Σκάνδαλο υποκλοπών: Βίαιη προσαγωγή Δημητριάδη, Μπίτζιου, Λαβράνου και Ντίλιαν θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αν τα τέσσερα κομβικά πρόσωπα των υποκλοπών αρνηθούν να εμφανιστούν στη Βουλή τότε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα ζητήσει να διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή τους

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς την ερχόμενη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με την ακρόαση των Γρηγόρη Δημητριάδη, Γιάννη Λαβράνου, Φέλιξ Μπίτζιου και Ταλ Ντίλιαν κατόπιν σχετικού αιτήματος της αντιπολίτευσης. Δηλαδή τα κομβικά πρόσωπα του σκανδάλου των υποκλοπών που το Μέγαρο Μαξίμου κάλυπτε όλο αυτόν τον καιρό καθώς αρνιόταν πεισματικά να τα καλέσει για απαντήσεις.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επανέλαβε ότι πρέπει να είναι δημόσια η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να μεταδοθεί από το Κανάλι της Βουλής.

Η αξιωματική αντιπολίτευση τόνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει δεχτή η ακρόαση των τεσσάρων δια υπομνήματος, όπως επίσης και ότι δεν μπορούν να επικαλεστούν το απόρρητο, καθώς είναι ιδιώτες. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνεται πλέον και ο Γρηγόρης Δημητριάδης αφού παραιτήθηκε από την θέση του γραμματέα του Πρωθυπουργού. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημείωσε ότι αν αρνηθούν να εμφανιστούν στη Βουλή, τότε θα ζητήσει να διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή τους όπως άλλωστε προβλέπεται και από τον κανονισμό.

Από την πλευρά του πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας φέρεται να διαφώνησε με το ζήτημα των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και την δυνατότητα βίαιης προσαγωγής. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κώστας Τασούλας ανέφερε ότι πρόκειται για ακρόαση και όχι για εξέταση και σημείωσε ότι ουδέποτε έχει διαταχθεί βίαιη προσαγωγή σε επιτροπή της Βουλής που έχει συγκληθεί από τα 2/5, δηλαδή από τη μειοψηφία. Παράλληλα, παρέπεμψε το ζήτημα σε αποφάσεις της ίδιας της επιτροπής που θα ληφθούν κατά την συνεδρίαση της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, με το άρθρο 43Α παρ. 2 περ. α) του Κανονισμού της Βουλής η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει την εξουσία να καλεί και να εξετάζει πρόσωπα «με ανάλογη εφαρμογή των άρθρων 146 και 147». Πρόκειται για περίπτωση που δεν συνιστά απλή «ακρόαση», αλλά «εξέταση» αυτών των προσώπων. Για το λόγο αυτόν, στην περίπτωση αυτή είναι κατά τον Κανονισμό της Βουλής δυνατή και η έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής (άρθρο 147 παρ. 2 ΚτΒ) για εκείνο το πρόσωπο που κλητεύθηκε νόμιμα και δεν προσήλθε στην επιτροπή.

Η αρμοδιότητα αυτή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας δεν προϋποθέτει τη μετατροπή της σε εξεταστική επιτροπή, αφού σε αυτή την περίπτωση έτσι και αλλιώς θα ίσχυε το άρθρο 147 ΚτΒ, που αφορά ακριβώς τις αρμοδιότητες των εξεταστικών επιτροπών, και δεν θα χρειαζόταν να γίνει παραπομπή σε αυτό και να επισημανθεί η αναλογική εφαρμογή του. Εξάλλου, η μετατροπή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από ειδική μόνιμη επιτροπή της Βουλής σε εξεταστική επιτροπή προβλέπεται στην παρ. 7 του άρθρου 43Α του ΚτΒ, ενώ η αρμοδιότητα της να καλεί και να εξετάζει πρόσωπα με τους όρους και τις διατυπώσεις που αφορούν τους μάρτυρες κατατάσσεται συστηματικά στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου, δηλ. εκεί ακριβώς όπου περιγράφονται οι συνήθεις αρμοδιότητές της.

Σημειώνεται ότι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετέχουν 19 βουλευτές, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία απαρτίζεται από 11 βουλευτές. «Πονοκέφαλο» προκαλεί στο Μαξίμου το γεγονός ότι στην επιτροπή συμμετέχουν η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Κώστας Τζαβάρας που έχουν εκφράσει αρκετές φορές τη διαφωνία τους με την γραμμή της κυβέρνησης στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι ο ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη και πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, ο Ταλ Ντίλιαν είναι ο Ισραηλινός ιδρυτής της Intellexa που εμπορεύεται το Predator, ενώ οι Φέλιξ Μπίτζιος και Γιάννης Λαβράνος επιχειρηματίες που έχουν συνδεθεί άμεσα με τις εταιρείες Krikel και Intellexa.

 

 

Πηγή: avgi.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα