ΣΥΡΙΖΑ: Αποχωρεί η Νεολαία Ηρακλείου και Ρεθύμνου – Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου

Εξαπολύοντας επίθεση κατά του Στέφανου Κασσελάκη η Νεολαία Ηρακλείου και Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το κόμμα και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας. Μετά τη λήξη της οποίας, αναμένεται να ανακοινώσουν την αποχώρησή τους τα περισσότερα μέλη.

«Με απόφαση της πλειοψηφίας των μελών μας αποχωρούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.», σημειώνουν τα μέλη της νεολαίας Ηρακλείου Κρήτης και Ρεθύμνου και επισυνάπτουν ένα μακροσκελές κείμενο στο οποίο αναλύουν τους λόγους της απόφασής τους.

Η ανακοίνωση της Νεολαίας Ηρακλείου-Ρεθύμνου
«Μετά την διπλή εκλογική ήττα του Μαΐου και του Ιουνίου, τόσο η χώρα όσο και ο χώρος μας βρίσκονται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Αφενός, το μεγάλο ποσοστό της ΝΔ έχει ερμηνευτεί από την κυβέρνηση ως λευκή επιταγή η οποία συνεχίζει ακάθεκτη το αντιλαϊκό της έργο, αφετέρου, οι εξελίξεις στο κόμμα μας κάθε άλλο από αισιόδοξες είναι προς την ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης.

Μετά την ήττα του 2019, ευελπιστούσαμε πως θα μπαίναμε συγκροτημένα σε μια συζήτηση
απολογισμού της κυβερνητικής θητείας: των επιτυχιών και τον αποτυχιών μας, τα σωστά και τα λάθη μας, ώστε να μπορέσουμε επί της ουσίας να ανασυγκροτήσουμε το κόμμα μας, το οποίο την περίοδο 2015-19 έχασε τα κινηματικά και τα αγωνιστικά αντανακλαστικά του, αλλά και την επί της ουσίας εμπλοκή και γείωση μέσα στην κοινωνία.

Διαψευστήκαμε!

Αντί των παραπάνω οδηγηθήκαμε σε μια «διεύρυνση» από τα πάνω χωρίς κάποιο πολιτικό πλαίσιο αναφοράς και σε ένα γενικόλογο «προοδευτισμό» εις βάρος των παραδοσιακά αριστερών αξιών, των εργασιακών δικαιωμάτων και της υπεράσπισης των ευάλωτων στρωμάτων.

Παράλληλα, η αναζήτηση και διεκδίκηση του μεσαίου χώρου χωρίς να προσδιορίζονται τα χαρακτηριστικά αυτού, οδήγησαν το κόμμα σε πολιτικές αποφάσεις πολλές φορές αντιφατικές μεταξύ τους. Η ψήφιση του επιδόματος για τους αστυνομικούς, την εποχή που η κοινή γνώμη σοκαριζόταν από τις δολοφονίες Ρομά συμπολιτών μας από δυνάμεις της αστυνομίας.

Η θέση για το φράχτη του Έβρου, η αποσιώπηση της αποστρατικοποίησης των νησιών μας είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα που αναδεικνύουν την ασάφεια σε δύο από τα κυριότερα εθνικά θέματα, αυτά της άμυνας και της μετανάστευσης.

Τα παραπάνω αποτελούν δείγματα γραφής της θολής κατεύθυνσης στην οποία βάδιζε το κόμμα μας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Παράλληλα η απονέκρωση του κομματικού μηχανισμού με τις οργανώσεις επί της ουσίας διαλυμένες, τα όργανα να μην συνεδριάζουν και να μην παράγουν πολιτική, όλο το βάρος της συζήτησης μετατέθηκε σε άτυπα όργανα όπως ο «πρωινός καφές», τα κοινωνικά δίκτυα, κτλ.

Μετά την διπλή εκλογική ήττα στις περασμένες εκλογές θεωρήσαμε ότι, τουλάχιστον αυτή τη φορά, θα συζητούσαμε σε βάθος τι μας οδήγησε σε αυτή την ήττα. Πάλι κάναμε λάθος.

Υπήρξε μια μοναδική ευκαιρία να ανασυνταχθεί το κόμμα σε ουσιώδεις βάσεις αρχών και πολιτικού σχεδίου, μακριά από το κυρίαρχο αρχηγοκεντρικό μοντέλο -που δεν συνάδει με τις δημοκρατικές αξίες της Προοδευτικής Αριστεράς- καθώς επίσης και της επαναθεμελίωσης των διαδικασιών και των οργάνων.

Δυστυχώς γίναμε μάρτυρες μιας προσωποκεντρικής, εσωκομματικής καμπάνιας που τίποτα δεν είχε να προσφέρει στον αγωνιζόμενο λαό, στις ανησυχίες και στα πραγματικά του προβλήματα. Η εμμονική επικέντρωση σε ένα δήθεν εξουσιοκεντρικό σχέδιο που θα μας οδηγούσε στην κυβερνητικότητα, άνοιξε την κερκόπορτα σε φαινόμενα επικοινωνίας και όχι ουσίας.

Με την εκλογή του κ. Κασσελάκη μπήκε ο επίλογος στην μετατόπιση του κόμματος από τη Ριζοσπαστική Αριστερά στο μετριοπαθές «σοσιαλφιλεύθερο» κέντρο.

Πλέον, και δια στόματος προέδρου, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «έναν ακόμα σύμμαχο για τον ΣΕΒ», ένα κόμμα που δεν διακρίνει ευθύνες για της εθνοκάθαρσης του Ισραήλ στους Παλαιστίνιους. Αποκορύφωμα της αλλοίωσης του χαρακτήρα του κόμματος αποτέλεσε η εισαγωγική ομιλία του προέδρου στην τελευταία κεντρική επιτροπή.

Ένα αντιαριστερό και αντισυντροφικό παραλήρημα το οποίο έβαζε στο στόχαστρο όχι μόνο ιστορικά και ιδρυτικά στελέχη του χώρου, αλλά και την ίδια μας την ιστορία. Όταν ένα κόμμα βρίσκεται σε κρίση, πρώτα και κύρια είναι ευθύνη του προέδρου να διατηρήσει την ενότητα, με βάση το καταστατικό και τις αρχές της σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων.

Ο κ. Κασσελάκης και οι υποστηρικτές του επέλεξαν να πατήσουν το κουμπί της καταστροφής. Έτσι ενισχύθηκε το κλίμα φανατισμού, τοξικότητας και αντισυντροφικότητας στους κόλπους του κόμματος.

Ο κ. Κασσελάκης, την ίδια ώρα που υποστήριζε ότι παλεύει για την ενότητα, επωφελείται από αυτή την αντισυντροφική συμπεριφορά των «οπαδών» του, οι οποίοι σπέρνουν ανακρίβειες και ψευδείς ειδήσεις χωρίς να κάνει τίποτα για να τους διαψεύσει.

Αντίθετα, στη περίπτωση των 37 δις αντί να υποστηρίξει την κληρονομιά της κυβέρνησής του κόμματος του, η μόνη κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας, όπου με πολιτικό κόστος και υπευθυνότητα απέναντι στις δεσμεύσεις προς τον ματωμένο λαό, άφησε πλεονασματικά ταμεία, την καταδικάζει αοριστολογώντας· υιοθετώντας την αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα.

Βλέπουμε ότι υιοθετήθηκε, από τον ίδιο τον πρόεδρο, από τη νέα ηγεσία, το αφήγημα Μητσοτάκη, για το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Υιοθετείται το TINA (there is no alternative), όπου δεν μπορούμε να ελπίζουμε/επιθυμούμε καμία αλλαγή στο νεοφιλελεύθερο σύστημα, παρά μόνο μια δικαιότερη διαχείριση του (χωρίς σκάνδαλα).

Ο νεοφιλελευθερισμός όμως δεν μπορεί να επιβληθεί χωρίς ένα καθεστώς διαρκούς εξαίρεσης, κρίσεων και σκανδάλων. Οι παρακολουθήσεις λ.χ. δεν είναι εκτροπή από το νεοφιλελεύθερο σύστημα. Είναι το σύστημα. Έτσι οποιαδήποτε απόπειρα διόρθωσης του, χωρίς την βαθιά αναθεώρηση του, δεν θα είναι εφικτή.

Για τους παραπάνω λόγους, εμείς δεν θεωρούμε ότι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μπορεί να αποτελέσει ένα χώρο μέσα από τον οποίο μπορούμε να παλεύουμε για τα πιστεύω μας.

Κρατάμε ως παρακαταθήκη τους αγώνες που δώσαμε, τις νίκες και τις ήττες, τις χαρές και τις λύπες που βιώσαμε, αλλά προπαντός την συντροφικότητα που προσπαθήσαμε να διαφυλάξουμε ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη απόφαση που παίρνουμε. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την υπόθεση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς από άλλο μετερίζι, γιατί ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός».

Μπαράζ αποχωρήσεων
Συνεχίζεται ακατάπαυστα το μπαράζ αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πενήντα πανεπιστημιακοί από τη Θεσσαλονίκη παραιτήθηκαν καταγγέλλοντας τον Στέφανο Κασσελάκη για «αυταρχισμό», «διχαστικό λόγο» και «ακροδεξιά τακτική». Εκτός ΣΥΡΙΖΑ και η πλειοψηφία των μελών της νεολαίας σε Μεσσηνία και Αρκαδία, ενώ συνεδριάζει το Κεντρικό Συμβούλιο Νεολαίας για να αποφασίσει εάν θα αποχωρήσει σύσσωμο. Απέλπιδες προσπάθειες Κασσελάκη για συμμαχίες.

Οι τελευταίες εξελίξεις προμηνύουν νέα αποδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ και εφόσον το ανώτατο όργανο της κομματικής νεολαίας αποφασίσει να ακολουθήσει την πόρτα της εξόδου, τότε θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της αριστεράς που θα αποχωρεί το σύνολο της νεότερης γενιάς ενός κόμματος, καταδεικνύοντας την κατάρρευση του, όπως αυτή άλλωστε αποτυπώνεται και στις δημοσκοπικές έρευνες.

Την Παρασκευή σημειώθηκαν ηχηρές αποχωρήσεις στελεχών καθώς έθεσαν εαυτόν εκτός κόμματος ο πρώην διευθυντή της «Αυγής», Άγγελος Τσέκερης αλλά και ο Γιώργος Κυρίτσης, ενώ και ο Γιώργος Βαρεμένος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει. Παρελθόν από τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί και ο πρώην υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος, ενώ σήμερα ένα ακόμα ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς η Ρία Καλφακάκου, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί.

Η τελευταία χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «ένα άδειο κέλυφος, χωρίς ταυτότητα, χωρίς κοινωνική πρόταση, και δυστυχώς τελευταία με επικίνδυνες, αντιδημοκρατικές και φασίζουσες προτάσεις από τον ίδιο τον εκλεγμένο πρόεδρό του». H ίδια επισημαίνει, ότι η μετάλλαξη άρχισε πολύ νωρίτερα, ιδίως όταν ψηφίστηκε το καταστατικό, που επέτρεπε την υποβολή υποψηφιότητας οποιουδήποτε, χωρίς να είναι ούτε καν μέλος του κόμματος.

Την ίδια ώρα ο Στέφανος Κασσελάκης αναζητεί συμμαχίες, όπως με την επιστολή που έστειλε στον Νίκο Κοτζιά βάσει της οποίας αποδέχεται τον διάλογο με το ΠΡΑΤΤΩ αποβλέποντας στη συνεργασία που θα αποσοβήσει – έστω επικοινωνιακά – τη βαθιά κρίση που συνεχώς εντείνεται με τις αποχωρήσεις στελεχών.

Σήμερα συνεδριάζει το Κεντρικό Συμβούλιο Νεολαίας, όπου αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για την αποχώρηση ή όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τις πληροφορίες να προεξοφλούν τη μαζική έξοδό τους, γεγονός που θα πλήξει ακόμα περισσότερο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τότε που ανέλαβε πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσης, σήμερα συνεδριάζουν και οι αποχωρήσαντες από το κόμμα – ομάδα Αχτσιόγλου και Ομπρέλα – προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις διαδικασίες για τη συγκρότηση νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και την ίδρυση νέου κόμματος με 11 βουλευτές.

Τι καταγγέλλουν οι 50 πανεπιστημιακοί

Την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν σήμερα 50 πανεπιστημιακοί κατηγορώντας τον Στέφανο Κασσελάκη ότι εκδηλώνει μια «αρχηγοκεντρική πολιτική συμπεριφορά και αναπτύσσει διχαστικό και αντιφατικό λόγο, ο οποίος καθόλου δεν συνάδει με τις αρχές και τη δημοκρατική λειτουργία της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς».

«Η απεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ στη λαϊκή κοινωνική βάση του άρχισε να φθίνει. Το κόμμα επιχείρησε ένα θαμπό κοινωνικό άνοιγμα προς ό,τι αποκλήθηκε «μεσαία τάξη», κάτι το οποίο σε πολιτικό επίπεδο αντιστοιχούσε σε μερική στροφή προς το «Κέντρο» του πολιτικού συστήματος, χωρίς καν να αναληφθούν πρωτοβουλίες για ενσωμάτωσή του στο αξιακό σύστημα της Αριστεράς» σημειώνουν.

Σύμφωνα με τους 50 πανεπιστημιακούς, βαθμιαίως, «η κοινωνική βάση της Αριστεράς (εργάτες, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, εκπαιδευτική κοινότητα) συρρικνώθηκε, όπως επίσης παραμερίσθηκαν οι κοινωνικές συλλογικότητες (επιστημονικές ενώσεις, αυτοδιοικητικές παρατάξεις κ.ά) ως συνομιλητές του κόμματος» και «το κόμμα μετεξελίχθηκε σταδιακά αποκτώντας μια μονιμότερη αρχηγική δομή, παραμερίζοντας την επίδραση των μελών και των οργανώσεών του προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό».

Έφυγε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ από Μεσσηνία και Αρκαδία
Την ίδια στιγμή, ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους και η πλειοψηφία των μελών της νεολαίας σε Μεσσηνία και Αρκαδία. Σε σχετική ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν, αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ « δεν αποτελεί πλέον έναν χώρο σύνθεσης διαφορετικών απόψεων και παραδόσεων της αριστεράς, δεν μπορεί στη σημερινή του μορφή να αποτελέσει τον χώρο ενός εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου, και κυρίως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το κυρίαρχο πολιτικό σχέδιο του συστήματος στην Ελλάδα, το οποίο εκφράζεται από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Επισημαίνουν πως «οι ήττες του 2023 θα μπορούσαν, και όφειλαν, να είναι μια ευκαιρία για την πραγματοποίηση μιας ειλικρινούς συζήτησης και αναστοχασμού για την πορεία μας. Τελικά συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Από τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας δεν ήταν ο αναστοχασμός για τα αίτια της ήττας, αλλά η αναζήτηση εσωτερικού εχθρού προκειμένου όχι απλώς να μη διορθωθεί τίποτα, αλλά να βαθύνουν οι παθογένειες που μας έφεραν ως εδώ.»

«Η αξιοπιστία και η σοβαρότητα του χώρου μας θίγεται συνεχώς, καθώς γινόμαστε μάρτυρες δημόσιων τοποθετήσεων, που πηγαίνουν κόντρα στις αποφασισμένες θέσεις του κόμματος, όπως η ομιλία του νέου Προέδρου στο ΣΕΒ, η ανακοίνωσή του για την Παλαιστίνη, αλλά και η σταδιακή αποδόμηση της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ, εγκολπώνοντας επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, ακόμη και με επιθέσεις ενάντια σε ομόφωνες πολιτικές επιλογές, που υπερασπίστηκε ως πρωθυπουργός ο Α. Τσίπρας, όπως το δημοσιονομικό μαξιλάρι των 37 δις, που ο Σ. Κασελάκης επέλεξε να χρησιμοποιήσει για μικροκομματικούς σκοπούς.»

Και τονίζουν πως «παρακολουθούμε καθημερινά πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να αλλάζει πορεία, να απαρνιέται τις αριστερές και ριζοσπαστικές δομικές του αρχές, να μετατρέπεται σε κάτι διαφορετικό, ολοένα και πιο κεντροδεξιό, ασκώντας πολιτική, στην καλύτερη περίπτωση με όρους μεταπολιτικής στη χειρότερη περνώντας σε μία φάση ολότελα μη πολιτική».

Δ. Τζανακόπουλος: O ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς βυθίζεται στην ανυποληψία και απαξιώνεται

«Είναι πολύ βαθείς οι λόγοι για τους οποίους οδηγηθήκαμε σε μία απόφαση να φύγουμε από ένα κόμμα το οποίο το χτίσαμε. Ήταν μια απόφαση που πάρθηκε ακριβώς για να υπερασπιστούμε την Αριστερά, για να αντιταχθούμε σε αυτήν τη μετάλλαξη του κόμματος και να δηλώσουμε τη διαθεσιμότητά μας για να δημιουργηθεί κάτι νέο, το οποίο θα μπορέσει να συσπειρώσει δυνάμεις προοδευτικών πολιτών, αριστερών πολιτών που θα εκτείνεται από τη ριζοσπαστική αριστερά μέχρι την αριστερή σοσιαλδημοκρατία και το οποίο θα μπορέσει να δημιουργήσει τους προγραμματικούς όρους πολιτικής αντιπαράθεσης με τον κ. Μητσοτάκη και τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ATTIKA».

«Οι σύντροφοί μου που έχουν κάνει μια διαφορετική επιλογή, προς ώρας, παρά τις μεγάλες τους διαφωνίες με τον κ. Κασελάκη και την ηγετική ομάδα, σταθμίζουν την κατάσταση και θα αποφασίσουν όπως θεωρούν καλύτερο για την Αριστερά, για τις αξίες και τα ιδανικά τους. Νομίζω ότι αυτές τις αποφάσεις-τομές τις παίρνει ο καθένας μόνος του, με τη συνείδησή του», είπε.

Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα σχολίασε ότι «είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται μια κοινοβουλευτική ομάδα κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου» και αναφέρθηκε στη διαμόρφωση ενός νέου φορέα ο οποίος «δεν πρέπει να παραμείνει σε μια λογική επαναφοράς μόνο των παραδοσιακών οργανωτικών σχηματισμών της Αριστεράς, αλλά θα πρέπει να ξαναπιάσει τη συζήτηση για τις οριζόντιες δικτυώσεις, για τη συμμετοχή, για την άμεση δημοκρατία, όπου οριζοντιότητα-άμεση δημοκρατία-δικτυώσεις δεν έχουν καμία σχέση με την αντίληψη περί αδιαμεσολάβητης σχέσης με τους πολίτες».

Υποστήριξε ακόμη: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πολιτικό κενό στο χώρο της Αριστεράς. Είναι δεδομένο ότι το κόμμα του κ. Κασελάκη δεν μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό προκύπτει και από τις έρευνες της κοινής γνώμης, που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς βυθίζεται στην ανυποληψία και απαξιώνεται. Από την άλλη μεριά, φαίνεται ότι αυτή η καθίζηση του κόμματος του κ. Κασελάκη δεν ενισχύει θεαματικά το ΠΑΣΟΚ και πρέπει να αναζητηθούν οι πολιτικοί λόγοι σε αυτό.

Με δεδομένο αυτό το κενό θεωρώ ότι υπάρχουν δυνατότητες για τη δημιουργία ενός πολιτικού φορέα της Αριστεράς, ο οποίος θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και θα έχει στόχο τη διακυβέρνηση με ένα ριζοσπαστικό αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστικό πρόγραμμα».

Συμμαχίες αναζητεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Χθες ο Στέφανος Κασσελάκης κατηγόρησε την Έφη Αχτσιόγλου ότι έφυγε επειδή το όνειρό της ήταν η προεδρική καρέκλα, ενώ χυδαιότητα καταλόγισαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές που αποχώρησαν.

Το κλίμα στην Κουμουνδούρου παραμένει εμφυλιοπολεμικό καθώς η μακροσκελής ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος θα είχε αποσύρει την υποψηφιότητά του αν είχε έρθει προεκλογικά η Έφη Αχτσιόγλου και του ζητούσε επιτακτικά την προεδρική καρέκλα, έριξε ακόμη περισσότερο λάδι στη φωτιά της πολιτικής αντιπαράθεσης.

«Με το χέρι στην καρδιά, αν είχε έρθει προεκλογικά η Έφη Αχτσιόγλου και μου είχε πει “αυτή η καρέκλα είναι το όνειρό της ομάδας μου, ή βγαίνω πρόεδρος ή φεύγω”, θα είχα κάνει πίσω. Θα είχα αποσύρει την υποψηφιότητά μου για χάρη της ενότητας», έγραψε ο Στ. Κασσελάκης.

Αυτή και μόνον η τοποθέτηση, οδήγησε την «Ομάδα 6+6» να σηκώσει το γάντι και να επιτεθεί στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντάς του «χυδαιότητα και θράσος»

Την ίδια ώρα, οι αποχωρήσεις στελεχών συνεχίστηκαν, καθώς χθες εκτός κόμματος έθεσε εαυτόν ο πρώην διευθυντή της «Αυγής», Άγγελος Τσέκερης αλλά και ο Γιώργος Κυρίτσης, ενώ και ο Γ. Βαρεμένος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει. Παρελθόν από τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί και ο πρώην υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος.

Στο κείμενό τους οι «6+6» ανέφεραν πως η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει την επιλογή τους να αποχωρήσουν από τον κόμμα και πως δεν σκοπεύουν να ακολουθήσουν τον κ. Κασσελάκη στο δρόμο των προσωπικών επιθέσεων.

«Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται πολύ θράσος ένας άνθρωπος που δεν έχει υπάρξει στην Αριστερά παρά μόνο ως διεκδικητής ή κάτοχος καρέκλας να κάνει μαθήματα ανιδιοτέλειας σε ανθρώπους που έχουν δώσει πολιτικές και κοινωνικές μάχες επί πολλά χρόνια στα κινήματα και στο κόμμα χωρίς καμία απολύτως καρέκλα», καταλήγει η απάντησή τους προς τον κ. Κασσελάκη.

Αναλυτικά η απάντηση της «Ομάδας 6+6»

«Η χυδαιότητα της σημερινής ανάρτησης του κ. Κασσελάκη επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής μας να αποχωρήσουμε από το κόμμα Κασσελάκη.

Δεν έχουμε καμία διάθεση να ακολουθήσουμε τον δρόμο που ο ίδιος έχει επιλέξει για τον εαυτό του. Για άλλη μια φορά απαντά στην πολιτική κριτική με προσωπικές επιθέσεις.

Αν θέλει να κατανοήσει και τους υπόλοιπους πολιτικούς λόγους των μαζικών αποχωρήσεων χιλιάδων αγωνιστών από το κόμμα του, τον παραπέμπουμε στη χθεσινή δήλωση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και στα δεκάδες άλλα κείμενα αποχωρήσεων που έχουν κατατεθεί τις τελευταίες ημέρες, λαμβάνοντας υπόψη μας το σοβαρό ενδεχόμενο να νομίζει οτι είναι «πουμαρό».

Η δική μας υποχρέωση είναι η επιλογή της ευθύνης και της ελπίδας: η μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην επικίνδυνη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, κάτι που είναι φανερό ότι ο κ. Κασσελάκης αδυνατεί να υπηρετήσει.

Υ,Γ Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται πολύ θράσος ένας άνθρωπος που δεν έχει υπάρξει στην Αριστερά παρά μόνο ως διεκδικητής ή κάτοχος καρέκλας να κάνει μαθήματα ανιδιοτέλειας σε ανθρώπους που έχουν δώσει πολιτικές και κοινωνικές μάχες επί πολλά χρόνια στα κινήματα και στο κόμμα χωρίς καμία απολύτως καρέκλα».

Η «Ομάδα των 11» ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της – Όλα δείχνουν νέο κόμμα
Υπό το πρίσμα των όσων δήλωσε ο Αλ. Χαρίτση, αναμένεται οι 11 βουλευτές και τα κορυφαία στελέχη των «6+6» και της «Ομπρέλας» του Ευκλείδη Τσακαλώτου αποφασίζουν για τους ρόλους που θα αναλάβουν ο καθένας, έτσι ώστε από τη Δευτέρα κιόλας να καταθέσουν στον πρόεδρο της Βουλής το αίτημα για τη συγκρότηση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Όπως όλα δείχνουν, οι 11 είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε μία αποφασιστική κίνηση ενόψει των ευρωεκλογών, με την ίδρυση του νέου κόμματος.

Οι συζητήσεις είναι ιδιαίτερα προχωρημένες, καθώς, μετά την σύσταση της νέας ΚΟ είναι έτοιμοι και τη δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα της κυβερνώσας και ανανεωτικής Αριστεράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν βρεθεί και τα γραφεία που θα στεγάσουν τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ», στο Νέο Κόσμο.

Ο πρόεδρος της ΚΟ, όπως όλα δείχνουν, Αλέξης Χαρίτσης έδωσε και το στίγμα της ετοιμότητας για την επόμενη ημέρα στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανεξαρτητοποίηση των 9 βουλευτών ότι «δεν χρειάζεται βιασύνη. Θέλουμε να γίνουν βήματα σταθερά και στέρεα. Βεβαίως στη συνέχεια θα δούμε και όλα τα πολιτικά βήματα για τη συγκρότηση και πολιτικού φορέα» είπε στον ΑΝΤ1.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ροδόπης Φερχάτ Οζγκιούρ που μετέχει στη νέα Κ.Ο., δήλωσε στην ΕΡΤ ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των 11: «Κατά την ταπεινή μου γνώμη και άποψη, και άλλοι σύντροφοι, συνάδελφοι θα εισχωρήσουν στο νέο σχήμα στο Κοινοβούλιο. Υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία εντός των συναδέλφων λόγω του ότι αυτή τη στιγμή μέσα στο Κοινοβούλιο υπάρχει μεγάλο κενό από την Αριστερά μέχρι το Κέντρο».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα