

Δυο νέοι σεισμοί μεγέθους 5 και 4.7 της κλίμακας Ρίχτερ ανακοινώθηκαν το βράδυ της Κυριακής, εκ μέρους του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Η σεισμική δόνηση των 5 Ρίχτερ έλαβε χώρα στις 21:05 με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 21 χλμ ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και ήταν η μεγαλύτερη της ημέρας μέχρι και αυτήν την ώρα. Προηγήθηκε εκείνη των 4.7 Ρίχτερ στις 20:53, με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 21χλμ ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
Το in από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στη Σαντορίνη και σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις
Μεταξύ 20.41 και 21.31 καταγράφηκαν από τους σεισμογράφους εφτά σεισμοί μεγέθους 4 Ρίχτερ και άνω προκαλώντας έντονη ανησυχία στους κατοίκους των νησιών.
Τι λένε οι ειδικοί
Η σεισμική δραστηριότητα εντοπίζεται στο νησί της Ανύδρου αλλά όπως είπε λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, από την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο νησί «καταλήξαμε πως δεν υπάρχει ενεργοποίηση του μεγάλου ρήγματος» της Αμοργού.
Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος τόνισε το πρωί της Κυριακής στο MEGA πως «μειωθεί το ενδεχόμενου μεγάλου σεισμού αλλά δεν έχει απομακρυνθεί ως πιθανότητα».
Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς, τόνισε (ΕΡΤNews): «Συνεχίζεται η σμηνοσειρά δηλαδή μεγέθη σεισμών τα οποία δεν θα ξεπεράσουν το 5,1 – 5,2 Ρίχτερ (…)».
Η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να διαρκέσει για μήνες αναφέρει μεταξύ άλλων ο βρετανικός Independent.
Έλεγχοι στα νησιά
Οι έλεγχοι από τα τεχνικά κλιμάκια ολοκληρώθηκαν σε Σαντορίνη και Αμοργό. Τα κτίρια σε όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες έχουν κριθεί κατάλληλα. Ειδικό κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επισκέφτηκε και διενήργησε αυτοψία στα δημόσια κτίρια της Ίου και έκρινε πως είναι όλα κατοικήσιμα – κατάλληλα προς χρήση.
Σχετικά Νέα
Οι Έλληνες στην κορυφή των ωρών εργασίας στην Ευρώπη
Ο τίτλος περί “τεμπέληδων Ελλήνων” καταρρίπτεται ξανά — αυτή τη φορά με τον πλέον.
Επεκτείνεται και για το 2025 η έκπτωση φόρου για δαπάνες ανακαίνισης
Σε μία περίοδο που η στεγαστική κρίση απασχολεί χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά, η κυβέρνηση προχωρά.
Σύνοδος ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ: Στην Αττάλεια ο Γ. Γεραπετρίτης -Η ατζέντα
Η τουρκική πόλη Αττάλεια φιλοξενεί αυτές τις ημέρες την άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών.
Δημοσκόπηση Real polls: Πρώτη με άνεση η ΝΔ – Κοντά στο 20% η Πλεύση Ελευθερίας
Η δημοσκόπηση διεξήχθη τηλεφωνικά σε δείγμα 1.723 πολιτών ηλικίας 17 ετών και άνω από.