Τι κομίζει η επενδυτική βαθμίδα σε ομόλογα, μετοχές και στην οικονομία

Η αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα και από τη Fitch είχε προαναγγελθεί από τις αγορές, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία θεσμών, φορέων και αναλυτών «πόνταρε» σ’ αυτή τη εξέλιξη, άκρως θετική για την ελληνική οικονομία.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Τα ελληνικά ομόλογα αντιμετωπίζονταν εδώ και καιρό – πριν ακόμα την πρώτη αναβάθμιση από την Standard & Poor’s – ότι ανήκουν στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεών τους. Όλο το προηγούμενο διάστημα, ενόσω δημιουργούταν κλίμα για τη δεύτερη κατά σειρά απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας, αυτή τη φορά από τη Fitch, το ελληνικό χρηματιστήριο συνέχισε την εντυπωσιακή πορεία ανόδου που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2023.

Τα καλύτερα όμως έπονται για τα ελληνικά ομόλογα, το χρηματιστήριο αλλά και εν γένει την ελληνικό οικονομία. Η αξιολόγηση με επενδυτική βαθμίδα και από τη Fitch, ανοίγει το δρόμο για την ενσωμάτωση των ελληνικών ομολόγων σε όλους εκείνους τους δείκτες, ώστε να είναι επιλέξιμοι τίτλοι από τα διεθνή funds. Αυτή η εξέλιξη θα δώσει το έναυσμα – επιτρέψει σε πολλούς άλλους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα. Εκτιμάται, σύμφωνα με αναλυτές, ότι το επόμενο διάστημα θα μπορούσαν να εισρεύσουν 6 με 7 δισ. ευρώ, ενώ σε βάθος χρόνου αναμένεται να δεκαπλασιαστεί ο αριθμός των περίπου 100 επενδυτικών οργανισμών που ασχολούνται και επενδύουν στην Ελλάδα.

Περισσότερα νέα κεφάλαια θα εισρεύσουν στη χώρα και αναμφίβολα το οικονομικό-επιχειρηματικό κλίμα θα βελτιωθεί. Το γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο εξασφαλίζει πλέον φθηνότερο δανεισμό με χαμηλότερα επιτόκια, αποτελεί από μόνο του έξοχη είδηση, καθώς αύτη τη νέα συνθήκη θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους.

Ευνοημένες θα είναι οι επιχειρήσεις-κυρίως αυτές μεγάλου βεληνεκούς- και φυσικά οι τράπεζες οι οποίες θα εξασφαλίσουν φθηνότερο χρήμα από τις ομολογιακές εκδόσεις χαμηλότερου επιτοκίου. Παράλληλα, οι τράπεζες, θα διευκολυνθούν αποπληρωμή των TLTROs, ενώ μέσω της επικείμενης αναβάθμισης των αξιολογήσεών τους, θα προσελκύσουν περισσότερους και ποιοτικότερους επενδυτές.

Το στοίχημα με την πραγματική οικονομία

Διαμορφώνεται, λοιπόν, μια άκρως θετική εικόνα για την αγορά, για τον δανεισμό του κράτους και των επιχειρήσεων. Το διακύβευμα για την κυβέρνηση αλλά και για τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως είναι επί παραδείγματι οι τράπεζες, είναι πώς τα οφέλη από την επενδυτική βαθμίδα θα περάσουν και στην πραγματική οικονομία. Ποσώς ενδιαφέρει τους πολίτες αν οι τράπεζες διευκολυνθούν στην αποπληρωμή των TLTROS, ενώ την ίδια ώρα το χάντικαπ ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων παραμένει στα ύψη.

Η δυνατότητα άντλησης φθηνότερου χρήματος που προσφέρεται απλόχερα μετά την αναβάθμιση από τη Fitch και τις επακόλουθες θετικές αλυσιδωτές αντιδράσεις, πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα και να διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία, προς τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους δανειολήπτες κτλ.

Η ευκαιρία που ανοίγεται δεν αφορά μόνο τα ομόλογα, τις μετοχές, τους δείκτες και τους αριθμούς αλλά και τους ανθρώπους…

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα