Προς πώληση πολλοί τόνοι χρυσού της Βενεζουέλας

H Citigroup σχεδιάζει να πουλήσει πολλούς τόνους χρυσού που έχουν τοποθετηθεί ως collateral από την κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας για ένα δάνειο 1,6 δισ. δολαρίων, καθώς η προθεσμία για την επαναγορά του έληξε, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters.

Όπως επισημαίνεται, η κίνηση αυτή εμποδίζει τις προσπάθειες του προέδρου Maduro να διατηρήσει τα συρρικνούμενα με ταχύ ρυθμό, αποθέματα της χώρας.

Από το 2014 η κυβέρνηση του Maduro χρησιμοποιεί τα swaps χρυσού για να αξιοποιεί τα διεθνή αποθεματικά της προκειμένου να αποκτά πρόσβαση σε μετρητά, μετά από την πτώση των πετρελαϊκών εσόδων της χώρας που δυσκολεύουν την προσπάθειά της να αποκτήσει «σκληρό νόμισμα».

Στα τελευταία δύο χρόνια ωστόσο, δυσκολεύεται να ανακτήσει το collateral που έχει δώσει.

Όπως προβλέπεται στη συμφωνία του 2015 με την Citibank, η Βενεζουέλα επρόκειτο να αποπληρώσει 1,1 δισ. δολάρια του δανείου στις 11 Μαρτίου, σύμφωνα με τέσσερις πηγές του Reuters.

Το υπόλοιπο ποσό του δανείου είναι να αποπληρωθεί στο επόμενο έτος.

Η Citibank σχεδιάζει να πουλήσει το χρυσό που διαθέτει ως εγγύηση, η αξία του οποίου διαμορφώνεται στα 1,358 δισ. δολάρια, για να ανακτήσει την πρώτη δόση του δανείου, και θα καταθέσει το υπόλοιπο των περίπου 258 εκατ. δολαρίων σε τραπεζικό λογαριασμό στη Νέα Υόρκη, αναφέρουν δύο πηγές.

Σχετικά Νέα