Ζαχαριάδης: Δεν πάμε να χάσουμε με αξιοπρέπεια, πάμε για νίκη

Για δύο κόσμους που θα συγκρουστούν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, αυτούς του προοδευτικού και του νεοφιλελεύθερου χώρου, αλλά και για την πίστη του ότι αυτή η εκλογική μάχη μπορεί να κερδηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο ο διευθυντής της Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος και υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθήνας, Κώστας Ζαχαριάδης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ΑΠΟΨΗ

Συνέντευξη στην εφημερίδα ΑΠΟΨΗ και τον Χρήστο Αγγελόπουλο:

 Κύριε Ζαχαριάδη, πιστεύετε πως το αρνητικό αποτέλεσμα στις εκλογές της 26ης Μαΐου μπορεί να αναστραφεί στις εκλογές της 7ης Ιουλίου;

Μπορεί να φαίνεται δύσκολο να υπάρξει η ανατροπή, θεωρώ όμως ότι στην πολιτική υπάρχουν και πράγματα που εκ πρώτης όψεως φαίνονται ακατόρθωτα, αλλά μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Εμείς δεν πάμε να μειώσουμε τη διαφορά, δεν πάμε να χάσουμε με αξιοπρέπεια, πάμε για τη νίκη. Οι πολίτες πρέπει να σπεύσουν να ψηφίσουν, γιατί οι εκλογές της 7ης Ιουλίου αφορούν το μέλλον τους, την επόμενη μέρα στην πατρίδα μας. Οι πολίτες μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους, χωρίς αυτή τη φορά, έπειτα από 10 περίπου χρόνια, να έχουμε τη θηλιά των μνημονίων στον λαιμό μας.Αυτό που τονίζουμε με κάθε τρόπο είναι να μην αφήσουμε το μέλλον σε πολιτικές και πρόσωπα που μας χρεοκόπησαν, αλλά σε πολιτικές και πρόσωπα που μας έβγαλαν από τα αδιέξοδα και δουλεύουν έμπρακτα για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο.Η κυβέρνηση Τσίπρα από τον Αύγουστο του 2018 κάνει βήματα μπροστά και σταθερά, εφαρμόζοντας το δικό μας πρόγραμμα, απαλλαγμένο από μνημονιακές δεσμεύσεις. Με μεθοδικότητα, σκληρή και συλλογική δουλειά, αποφασιστικότητα, συσπείρωση και πείσμα πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε την μεγάλη ανατροπή.

 Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγήθηκε στην ήττα στις ευρωεκλογές;

H κυβέρνηση πέτυχε πολλά εντός μνημονίου, αλλά το μήνυμα που μας έστειλαν οι πολίτες ήταν ότι πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια σε ζητήματα που “δεν παίρνουμε καλό βαθμό”, όπως η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η ενίσχυση και στήριξη των μεσαίων στρωμάτων και η βελτίωση της ποιότητας της εργασίας, των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων.Οι πολίτες αλλά και η επιχειρηματικότητα, ιδίως η μικρομεσαία, ταλαιπωρούνται στην καθημερινότητά τους εξαιτίας γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και στρεβλώσεων που δεν δημιουργήθηκαν από εμάς προφανώς, αλλά δεν διορθώθηκαν και από τη δική μας διακυβέρνηση στον βαθμό που οι ανάγκες το απαιτούν. Και εκεί δίνουμε τώρα έμφαση, μαζί με άλλα ζητήματα και πυλώνες πολιτικής που χρειάζονται βελτίωση, με στόχο την επόμενη τετραετία, με ανανέωση της κυβερνητικής εντολής για τον ΣΥΡΙΖΑ, να πετύχουμε ακόμα περισσότερα και να κάνουμε πράξη όσα προγραμματίζουμε.

 Αρκετές ήταν οι φορές που ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία απηύθυνε κάλεσμα προς το ΚΙΝΑΛ για συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων. Πώς χαρακτηρίζετε την άρνηση της Χ. Τρικούπη;

Η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής είναι εγκλωβισμένη σε μια αντιΣΥΡΙΖΑ ρητορική, στηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς το πρόγραμμα της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη, δείτε την δήλωση της κας Γεννηματά για την απλή αναλογική. Η στρατηγική αυτή απομακρύνει όλο και περισσότερο το ΚΙΝΑΛ από την Κεντροαριστερά, και σε Ελλάδα και σε Ευρώπη, και είναι επίσης ο λόγος της διαρκούς εκλογικής του αδυναμίας. Οι επιλογές πληρώνονται και όσο το ΚΙΝΑΛ εμμένει σε αυτή την πολιτική, όσο απομακρύνεται από τον προοδευτικό χώρο, μόνο ζημιωμένο θα βγαίνει.

Πολλάκις ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ πως είναι ένα συντηρητικό κόμμα και ότι ευθύνεται για την καταστροφή της χώρας. Τι άλλαξε και θέλετε να το εντάξετε στην Προοδευτική Συμμαχία;

Το ΠΑΣΟΚ έχει σημαντικές ευθύνες για τη διαπραγμάτευση υπαγωγής της χώρας στα μνημόνια και για την υπογραφή εξοντωτικών πολιτικών λιτότητας. Αλλά, όπως σωστά είπε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής –προερχόμενος από την Δεξιά– ο κ. Γιουνκέρ, η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή που έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού με το έλλειμμα του 2009. ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. ευθύνονται το καθένα στο μερίδιο που του αναλογεί για την κατάσταση της χώρας, όσο και όποτε κυβέρνησαν. Αυτό δεν χωρά καμία αμφιβολία. Οι πολιτικοί συσχετισμοί, τα πολιτικά διλήμματα σε Ελλάδα και Ευρώπη, η πολιτική σύγκρουση που έχουμε μπροστά μας, είναι σύγκρουση δύο κόσμων: του αριστερού και προοδευτικού χώρου από τη μία πλευρά, και των νεοφιλελεύθερων και οπισθοδρομικών δυνάμεων από την άλλη. Ιδεολογικά το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ άνηκε στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Αυτή ήταν η βάση του, αυτός ο κόσμος ήρθε σε εμάς. Το κάλεσμά μας ήταν κάλεσμα συστράτευσης απέναντι στην οπισθοδρόμηση, αλλά η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ συνεχίζει να εμμένει στην ίδια καταστροφική επιλογή της λιτότητας, αντίθετα με τη στροφή που επιχειρείται στην Ευρώπη, όπου σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, όπως στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Μ. Βρετανία, επανέρχονται στην ιδεολογική τους μήτρα. Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, παρά την αποπομπή Βενιζέλου, επιλέγει να μην εντάσσεται σε αυτό το προοδευτικό μέτωπο, να μην κάνει συμμαχίες, να μη συνομιλεί.

Λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες, ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους ψηφοφόρους;

Το κρίσιμο ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουν οι συμπολίτες μας είναι εάν επιθυμούν να συνεχιστεί η πορεία της σταθεροποίησης και της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, της κοινωνίας και της χώρας συνολικά, ή εάν θα γυρίσουμε σε ένα καθεστώς το οποίο οδήγησε την ελληνική οικονομία σε χρεοκοπία, διέλυσε νοικοκυριά, έκλεισε επιχειρήσεις, εκτόξευσε την ανεργία στο 27%, ανάγκασε σε μετανάστευση ένα μεγάλο μέρος των νέων, προκάλεσε βαθιά ύφεση στην οικονομία. Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο, και όλοι μας καλούμαστε να πάρουμε ξεκάθαρη θέση και να αποφασίσουμε για το μέλλον μας.

 Στις 17 Ιουνίου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Έχετε μετανιώσει για τη διαδικασία αυτή;

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνικά συμφέρουσα συμφωνία, όχι μόνο δεν έχουμε μετανιώσει αλλά είμαστε περήφανοι που η χώρα ξεπέρασε το σύνδρομο του στρουθοκαμηλισμού. Η Συμφωνία των Πρεσπών μάς ξανάδωσε το όνομα της Μακεδονίας, αναγνώρισε την Ιστορία μας και υποχρέωσε τους γείτονές μας να αλλάξουν το Σύνταγμά τους, να αλλάξουν το συνταγματικό τους όνομα, να αλλάξουν ονόματα σε αεροδρόμια και δρόμους, να αλλάξουν τα βιβλία τους, να βάλουν τέρμα στην ιδιοποίηση της δικής μας Ιστορίας. Αυτή είναι η αλήθεια, αυτό θα δικαιωθεί ιστορικά. Γνωρίζαμε το πολιτικό κόστος. Δεν κάναμε όμως πίσω για μικροκομματικές σκοπιμότητες, ούτε για να θρέψουμε εθνικισμούς, γιατί τα οφέλη, όσο κι εάν για λόγους συναισθηματισμού, αλλά και λόγω των δεκαετιών που οι προηγούμενες ηγεσίες έλεγαν ψέματα στον ελληνικό λαό και στρουθοκαμήλιζαν, είναι ήδη ορατά και θα γίνονται όλο και πιο ορατά όσο θα παγιώνεται και θα εφαρμόζεται κάθε παράγραφος της Συμφωνίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα