To… κενό στην ασφάλεια «πληγώνει» την κυβέρνηση

Η επιβολή του νόμου, της τάξης και της ασφάλειας ήταν από τα κυρίαρχα προεκλογικά μότο της παρούσας κυβέρνησης. Η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και η πάταξη της εγκληματικότητας σ’ όλες τις μορφές της, υπήρξε σήμα κατατεθέν για τη Νέα Δημοκρατία, που προέταξε ως «βαρύ επιχείρημα» τη βούληση αλλά και την ύπαρξη στρατηγικής, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός, όπως προκύπτει από πρόσφατη δημοσκόπηση, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν αισθάνεται ασφαλής σε σχέση με τα φαινόμενα βίας, αποτελεί «πληγή» στο κυβερνητικό προφίλ, που δεν λέει να κλείσει….

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Έξαρση της εγκληματικότητας, συμβόλαια θανάτου, δολοφονίες δημοσιογράφων, επίδειξη ισχύος του οργανωμένου εγκλήματος. Η εικόνα δεν μπορεί να ρετουσαριστεί ούτε να καμουφλαριστούν οι ενδογενείς αδυναμίες του συστήματος ασφαλείας, που αποτυγχάνει. Το κοινό αίσθημα που διακατέχει τους πολίτες είναι αυτό της ανασφάλειας και προφανώς εκφράστηκε στο γκάλοπ της Alco, που έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού Open. Η νυν κυβέρνηση, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχει περάσει κάτω από τον πήχη των προσδοκιών, αναφορικά με το μείζον θέμα της εγκληματικότητας, το οποίο προεκλογικά είχε μετατρέψει σε πολιτική «σημαία», βάλλοντας, μάλιστα, με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η σημαία, όμως κυματίζει… μεσίστια και αυτό διότι οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν, μοιάζουν τώρα περισσότερο με ουτοπία, με φαντασιώσεις που ουδέποτε θα πραγματοποιηθούν στον κανονικό κόσμο. Σ’ αυτόν όπου η «μαφία», το οργανωμένο έγκλημα θα δολοφονεί μέρα μεσημέρι και οι κακοποιοί θα συνεχίσουν να εισβάλλουν ανενόχλητοι στα σπίτια. Τουλάχιστον η τωρινή κυβέρνηση έχει αποφύγει τις αλήστου μνήμης οδηγίες προς «κακοποιημένους νοικοκυραίους», περί συνέχισης του… ύπνου τους και μη διατάραξης του έργου των κακοποιών, όταν αυτοί διαρρήξουν τις οικίες τους.

Δεν έχει αποφύγει, ωστόσο, και αυτό, παρόλο που δεν αποτυπώνεται στο εν λόγω γκάλοπ-ελέω της διατύπωσης του ερωτήματος, την επίδειξη της αστυνομικής αυθαιρεσίας που συντελεί στο αίσθημα δυσφορίας της κοινωνίας. Πολλά τα παραδείγματα, ιδίως κατά τη διάρκεια του δεύτερου καθολικού λοκντάουν, που δημιούργησαν πλείστες αρνητικές εντυπώσεις για τη δράση της αστυνομίας.

Ξέφραγο αμπέλι;

Μιας και «μιλάμε» για αρνητικές εντυπώσεις, η πρόσφατη υπόθεση με την κρατική αεροπειρατεία (;) που οργάνωσε η Λευκορωσία-ενδεχομένως με τη βοήθεια της Μόσχας- και τη δράση πρακτόρων της επί ελληνικού εδάφους, αποτελεί απτό παράδειγμα… Αν ευσταθούν οι πληροφορίες ότι πράκτορες της KGB… σουλάτσαραν ανενόχλητοι επί ημέρες, παρακολουθούσαν τον δημοσιογράφο Ρόμαν Προτάσεβιτς και τελικώς επιβιβάστηκαν-χωρίς να γίνουν αντιληπτοί- στην πτήση για Βίλνιους (που κατέληξε στο Μινσκ), τότε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών φέρει ακέραιη ευθύνη. Υπάρχει αδιαμφισβήτητο κενό στο σύστημα ασφαλείας και παρά τη φιλότιμη προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να ρίξει τους τόνους στο εν λόγω ζήτημα, πρέπει να δοθούν επαρκείς εξηγήσεις. H κυβέρνηση διαψεύδει τα περί ύπαρξης και δράσης πρακτόρων, όμως τα ερωτήματα που προέκυψαν από τη συγκεκριμένη υπόθεση, είναι πολλά και σημαντικά.

Ο ρόλος της ΕΥΠ, μεταξύ άλλων, είναι να ελέγχει και κυρίως να μην επιτρέπει τη δράση ξένων πρακτόρων (όχι μόνο Τούρκων), επί ελληνικού εδάφους. Αν δεν μπορεί να το πράξει επαρκώς, τότε στην κυριολεξία η χώρα είναι «ξέφραγο αμπέλι» και, κατά το κοινώς λεγόμενο,  η παρούσα κυβέρνηση «λούζεται» όσα είχε προσάψει στην προκάτοχό της.  Πρόκειται για αμέλεια, για αβλεψία μεγίστου βαθμού και ενδογενή παθογένεια του εθνικού συστήματος, το οποίο πρέπει να επισημανθεί άμεσα, να εντοπιστούν πάραυτα οι δυσλειτουργίες και να πραγματοποιηθούν χωρίς δεύτερη σκέψη, οι τροποποιητικές ενέργειες προς αναβάθμισή του.

Σε κάθε περίπτωση και με αφορμή τη δημοσκόπηση που αποτυπώνει τη δυσαρέσκεια-απογοήτευση της κοινωνίας για τα πεπραγμένα στον τομέα της ασφάλειας, προκύπτει το εξής συμπέρασμα: ότι η κυβέρνηση δεν λαμβάνει θετικό πρόσημο για όσα έχει πράξει μέχρι τώρα. Ένας φαινομενικά προνομιακός τομέας στον οποίο είχε επενδύσει πολιτικά, της γυρίζει ως μπούμερανγκ, καθώς αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση και προφανώς να «αγγίξει» τις υποσχέσεις που είχε δώσει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα