Πτωτικά κινείται το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο

Οι βρετανικές και ολλανδικές τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου διεύρυναν τις απώλειες την Τρίτη λόγω της ηπιότερης ζήτησης, εξαιτίας του ήπιου καιρού στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη βορειοδυτική Ευρώπη και λόγω του ότι η ήπειρος συνεχίζει να λαμβάνει σταθερή προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Στη βρετανική αγορά φυσικού αερίου, το συμβόλαιο άμεσης παράδοσης υποχώρησε κατά 40 πένες στις 20 πένες ανά βρετανική θερμική μονάδα, στο χαμηλότερο επίπεδο του από τον Αύγουστο του 2020.

Το συμβόλαιο για παράδοση την επόμενη ημέρα υποχώρησε κατά 10 πένες στις 30 πένες ανά βρετανική θερμική μονάδα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Το βρετανικό σύστημα φυσικού αερίου παρουσιάζει υπερπροσφορά 14,4 εκατ. κυβικών μέτρων την Τρίτη. Επιπλέον, η κατανάλωση αναμένεται να είναι χαμηλότερη λόγω της ισχυρής αιολικής παραγωγής και της πρόβλεψης για θερμότερο καιρό.

Στην ολλανδική αγορά φυσικού αερίου, το συμβόλαιο για παράδοση την επόμενη ημέρα μειώθηκε κατά 3,85 ευρώ στα 85,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το συμβόλαιο αναφοράς μειώθηκε κατά 2,45 ευρώ στα 91,15 ευρώ την μεγαβατώρα.

Ευρωπαίος έμπορος φυσικού αερίου δήλωσε ότι οι τιμές του LNG στο συμβόλαιο αναφοράς Japan Korea Marker είναι υψηλές, οπότε οι τιμές του φυσικού αερίου δεν μπορούν να μειωθούν πολύ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψουν αρνητικά νέα για την ασφάλεια του εφοδιασμού και ότι το LNG και η ρωσική προσφορά θα παραμείνουν σταθερά.


Οι αναλυτές της Engie’s EnergyScan δήλωσαν ότι η πτώση των τιμών του άνθρακα πρόσθεσε περαιτέρω πιέσεις στις τιμές.

Η πρόβλεψη για έναν Ιούνιο θερμότερο από το κανονικό ενδέχεται να αποτελέσει έναν πρόσθετο πτωτικό παράγοντα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Refinitiv.

Εν τω μεταξύ, οι ροές φυσικού αερίου προς ανατολάς μέσω του αγωγού Yamal-Europe από τη Γερμανία στην Πολωνία σημείωσαν άλμα την Τρίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή του αγωγού Gascade.

Στην ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα, το συμβόλαιο αναφοράς σημείωσε άνοδο κατά 0,27 ευρώ στα 87,29 ευρώ ανά τόνο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα