Μικρή άνοδος στις ευρωαγορές

Αντέστρεψαν το αρνητικό κλίμα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση με θετικό πρόσημο.

Ειδικότερα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε κέρδη της τάξης του 0,56% στις 546,95 μονάδες, με στήριξη από τον κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,57% στις 8.633,75 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,72% στις 23.695,59 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι πρόσθεσε 0,21% στις 7,853,47 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,15% στις 40.418,82 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε άνοδο 0,65% στις 13.930,20 μονάδες.

Στις επιμέρους μετοχές η εταιρεία της αμυντικής βιομηχανίας Hensoldt σημείωσε άνοδο της τάξης του 8,3%, αφού ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας δήλωσε ότι υποστηρίζει την έκκληση του Ντόναλντ Τραμπ προς τα μέλη του ΝΑΤΟ να δεσμεύουν το 5% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες.
Play Video

Η Thyssenkrupp υποχώρησε κατά 12%, αφού ο όμιλος εφοδιασμού με έμφαση στη βιομηχανική μηχανική και στην παραγωγή χάλυβα ανακοίνωσε βουτιά στα λειτουργικά κέρδη του δεύτερου τριμήνου.

Στα μάκρο της ημέρας, σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί προκαταρκτικά αλλά παραμένοντας καλύτερη των αρχικών προβλέψεων, αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη στην ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δεύτερη ανάγνωση των στοιχείων από την Eurostat, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε με ρυθμό 0,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2025 σε σύγκριση με το προηγούμενο και κατά 1,2% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η πρώτη εκτίμηση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας ήταν για ρυθμό αύξησης κατά 0,4% σε σύγκριση με το περασμένο τρίμηνο, έναντι μέσης πρόβλεψης των αναλυτών για αύξηση κατά 0,2%.

Στην ετήσια σύγκριση διατηρήθηκε η ανάπτυξη κατά 1,2% της οικονομίας της ευρωζώνης (έναντι εκτίμησης για 1%).

Μεταξύ των κρατών – μελών της ευρωζώνης που έχουν δώσει στοιχεία (η Ελλάδα δεν έχει ακόμα) η οικονομία της Ιρλανδίας αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό κατά 3,2% από το περασμένο τρίμηνο, ακολουθούμενη από την Κύπρο με 1,3% και τις Ισπανία και Λιθουανία με 0,6%.

Η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, της Γερμανίας, εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 0,2% αποφεύγοντας την ύφεση (σύμφωνα με το τεχνικό ορισμό: δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης – το προηγούμενο στο -0,2%).

Παρομοίως, η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε έστω και οριακά κατά 0,1% μετά τη συρρίκνωση κατά 0,1% του περασμένου τριμήνου.

Η οικονομία της Βρετανίας αναπτύχθηκε απροσδόκητα τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την Πέμπτη, καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν διευρύνθηκε κατά 0,2% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, μπροστά από την αναμενόμενη αμετάβλητη μέτρηση.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε επίσης κατά 0,7% το πρώτο τρίμηνο, πάνω από την προβλεπόμενη αύξηση 0,6%, με την ανάπτυξη να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τομέα των υπηρεσιών, αν και η παραγωγή αυξήθηκε επίσης σημαντικά μετά από μια περίοδο πτώσης.

Ενώ πρόκειται αναμφίβολα για καλά νέα, η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει ότι το άλμα της ανάπτυξης κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου θα αποδειχθεί προσωρινό.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα