Ζαχαριάδης: Δεν θα επιτρέψουμε η ελευθεροτυπία και η δημοκρατία να μπουν σε καραντίνα

Συνέντευξη του βουλευτή του Βορείου Τομέα  Κώστα Ζαχαριάδη στη Βασιλική Πολύζου για το vickypedia.gr

Γιατί λέτε ότι δεν είναι αντικειμενικά τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ στην Ελλάδα;

Δεν το λέμε μόνο εμείς. Το υιοθέτησε η ευρωπαϊκή επιτροπή σε προχθεσινή ανακοίνωσή της, το λένε «οι Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα» . Το λέει όλη η αντιπολίτευση. Δεν είναι θέμα μόνο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Το ζήτημα της πλουραλιστικής ενημέρωσης και της ελευθερίας του Τύπου είναι μείζον θέμα για τη χώρα μας. Η θέση της Ελλάδας στους σχετικούς πίνακες αποδεικνύει ότι έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο να διανύσουμε για να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε πλουραλιστική, ελεύθερη και ποιοτική ενημέρωση, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε πίσω από την Πολωνία!

Το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου γίνεται ακόμη πιο σύνθετο όταν οι αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, δεν ασχολούνται με κανένα θέμα που προκύπτει, ακολουθώντας μια πολιτική αποστάσεων από τα προβλήματα στο χώρο των ΜΜΕ. Ανησυχούμε ότι το εύρος επιρροής συμφερόντων στο χώρο της ενημέρωσης είναι τόσο μεγαλό και ισχυρό, που αρχίζει να πλήττει καίρια την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Η πίεσή μας προς την κυβέρνηση, τις αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα εντείνεται, όσο βλέπουμε να μην γίνεται απολύτως και να αποδυναμώνεται ακόμη περισσότερο η ελευθεροτυπία. Δεν θα επιτρέψουμε η ελευθεροτυπία και η δημοκρατία να μπουν σε καραντίνα.

Μήπως έχετε κι εσείς ευθύνη που δεν αναδεικνύετε επικοινωνιακά διάφορα θέματα, όπως για παράδειγμα το μαξιλαράκι των 37 δισ. ευρώ που αφήσατε τον περασμένο Ιούλιο;

Το κρίσιμο είναι ότι οι θέσεις μας δεν προβάλλονται όπως θα άρμοζε σε μια ομαλά λειτουργούσα κοινοβουλευτική δημοκρατία, που σέβεται τον πλουραλισμο στην ενημέρωση. Οι θέσεις μας δεν προβάλλονται στα περισσότερα ΜΜΕ, με τη χώρα μας να βρίσκεται στον πάτο της σχετικής λίστας μεταξύ των 28 κρατών-μελών, μαζί με την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Βουλγαρία.

Εμείς διεκδικούμε μια καλύτερη ενημέρωση, να ακολουθήσουμε πρακτικές επιτυχημένων χωρών σε αυτό το πεδίο, όπως η Σουηδία ή η Δανία, να βελτιώσουμε την ποιότητα της ενημέρωσης και να θωρακίσουμε την ελευθερία του Τύπου. Η κατάσταση όπως είναι σήμερα έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε την πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εκδήλωση που θα γίνει το μεσημέρι του Σαββάτου στη μνήμη των θυμάτων της Marfin. Πιστεύετε ότι πίσω από τις ενέργειες της κυβέρνησης υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες;

H υποκρισία της κυβέρνησης πραγματικά δεν έχει προηγούμενο. Η εκμετάλλευση ενός τέτοιου τραγικού γεγονότος για φτηνές και ασεβείς επικοινωνιακές επιδείξεις είναι ντροπιαστικές και απαράδεκτες. Η τότε κυβέρνηση που είχε στα χέρια της το θέμα δεν έκανε απολύτως τίποτα, πέρασαν δέκα χρόνια χωρίς να αποδοθεί δικαιοσύνη, και τώρα η σημερινή κυβέρνηση εκφράζει αναδρομικά τα συλληπήτηριά της για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Είναι ντροπή.

Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς, σε ένα τέτοιο τραγικό γεγονός, είναι να διαφυλάξουμε με σεβασμό τη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τόσο άδικα και βάρβαρα τη ζωή τους σε μια εποχή σκότους και μνημονίων για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της αξιοπρέπειας, των δικαιωμάτων, την αλληλεγγύης και της ασφαλούς εργασίας είναι αυτά που μας έβγαλαν πολλές φορές στο δρόμο της διαμαρτυρίας, και όχι τα αντίθετα τους.

Εκφράσατε την ανησυχία σας για τον τουρισμό και για τους εργαζόμενους στον κλάδο. Φοβάστε ότι θα αυξηθούν οι άνεργοι;

Βλέπετε κάποιο σχέδιο; Η κυβέρνηση έχει αφήσει σε δεύτερη μοίρα τον τουρισμό, αλλά και άλλους κρίσιμους κλάδους, αποδεικνύοντας πως δεν έχει κανένα απολύτως πρόγραμμα. Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της οικονομίας, με καθοριστική συμβολή στο ΑΕΠ, τροφοδοτώντας και μια σειρά επαγγελμάτων γύρω από αυτόν.

Σαφώς και ανησυχώ, όπως ανησυχούν οι εργαζόμενοι, οι επιχειρηματίες του κλάδου, όλοι μας, γιατί οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες λόγω της πανδημίας. Δεν υπάρχει κανένα κυβερνητικό πλάνο στήριξης του τουρισμού, δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για την επόμενη μέρα, κανένα σχέδιο για το που κινούμαστε και πως αυτός ο κλάδος των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων θα βγάλει τη σεζόν και τη χρονιά. Είναι απορίας άξιο τι ακριβώς κάνουν στα αρμόδια Υπουργεία, εκτός από το να μας λένε ότι όλα θα πάνε καλά και θα τα καταφέρουμε. Άλλα λένε τα στοιχεία, άλλα λένε οι προβλέψεις και καλό θα ήταν η κυβέρνηση να συνέλθει και να επανέλθει στην πραγματικότητα πριν μας πάρει μαζί της στο γκρεμό.

Πώς χαρακτηρίζετε το χάσμα ανάμεσα στα επικοινωνιακά τρικ με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και στις αποφάσεις για το σύνολο των καλλιτεχνών και του πολιτισμού;

Υπάρχει μια τεράστια απόσταση λόγων και έργων. Κι αυτό επαληθεύεται στη στάση της κυβέρνησης και στο ζήτημα του πολιτισμού και των καλλιτεχνών, που έχουν αφεθεί στο περιθώριο, χωρίς καμία στήριξη. Η απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου έπειτα από την κοινωνική κατακραυγή φανερώνει την ολοκληρωτική απουσία συνεκτικού σχεδίου και στο χώρο του πολιτισμού, με τα νέα μέτρα να είναι πολύ λίγα, να έρχονται πολύ αργά, χωρίς επίσης να ξεκαθαρίζεται πόσους και πόσες αφορούν.

Υπάρχει ασάφεια στο σύνολο των προτάσεων, κάτι που αποδεικνύει πως η κυβέρνηση δεν νοιάζεται πραγματικά για τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του, παρά μόνο όταν πρόκειται να φωτογραφηθούν δίπλα τους για προσωπική προβολή. Ό,τι δηλαδή έκανε και ο κ. Μητσοτάκης πρόσφατα έξω από το Μαξίμου. Μέχρι εκεί φτάνει το ενδιαφέρον τους.

Μου έκανε ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση η στάση της κυβέρνηση στις δηλώσεις του Σταύρου Ξαρχάκου. Ο Σταύρος Ξαρχάκος, όπως όλοι μας γνωρίζουμε είναι ένας άνθρωπος με που πέρα από την πανθομολογούμενη προσφορά του στο χώρο του πολιτισμού, έχει και συγκεκριμένη πολιτική διαδρομή στο χώρο της συντηρητικής παράταξης.

Tα σχoλεία δεν έπρεπε να ανοίξουν;

Έχουμε εκφράσει από την αρχή κατηγορηματικά τις σοβαρές επιφυλάξεις μας για το άνοιγμα των σχολείων. Είναι ένα περιττό ρίσκο, σε άλλες χώρες έχει αποδειχθεί ότι συνδέθηκε με αύξηση κρουσμάτων, με τους επιστήμονες να διατυπώνουν σοβαρές επιφυλάξεις. Απομένουν επίσης πολύ λίγες μέρες για διδασκαλία μέχρι το τέλος της χρονιάς, κατά συνέπεια δεν υπάρχει και επαρκής παιδαγωγικός λόγος.

Η απόφαση της κυβέρνησης γεννά πολλά ερωτηματικά για τα ίδια τα παιδια, αλλά και για τη δημόσια Υγεία ευρύτερα, και για ακόμη μια φορά δεν ακολουθούμε τη διεθνή συζήτηση για το θέμα και τους προβληματισμούς που διατυπώνονται.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα τα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονταν χωρίς μάσκες. Τι άλλαξε και τους βλέπουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών με μάσκες;

Αυτή είναι μια ερώτηση που πρέπει να την απευθύνετε στην κυβέρνηση. Παρακολουθούμε την διεθνή επιστημονική συζήτηση, δεν είμαστε ειδικοί, δεν υποκαθιστούμε τους ειδικούς δεν αναπαριστούμε τους ειδικούς. Πρώτα απ’ όλα είναι η υγεία του λαού μας συνολικά, του καθενός και της καθεμίας απ’ εμάς. Θέλω όμως να θέσω όμως ένα άλλο θέμα με τις μάσκες. Αποφασίστηκε αυτό το μοντέλο χρήσης μάσκας, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν κάνουμε και στην Ελλάδα αυτό που κάνουν σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είτε δωρεάν μάσκες στους πολίτες ή διατίμηση στις μάσκες. Γιατί στην Ελλάδα ανεχόμαστε φαινόμενα αισχροκέρδειας;

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα