Στα «σκαριά» νέος Τειρεσίας για χρέη σε τράπεζες, Δημόσιο, ΔΕΚΟ

Τη δημιουργία ενός φορέα που θα διαχειρίζεται όλες τις οφειλές των πολιτών σε τράπεζες, Δημόσιο και ΔΕΚΟ εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εντός του 2020.

Πρόκειται για έναν νέο Τειρεσία, που θα εξετάζει και τον τρόπο που οι πολίτες εξυπηρετούν τους λογαριασμούς τους σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών (κινητής, σταθερής τηλεφωνίας, ενέργειας κλπ), όπως αναφέρει η εφημερίδα “Τα Νέα”.

Αυτή η Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης θα είναι επί της ουσίας μια Τράπεζα Στοιχείων Οφειλετών, η οποία θα συνδυάζει τα οικονομικά στοιχεία που σήμερα φιλοξενεί ο Τειρεσίας μαζί με άλλα που έχουν στη διάθεση τους οι υπηρεσίες του Δημοσίου καθώς και επιχειρήσεις από τον ιδιωτικό τομέα που σχετίζονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Με αυτό τον τρόπο θα συνθέτει το προφίλ κάθε ιδιώτη και κάθε επιχείρησης λαμβάνοντας υπόψη τόσο την συμπεριφορά τους σε ότι αφορά τις αποπληρωμές των χρεών τους, όσο και κάθε στοιχείο που έχουν στη διάθεση τους το ελληνικό Δημόσιο, χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί και άλλοι φορείς.

Με βάση τα στοιχεία αυτά θα ελέγχεται η πιστοληπτική ικανότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων, θα βαθμολογείται ανάλογα και θα είναι στη διάθεση τραπεζών, ΔΕΚΟ και άλλων ιδιωτικών εταιρειών που πρόκειται να συνδιαλλαγούν μαζί τους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο φορέας θα προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και για τον σκοπό αυτό θα τελεί υπό την εποπτεία του κράτους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα