Δημοσκόπηση Real polls: Πρώτη με άνεση η ΝΔ – Κοντά στο 20% η Πλεύση Ελευθερίας

Η δημοσκόπηση διεξήχθη τηλεφωνικά σε δείγμα 1.723 πολιτών ηλικίας 17 ετών και άνω από τις 9 έως τις 12 Μαΐου.

Δημοσκόπηση της Real Polls για λογαριασμό του Protagon.gr σκιαγραφεί το τρέχον πολιτικό σκηνικό, το οποίο χαρακτηρίζεται από την ενίσχυση της κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας, την πίεση που δέχονται τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και την αδυναμία διαμόρφωσης ενός ισχυρού πόλου απέναντι στην κυβέρνηση.

Στην πρόθεση ψήφου, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 27,7%.  Στο μέτωπο της αντιπολίτευσης, η εικόνα χαρακτηρίζεται από κατακερματισμό και πίεση. Η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφεται στη δεύτερη θέση με 14,1%, οριακά μειωμένη σε σχέση με τον Απρίλιο. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επανέρχεται στην τρίτη θέση με 9,2%, εμφανίζοντας μικρή άνοδο από το 8,6% του Απριλίου, αλλά παραμένοντας χαμηλότερα από το 10% του Μαρτίου, κάτι που ερμηνεύεται ως ένδειξη πολιτικής αποτυχίας στους χειρισμούς της υπόθεσης των Τεμπών. Το ΚΚΕ βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 6,4%, ενώ η Ελληνική Λύση ακολουθεί στην πέμπτη με 5,3%, καταγράφοντας σημαντική πτώση από το 7,6% του Απριλίου.

Εντυπωσιακή είναι η δημοσκοπική υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με 3,7% στην πρόθεση ψήφου (από 5,3% τον Απρίλιο) καταγράφει τα χαμηλότερα ποσοστά από την έναρξη των συγκεκριμένων μετρήσεων, προσεγγίζοντας ακόμη και το όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Σε αυτό το πλαίσιο, το σύνολο των μικρότερων κομμάτων συμπιέζεται, καθώς η σταθεροποίηση της Πλεύσης Ελευθερίας σε διψήφια ποσοστά φαίνεται να απορροφά μέρος της «αντισυστημικής» ψήφου. Η δημοσκόπηση σκιαγραφεί έτσι την εικόνα μιας εξακομματικής Βουλής, καθώς κόμματα όπως η Νίκη και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου μετρούνται κάτω από το όριο του 3%.

Στην πρόβλεψη αποτελέσματος, όπου κατανέμεται η αδιευκρίνιστη ψήφος, η Νέα Δημοκρατία εκτιμάται στο 31,9%, ξεπερνώντας άνετα το ποσοστό των ευρωεκλογών του 2023 (28,31%) και δείχνοντας ξεκάθαρη ανοδική τάση. Σε αυτή τη μέτρηση, η Πλεύση Ελευθερίας ανεβαίνει στο 18,9%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο 12,9%, το ΚΚΕ στο 7,3% και η Ελληνική Λύση στο 7,1%. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπιέζεται περαιτέρω στο 5%. Η εικόνα της εξακομματικής Βουλής που προκύπτει από την πρόβλεψη αποτελέσματος θα μπορούσε δυνητικά να επηρεάσει τους όρους διεκδίκησης αυτοδυναμίας από τη ΝΔ, παρόλο που η αντιπολίτευση αδυνατεί να αναδείξει έναν ενιαίο πόλο.

Η αδυναμία της αντιπολίτευσης να απειλήσει δημοσκοπικά την κυβερνητική παράταξη αποδίδεται από τους πολίτες σε ένα σύνολο παραγόντων. Σύμφωνα με την έρευνα, το 84% των πολιτών θεωρεί ότι υπάρχει έλλειψη ηγετικών προσωπικοτήτων στην αντιπολίτευση, το 75,5% εντοπίζει έλλειψη προτάσεων και θέσεων, ενώ το 60,5% αναφέρεται στην απροθυμία για συνεργασία μεταξύ των κομμάτων. Μόνο ένα 50% αποδίδει την αδυναμία αυτή στην καταγγελλόμενη «υπεροπλία» της κυβέρνησης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

 

Η σημασία των ηγετών αναδεικνύεται περαιτέρω σε υποθετικά σενάρια. Σε περίπτωση που τα κόμματα κατέβαιναν στις εθνικές εκλογές με διαφορετικούς αρχηγούς, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εκτοξεύει τα ποσοστά του στο 17,1%, ενώ αντίθετα η Νέα Δημοκρατία χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποχωρεί στο 24%. Η Πλεύση Ελευθερίας, χωρίς την Ζωή Κωνσταντοπούλου, δεν καταφέρνει να μπει στη Βουλή. Σχετικά με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, και την εκτίμηση επιτυχίας για το κόμμα, οι πολίτες έχουν χαμηλές προσδοκίες: μόλις το 5,6% θεωρεί επιτυχία να βγει πρώτο κόμμα, ενώ το 45,4% αρκείται στη δεύτερη θέση και το 29,2% σε ένα ποσοστό γύρω στο 20% ανεξαρτήτως θέσης.

Η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού δεν αφορά μόνο τα ποσοστά. Στα μέσα του εκλογικού κύκλου, οι πολίτες που δηλώνουν ότι επιλέγουν ένα κόμμα επειδή δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική (48,9%) είναι περισσότεροι από εκείνους που ψηφίζουν γιατί πιστεύουν πραγματικά στην επιλογή τους (46,4%). Αυτό διαφοροποιείται ανάλογα με το κόμμα: οι ψηφοφόροι της ΝΔ πιστεύουν στην επιλογή τους σε ποσοστό 60,6%, ενώ οι ψηφοφόροι της Πλεύσης Ελευθερίας την επιλέγουν λόγω έλλειψης εναλλακτικής σε ποσοστό 58%. Η γενικότερη αίσθηση ρευστότητας ενισχύεται και από το αξιοσημείωτο ποσοστό πολιτών (περίπου 33% στο δεξιό/κεντροδεξιό φάσμα και 36% στο αριστερό/κεντροαριστερό) που δηλώνουν διατεθειμένοι να ψηφίσουν έναν νέο κομματικό φορέα.

Σε επίπεδο αξιολόγησης κυβερνητικών πολιτικών, η έρευνα καταγράφει υψηλά ποσοστά συμφωνίας με την αξιολόγηση στο Δημόσιο (σχεδόν 88%) και την κατάργηση της μονιμότητας (περίπου 64%). Συγκριτικά χαμηλότερα, αν και πλειοψηφικά (56,1%), είναι τα ποσοστά συμφωνίας με τη διαγραφή φοιτητών που συμμετέχουν σε «επεισόδια».

Στα οικονομικά μέτρα στήριξης, η πλειοψηφία των πολιτών (78%) τα θεωρεί ανεπαρκή, ενώ σε ποσοστό 70% δεν πιστεύουν ότι η χώρα κινδυνεύει με μνημόνιο αν δοθούν περισσότερες παροχές. Χαμηλές παραμένουν οι επιδόσεις της κυβέρνησης κατά την άποψη των πολιτών στην εξυγίανση των σιδηροδρόμων (μόλις 25% βλέπει βήματα) και στη διαλεύκανση της υπόθεσης των Τεμπών (μόλις 31% πιστεύει σε αποφασιστικότερη κίνηση της κυβέρνησης).

Η εικόνα μιας γενικότερης «μεταρρυθμιστικής κόπωσης» της κυβέρνησης επιβεβαιώνεται και από άλλα στοιχεία. Μόνο το 24% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι προχώρησε στις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε. Συγκριτικά με την πρώτη θητεία, οι πολίτες θεωρούν τη δεύτερη θητεία τρεις φορές λιγότερο αποτελεσματική και τολμηρή μεταρρυθμιστικά (9,2% έναντι 29,4%).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα