Τι σηματοδοτεί για την ελληνική οικονομία η αναβάθμιση από την Standard & Poor’s

Εν μέσω της υγειονομικής κρίσης που δεν λέει να «κοπάσει» και της αβεβαιότητας που έχει προκληθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στο παγκόσμιο οικονομικό «γίγνεσθαι», η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από την Standard & Poor’s, αποτελεί αναντίρρητα εξέχον γεγονός με σαφώς θετικό πρόσημο. Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, η οποία παρά τις αντίξοες συνθήκες και έχοντας να αντιμετωπίσει πλείστα προβλήματα, ελέω της πανδημίας, στάθηκε όρθια. Κέρδισε την πρώτη μάχη, όμως στον «πόλεμο» που έχει ξεκινήσει, με απώτερο στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα, που συνεπάγεται ανάκαμψη και μάλιστα με υψηλούς ρυθμούς, έχει ακόμα πολλά να κάνει.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Κυρίως, πρέπει να πείσει τις διεθνείς αγορές και την παγκόσμια οικονομική κοινότητα, πως διαθέτει τα εχέγγυα, πληροί τις προϋποθέσεις για να κλείσει με αποτελεσματικό τρόπο τις «τρύπες» που άνοιξε η πανδημία στα σωθικά της οικονομίας και για να διαβεί τον «Ρουβίκωνα» της ανάκαμψης. Η έκθεση της Standard & Poor’s αποτελεί ένα ισχυρό «διαπραγματευτικό» χαρτί στα χέρια του ελληνικού ΥΠΟΙΚ, μια εξέχουσα πιστοποίηση για την ισχύ και τη δυναμική της εγχώριας οικονομίας, με αποδέκτες τις αγορές και τους ξένους επενδυτές.

Νέα έξοδος στις αγορές

Η εν λόγω έκθεση ήρθε σε μια στιγμή που ουδείς την ανέμενε, ωστόσο, αυτό ουδόλως ενόχλησε τους επιτελείς του οικονομικού επιτελείου. Διαμορφώνει μια ευνοϊκή συγκυρία για τη χώρα μας, προκειμένου να βγει και πάλι στις αγορές, όπως το έπραξε τόσο τον Ιανουάριο του 2021 με την έκδοση 10ετούς ομολόγου, όσο και τον Μάρτιο με την έκδοση 30ετούς ομόλογου. Αμφότερες στέφθηκαν με επιτυχία, καθότι συγκέντρωσαν υψηλό ενδιαφέρον από επενδυτικά χαρτοφυλάκια που στη πλειοψηφία τους είναι αξιόπιστα και ισχυρής δυναμικής.

Με δεδομένη, λοιπόν, την ανάγκη για ενίσχυση των κρατικών Ταμείων, τα οποία στενάζουν υπό το βάρος της κάλυψης των μέτρων στήριξης, η έκθεση της Standard & Poor’s αποτελεί το κατάλληλο όχημα για το ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να αναζητήσει «ζεστό» χρήμα στις αγορές, ακολουθώντας μια μέθοδο που απέδωσε πλήρως-όπως προαναφέρθηκε- στο πρόσφατο παρελθόν. Στην οικονομική πραγματικότητα,  ο εξέχων κανόνας που διέπει άπασα την… οικουμένη, δεν είναι άλλος από το διαμορφωθέν «κλίμα» ή την τάση, θετική/αρνητική, που κινεί τα νήματα, παράγει ενέργειες και αποτελέσματα. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η αναβάθμιση του αξιόχρεού της σε BB από BB-,

συνδυάζεται με την αναθεώρηση επί τω βέλτιστω των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, καθώς τo outlook μετατράπηκε από σταθερό σε θετικό. Ενισχύεται, λοιπόν, βάσει και αυτής της σημαντικής «συνθήκης» που καταγράφει στην έκθεσή της η S&P, το θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία, η οποία καλύπτει την απόσταση προς την λεγόμενη «επενδυτική βαθμίδα». Επί της ουσίας απέχει μόνον βαθμίδες από τον μεγάλο στόχο της, που αποτελεί game changer για την εικόνα αλλά και την ουσιαστική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Πιο κοντά στο μεγάλο στόχο

Τι σημαίνει πρακτικά η αποκαλούμενη ως επενδυτική βαθμίδα; Πώς τα ελληνικά ομόλογα θα γίνονται πλήρως αποδεκτά και όχι κατ’ εξαίρεση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας δεν θα αποτελεί ένα χαριτωμένο, ουτοπικό ευφυολόγημα αλλά πραγματικότητα. Η επιστροφή στην κανονικότητα περνάει και μέσω της investment grade (επενδυτική βαθμίδα), ωστόσο, υπάρχουν ακόμη σημαντικά βήματα και τεστ τα οποία πρέπει να περάσει με επιτυχία η ελληνική οικονομία. Αρχής γενομένης από τους επόμενους μήνες, όταν και οι λοιποί διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, όπως η Moody’s και η Fitch, θα δημοσιεύσουν τις εκθέσεις τους για την ελληνική οικονομία.

Η αξιολόγηση θα γίνει και πάλι επί της πορείας του ΑΕΠ, του χρέους αλλά με σημείο αναφοράς τον τραπεζικό κλάδο (εξυγίανση, κόκκινα δάνεια). Ενδεχόμενη νέα πιστοληπτική αναβάθμιση θα προσδώσει τεράστια ώθηση στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και θα αποτελέσει το κατάλληλο εφόδιο, προκειμένου η χώρα να ελκύσει σοβαρούς ξένους επενδυτές.

Δεν χρειάζονται βιαστικές κινήσεις για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, ούτε φυσικά πρέπει να επαναπαυτούμε στις προσωρινές «δάφνες». Όλα θα κριθούν από τη συνέπεια και τον σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα, εκεί όπου η χώρα, έχοντας λάβει-καλώς εχόντων των πραγμάτων- το πρώτο μέρος των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα βάλει τις βάσεις για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα