

Ανοδικά κινούνται την Τρίτη τα βασικά χρηματιστήρια της περιφέρειας Ασίας – Ειρηνικού, καθώς ορισμένες περιφέρειας της Ιαπωνίας περνούν αργά αλλά σταθερά σε ομαλοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας, με τις ελπίδες οικονομικής ανάκαμψης να επικρατούν έναντι των ανησυχιών για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.
Η αγορά εστιάζει κυρίως στους ρυθμούς με τους οποίους οι διάφορες χώρες επιστρέφουν στην οικονομική κανονικότητα, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να κρατήσουν υπό έλεγχο την εμφάνιση νέων κρουσμάτων του ιού.
Τη Δευτέρα, με απόφαση του πρωθυπουργού της, Σίνζο Άμπε, η Ιαπωνία ήρε την κατάσταση πανεθνικής έκτακτης ανάγκης, με τον επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης να καλεί στην υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ζωής, με τη γενικευμένη χρήση μασκών και προστατευτικών “ασπίδων” προσώπου.
Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε άνοδο 2,63%, στις 21.286,50 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να ενισχύεται κατά 1,63%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng “κερδίζει” 2,09%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai καταγράφει κέρδη 0,73% και ο Shenzen 1,74%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted έκλεισε με άνοδο 1,16%, ενώ στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 σημείωσε “άλμα” 2,93%.
“Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στις χρηματοοικονομικές αγορές, ακόμη και η παραμικρότερη υπόνοια θετικών νέων από το μέτωπο του κορονοϊού εκκινεί bullish αισθήματα στους επενδυτές”, τονίζει ο Jeffrey Halley της Oanda, σε σχόλιό του.
Ο Yoshimasa Maruyama, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής αγοράς στην SMBC Nikko Securities, σημειώνει ότι το παγκόσμιο εμπόριο και η παραγωγή μοιάζουν να αποκολλώνται από το ναδίρ τον Μάιο, μολονότι η ζήτηση αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά.
Σχόλια του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Κίνας για την ανάγκη στήριξης της επιβραδυνόμενης οικονομίας της χώρας ενισχύουν επίσης το επενδυτικό κλίμα.
Ο Yi Gang, σε συνέντευξή του στον ιστότοπο της Τράπεζας, δεσμεύεται σε μείωση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις και “στήριξη της ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας”.
Αναφέρεται επίσης σε υιοθέτηση, από πλευράς της POBC, μιας πιο “ευέλικτης” νομισματικής πολιτικής, η οποία θα βρίσκεται σε αρμονία με τους στόχους που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κεκιάνγκ για τη στήριξη μικρών και ιδιωτικών επιχειρήσεων, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Η συνέντευξη δόθηκε εν μέσω της ετήσιας συνεδρίασης του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας.
Οι επενδυτές αναμένουν επίσης τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ για τον Μάιο, καθώς και για τις πωλήσεις κατοικιών στη χώρα τον Απρίλιο, που θα δώσουν μια ορισμένη εικόνα των επιπτώσεων της πανδημίας στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Σχετικά Νέα
Στάση αναμονής για τον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου με φόντο τους δασμούς Τραμπ
Στάση αναμονής τηρούν οι κλάδοι της επιτραπέζιας ελιάς και του τυποποιημένου ελαιόλαδου μετά και.
Δασμοί: Και δεύτερο αεροσκάφος της Boeing επιστρέφει στις ΗΠΑ από την Κίνα
Ένα δεύτερο αεροσκάφος της Boeing που προοριζόταν για κινεζική αεροπορική εταιρεία κατευθυνόταν πίσω στις.
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
Σε μεικτό έδαφος ολοκληρώνουν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς η κεντρική.
Υεμένη: Οι Χούθι κάνουν λόγο για 12 νεκρούς σε βομβαρδισμούς που αποδίδουν στις ΗΠΑ
Οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας του Πάσχα.