Βουτιά 3% ο χρυσός

Βουτιά 3% σημείωσε τη Δευτέρα ο χρυσός καθώς η συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για μείωση των δασμών που επέβαλαν τις προηγούμενες εβδομάδες η μία στην άλλη αναζωπύρωσε την όρεξη των επενδυτών για ρίσκο, πλήττοντας το πολύτιμο μέταλλο που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι ΗΠΑ θα μειώσουν τους επιπλέον δασμούς που επέβαλαν φέτος στην Κίνα στο 30% από 145% και σε απάντηση το Πεκίνο θα μειώσει τους δασμούς του επί των αμερικανικών προϊόντων στο 10% από 125%. Η διάρκεια της συμφωνίας είναι 90 ημέρες.

Ο χρυσός spot έχανε 3% προ ολίγου στα 3.225,28 δολ. ανά ουγγιά. Ο χρυσός, που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους μεγάλης οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας, σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό στα 3.500,05 δολ. τον προηγούμενο μήνα καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη κλιμάκωναν την εμπορική τους αντιπαράθεση.

Τα futures του χρυσού στο μεταξύ κατρακύλησαν 3,5% και έκλεισαν στα 3.228 δολ. ανά ουγγιά.

Πίεση στις τιμές του χρυσού άσκησε και το ράλι του αμερικανικού δολαρίου σε υψηλό ενός μήνα μετά τη συμφωνία. Ένα πιο ισχυρό δολάριο κάνει τον χρυσό πιο ακριβό για τους κατόχους ξένων νομισμάτων.

Οι επενδυτές περιμένουνπλέον τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Τρίτη για τον δείκτη τιμών καταναλωτή προκειμένου να αντλήσουν νέα στοιχεία για την πορεία της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες. Η αμερικανική Federal Reserve κράτησε και πάλι αμετάβλητα τα επιτόκια της στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής. Άλλες σημαντικές μακροοικονομικές ανακοινώσεις είναι ο δείκτης τιμών παραγωγού και οι λιανικές πωλήσεις.

Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων, το ασήμι spot χάνει 0,9% στα 32,4 δολ. ανά ουγγιά, η πλατίνα υποχωρεί σε ποσοστό 1,9% στα 976,06 δολ. ενώ το παλλάδιο κατρακύλησε 3,4% στα 942,69 δολ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα