

Οι προγραμματικές δηλώσεις των υποψηφίων, μια υποψηφιότητα-έκπληξη και οι διαφωνίες για τον χρόνο διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών «σημάδεψαν» την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που συνεχίζεται και την Κυριακή.
Μετά τις τέσσερις υποψηφιότητες (Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας) οι οποίες «κλείδωσαν» για την προεδρία, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στην εκλογή νέου αρχηγού.
Η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την ΚΕ προβλέπει διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου και εκλογή προέδρου στις αρχές Σεπτεμβρίου (στις 3/9 και εφόσον χρειαστεί και δεύτερος γύρος στις 10/9), καθώς και έκτακτο συνέδριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Υπάρχουν όμως και διαφορετικές φωνές, που προκρίνουν όλες οι διαδικασίες να μεταφερθούν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, και οι συνεδριακές διαδικασίες και εκλογή αρχηγού. Αυτό έχει προτείνει τόσο ο Παύλος Πολάκης όσο και ο Διονύσης Τεμπονέρας. Αμφότεροι το θέτουν ως προϋπόθεση για ενδεχόμενη υποψηφιότητά τους.
Υπάρχει μία ακόμα πιθανή πρόταση που αφορά το ενδεχόμενο να μεταφερθεί για λίγες ημέρες η εκλογή προέδρου, πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου. Και αυτό, όπως και η προηγούμενη πρόταση θα είχε ως επακόλουθο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εκπροσωπηθεί στη ΔΕΘ από νέο αρχηγό.
«Αγκάθι» παραμένει το ζήτημα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η Κεντρική Επιτροπή θα εξουσιοδοτήσει την Πολιτική Γραμματεία να χειριστεί στρατηγική και υποψηφιότητες. Η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας είναι να εξεταστούν οι περιπτώσεις κεντρικών στελεχών για τις περιφέρειες, ενώ στους δήμους θα ανακοινωθούν στηρίξεις, όπου έχει προχωρήσει η διαδικασία και για τους υπόλοιπους θα ληφθούν αποφάσεις στα κομματικά όργανα.
Ποια στελέχη στηρίζουν την κάθε υποψηφιότητα
Δεν είναι λίγα τα προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν εκδηλώσει δημόσια την προτίμησή τους υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την υποψηφιότητα της Ε. Αχτσιόγλου, η οποία ήταν και η πρώτη που ανακοινώθηκε επίσημα, στηρίζουν οι Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Δανάη Βουτυράκου, Λούκα Κατσέλη, Μαριλένα Κοππά, Δημήτρης Παπαδημούλης, Νίκος Βούτσης, Γιάννης Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Κώστας Ζαχαριάδης.
Υπέρ της υποψηφιότητας του Ευκλ. Τσακαλώτου τάσσονται, μεταξύ άλλων, οι Γιώργος Σταθάκης, Ανδρέας Ξανθός, Χάρης Μαμουλάκης, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας και Θανάσης Παπαχριστόπουλος.
Τον Ν. Παππά φαίνεται ότι στηρίζουν οι Παύλος Πολάκης (εφόσον δεν καταθέσει τελικά υποψηφιότητα), Χρήστος Σπίρτζης, Χρήστος Γιαννούλης, Θεοδώρα Τζάκρη, Κατερίνα Νοτοπούλου και Γιάννης Μουζάλας.
Υπέρ της υποψηφιότητας του Στ. Τζουμάκα, που αιφνιδίασε τους περισσότερους, δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί δημόσια κάποιο στέλεχος.
Ωστόσο, υπάρχουν και κορυφαία στελέχη που δεν έχουν εκφράσει ακόμα ανοιχτά την προτίμησή τους. Πρόκειται για τους Γιάννη Δραγασάκη, Όλγα Γεροβασίλη και Ρένα Δούρου, αλλά και τον Διονύση Τεμπονέρα.
Επίσης, ο απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, που δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση της ΚΕ, κρατά τα χαρτιά του κλειστά.
Σχετικά Νέα
ΠτΔ για εκδημία Πάπα: «Άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας»
Την βαθύτατη θλίψη του για την εκδημία του Πάπα Φραγκίσκου εξέφρασε με συλλυπητήρια δήλωσή.
Κ. Τασούλας για την 21η Απριλίου: Υποχρέωση όλων μας, να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε τους θεσμούς και την εθνική μας ενότητα
Την υποχρέωση όλων μας, πολιτικής ηγεσίας αλλά και πολιτών, να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε.
Α. Τσίπρας για Πάπα Φραγκίσκο: «Επέλεξε να γίνει η φωνή όσων δεν έχουν φωνή, των φτωχών και των κατατρεγμένων»
Τη βαθιά του «θλίψη στους απανταχού Χριστιανούς και όχι μόνο» για τον θάνατο του.
Ν. Κακλαμάνης για 21η Απριλίου: Η Δημοκρατία μας υπέστη μία μεγάλη πληγή η αιμορραγία της οποίας οδήγησε έως μία εθνική τραγωδία στην Κύπρο
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικήτας Κακλαμάνης, με αφορμή το προ 58ετίας πραξικόπημα.