόπου που μας αντιπολιτευόταν η ΝΔ. Οι καιροί επιβάλλουν υπευθυνότητα, σοβαρότητα, και σχέδιο.

Είμαστε ένας λαός που έχουμε βιώσει στο πετσί μας μετανάστευση και προσφυγιά. Είμαστε σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη γεωπολιτικά θέση και αντιμετωπίζουμε αντικειμενικές δυσκολίες και βάρη. Είμαστε όμως μια κοινωνία που ιστορικά έχουμε διακριθεί για την αλληλεγγύη μας· είναι στην παράδοσή μας οι αξίες της φιλοξενίας.

Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε ρατσιστές, λόγω συνθηκών, δεν θα κάνουμε φτηνή αντιπολίτευση πάνω στα πτώματα, την ανθρώπινη απελπισία των προσφύγων και των μεταναστών ή την ανασφάλεια των ντόπιων συμπολιτών μας. Δεν θα εκμεταλλευτούμε ούτε θα προσπαθήσουμε να χτίσουμε τείχη εκεί που χρειάζονται γέφυρες, γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι και ήρθε η ώρα να το δείξουμε στην πράξη.

Από δημοσιεύματα και αντιδράσεις φαίνεται ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει την εγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στον Δήμο Πεντέλης στην πτέρυγα Μπόμπολα του Αμαλία Φλέμιγκ. Όσο σοβαρά διαχειρίζεται και όσο μελετημένα το προσφυγικό στο σύνολό του, τόσο σοβαρά και τόσο μελετημένα πήρε αυτή την απόφαση. Οι λόγοι είναι πολλοί και προφανείς… Σημαίνει αυτό ότι τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα είναι ανεπιθύμητα στη γειτονιά μας; Διπλά στα σπίτια μας; Όχι φυσικά… Η αγκαλιά μας είναι ανοιχτή… Αν έρθουν θα τα καλωσορίσουμε, θα είμαστε δίπλα τους θα ζήσουμε μαζί τους, θα τα βοηθήσουμε να βρουν τον δρόμο τους που δεν είναι η επ’ άπειρον παραμονή τους στην περιοχή μας. Η απάντηση της δημοκρατικής γειτονιάς μας δεν μπορεί να είναι άλλη από ένα διπλό μέτωπο στον ρατσισμό και στον πολιτικό τυχοδιωκτισμό όσων κραύγαζαν και έφεραν την κατάσταση σε αυτό το χάλι.

Πριν απ’ όλα όμως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο σημαίνει ότι επιβάλλεται να πάρουν άμεσα πίσω την απόφαση Βρούτση για την ακύρωση της γρήγορης απόδοσης ΑΜΚΑ, ώστε να έχουν ξανά πρόσβαση οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στις δομές πρωτοβάθμιας υγείας και να προστατευθεί έτσι η δημόσια υγεία τόσο των ίδιων, όσο και του τοπικού πληθυσμού.

Δεν θέλουμε γκέτο, ούτε φυλακή στην πόλη μας. Η πρόσβαση κάθε νέου ανθρώπου στο εκπαιδευτικό σύστημα και σε μια διαδικασία ομαλής ενσωμάτωσης στη γειτονιά δεν μπορεί παρά να είναι αυτονόητη. Η απάντηση στην προχειρότητα και την τσαπατσουλιά της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι ο ρατσισμός, ο κοινωνικός αυτοματισμός, το «not in my back yard», οι κενού περιεχομένου κραυγές που σπέρνουν μίσος. Χρειάζεται σοβαρότητα, όρια, σχέδιο, αντιπρόταση. Δεν γνωρίζω αν η κεντρική διοίκηση, η περιφέρεια και ο δήμος αντέχουν να κάνουν μια τέτοια συζήτηση με ειλικρίνεια και ρεαλισμό, ξέρω όμως ότι εμείς και μπορούμε και θέλουμε.

Και μια ερώτηση -όχι ως μορφή παραπόνου- αλλά ως τροφή για σκέψη. Τι θα γινόταν αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναγκασμένη να προβεί σε μια τέτοια κίνηση; Πώς θα σχολίαζαν οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ; Οι δήμαρχοι; Η περιφερειακή παράταξη; Πώς θα σχολίαζαν τα media; Αφήστε το καλύτερα! Ποτέ δεν θα μάθουμε… Και ούτε θέλουμε να μάθουμε.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και θέλουν απαντήσεις εδώ και τώρα…

-Τι θα κάνει τώρα με τους δημάρχους που επηρεάζονται από αυτήν όταν για 4 χρόνια τούς είχε βγάλει στο δρόμο για να μη δεχθούν πρόσφυγες ή μετανάστες;

-Τι θα κάνει με τους υπουργούς της που θεωρούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες εισβολείς;

-Σε ποια κατεύθυνση αναζητά λύσεις;

-Ποια είναι τα αιτήματα της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση;

-Τι αρμοδιότητες και τι μηχανισμό διαθέτει ο νέος Έλληνας Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς;

-Τι κατεύθυνση έχει πάρει από την Ελληνική Κυβέρνηση;

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι μπορείς να κατηγορείς τον πολιτικό σου αντίπαλο για ανευθυνότητα, ιδεοληψία και έλλειψη οργάνωσης, αλλά όταν έρθει η ώρα να κυβερνήσεις, να φωτογραφίζεις τον εαυτό σου. Στα λόγια λύνονται πολύ εύκολα τα προβλήματα. Γι’ αυτό και οφείλει η κυβέρνηση με υπευθυνότητα να κλείσει σύντομα το παραμύθι περί των αναλογιών μεταξύ προσφύγων και μεταναστών και να αναζητήσει άμεσα λύσεις ορθολογικές με ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις έστω κι αν αναγκαστεί όπως και με τη Συμφωνία των Πρεσπών να λάβει κάποιο πολιτικό κόστος.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα