Σταθερός ο χρυσός την Πέμπτη, στις “πλάτες” της εξασθένησης του δολαρίου

Ο χρυσός έδειξε σταθεροποιητικές τάσεις την Πέμπτη, με τη βοήθεια του ασθενέστερου δολάριου, εν όψει της ανακοίνωσης των στοιχείων για τις μισθοδοσίας πλην αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου στις ΗΠΑ την Παρασκευή, καθώς οι traders ελπίζουν για σημάδια ασθενέστερης αγοράς εργασίας για να ενισχυθούν οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων από τη Federal Reserve ήδη από τον Μάρτιο.

Ο χρυσός spot κατέγραψε άνοδο 0,3% στα 2.029,92 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν κατά 0,1% χαμηλότερα στα 2.046,40 δολ.

“Οι αγορές κινήθηκαν με υπερβολικές προσδοκίες στο ζήτημα των επιτοκίων”, ανέφερε ο Chris Gaffney, πρόεδρος παγκόσμιων αγορών στην EverBank, προσθέτοντας ότι ο μόνος κίνδυνος για τις τιμές των μετάλλων το επόμενο έτος ήταν εάν “η Fed χρειαστεί να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”.

Τη Δευτέρα, ο χρυσός έφτασε το ανώτατο όριο όλων των εποχών των 2.135,40 δολαρίων, στην πλάτη των στοιχημάτων για περικοπή επιτοκίων από τη Fed στις αρχές του 2024, πριν απωλέσει περισσότερα από 100 δολάρια λόγω αβεβαιότητας σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των περικοπών αυτών.

Οι traders τιμολογούν μια πιθανότητα 62% για μείωση επιτοκίων μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους, έδειξε το FedWatch Tool της CME, ωστόσο δημοσκόπηση του Reuters έδειξε τα επιτόκια να παραμένουν αμετάβλητα μέχρι τουλάχιστον τον Ιούλιο. Τα χαμηλότερα επιτόκια τείνουν να υποστηρίζουν τον μη τοκοφόρο χρυσό. Οι αποδόσεις του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ κινούνται κοντά σε χαμηλά τριών μηνών, ενώ το δολάριο υποχωρεί κατά 0,6%, καθιστώντας τον χρυσό φθηνότερο για κατόχους ξένων νομισμάτων.

Ενώ “οι προωθητικοί παράγοντες για ένα περαιτέρω ράλι χρυσού έχουν τεθεί σε ισχύ”, ο χρυσός θα πρέπει να παγιωθεί και να αφιερώσει λίγο χρόνο στη δοκιμή αυτών των νέων επιπέδων τιμών, σημείωσε ο Everett Millman, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην Gainesville Coins.

Μετά από μια άνοδο στις εβδομαδιαίες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, οι traders αναμένουν τα στοιχεία της Παρασκευής, σε αναζήτηση περισσότερων ενδείξεων μιας ασθενέστερης αγοράς εργασίας. Η συναίνεση της αγοράς παραμένει υπέρ μιας ήπιας προσγείωσης της οικονομίας στις ΗΠΑ, η οποία ιστορικά κάνει τον χρυσό λιγότερο ελκυστικό.

Ωστόσο, οι γεωπολιτικές εντάσεις σε μια κρίσιμη εκλογική χρονιά παράλληλα με την αγορά ποσοτήτων του μετάλλου από κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να στηρίξουν τον χρυσό το 2024, δήλωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Το ασήμι spot υποχώρησε 0,4% στα 23,79 δολ. ανά ουγγιά, η πλατίνα κέρδισε 2,1% στα 908,74 δολ. και το παλλάδιο σκαρφάλωσε 2,8% στα 969,94 δολ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα