Πόλεμος στην Ουκρανία: Δύση και Ρωσία συνεχίζουν το μπρα ντε φερ

Συμπληρώνεται κιόλας ένα χρόνος από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία κι αν κάτι μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα, είναι πως δεν υφίσταται κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης. Αντιθέτως τα τελευταία 24ωρα ο πλανήτης έγινε μάρτυρας μια μάχης διαγγελμάτων ανάμεσα σε Μπάιντεν και Πούτιν, καθώς και μιας δυσάρεστης όσο και ανησυχητικής εξέλιξης, όπως αυτή της προσωρινής (;) απόσυρσης της Ρωσίας από τη συνθήκη New Start για τα πυρηνικά.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Ο πόλεμος στην Ουκρανία που κόντρα στις αρχικές επιπόλαιες προβλέψεις δεν τελείωσε σε μερικές ημέρες, έφερε σε ευθεία ρήξη τη Δύση με τη Ρωσία. Το γεωενεργειακό μέτωπο και η σφοδρή σύγκρουση που διεξήχθη όλους αυτούς τους μήνες αποτέλεσε κυρίαρχη συνιστώσα στη διεθνή σκακιέρα και είχε ισχυρό αντίκτυπο κυρίως στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η Μόσχα «παίζοντας» το ενεργειακό χαρτί, προκάλεσε πολύ μεγάλα προβλήματα στη Γηραιά Ήπειρο, η οποία απάντησε με σειρά κυρώσεων που ωστόσο δεν είχαν τον αντίκτυπο που πρόσμεναν οι Βρυξέλλες. Ειδικά το πρώτο εξάμηνο-οκτάμηνο του 2022, όπου η Ρωσία ανοιγόκλεινε τη στρόφιγγα των ροών του φυσικού αερίου, η Ευρώπη ήρθε αντιμέτωπη με συνθήκες ενεργειακής κρίσης. Οι τιμές του φυσικού αερίου έφτασαν στα ύψη, συμπαρασύροντας προς τα πάνω ακόμη και τον πληθωρισμό, ενώ η ενεργειακή επάρκεια της Γηραιάς Ηπείρου τέθηκε εν αμφιβόλω.

Τελικώς τα καταστροφικά σενάρια για την Ευρώπη και τον φετινό χειμώνα που θα αντιμετώπιζε δεν επαληθεύτηκαν, χάρη κυρίως στις τεράστιες ποσότητες LNG που κατέφτασαν από τις ΗΠΑ, αλλά και τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, που διατήρησαν σε υψηλά επίπεδα τα αποθέματα και «έριξαν» ταυτόχρονα τις τιμές του φυσικού αερίου σε προ πολέμου επίπεδα. Η Ευρώπη έχει ανασάνει για τα καλά, ωστόσο οφείλει να αναγνωρίσει ότι στον «πόλεμο» των κυρώσεων με αντίπαλο τη Ρωσία, είχε πενιχρά αποτελέσματα. Η οικονομία της Μόσχας δεν κατέρρευσε, όπως αρκετοί περίμεναν και το μόνο ουσιαστικό «αγκάθι» που πληγώνει το άτρωτο προφίλ του Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι η πολεμική σύρραξη με την Ουκρανία, που κάθε άλλο παρά περίπατος αποδεικνύεται. Αντιθέτως το Κίεβο επιδεικνύει αξιοθαύμαστη αντοχή και ικανότητα, έχοντας εγκλωβίσει τη Ρωσία σ’ ένα πόλεμο φθοράς, όπου πλείστες φορές βρέθηκε στη θέση του αμυνομένου…

Μάχη διαγγελμάτων και το κουτί της Πανδώρας

Ο Μπάιντεν από το Κίεβο και ο Πούτιν από τη Μόσχα, μέσω των διαγγελμάτων τους, αλληλοκατηγορήθηκαν για το ποιος πραγματικά άναψε το φυτίλι της σύρραξης στην Ουκρανία. Το κυριότερο συμπέρασμα, όμως, από τη μάχη των διαγγελμάτων, ήταν πώς καμία πλευρά, ούτε η Δύση ούτε η Ρωσία, επιδεικνύει τάσης υπαναχώρησης. Αντιθέτως, ενδεχομένως να εισερχόμαστε σε μια νέα φάση κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να βάζει στο τραπέζι το κουτί της Πανδώρας που ονομάζεται πυρηνικά.
Το γεγονός ότι η Μόσχα αποσύρεται ή βάζει «πάγο» στη συμμετοχή της, στη συνθήκη New Start για τα πυρηνικά (προβλέπει τον περιορισμό των στρατηγικών οπλοστασίων ΗΠΑ-Ρωσίας), αποτελεί χωρίς αμφιβολία μια ανησυχητική εξέλιξη. Καταδεικνύει την έμπρακτη βούληση της Μόσχας να συνεχίσει με πιο επιθετικό τόνο την ανοιχτή σύγκρουση με τη Δύση και δη με την Ουάσιγκτον, την οποία άλλωστε θεωρεί ως ενορχηστρωτή της γεωπολιτικής στροφής που έκανε Ουκρανία προς τα δυτικά.

Από την άλλη πλευρά το διάγγελμα Μπάιντεν υπήρξε σαφές. «Η Ρωσία δεν θα νικήσει» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Αυτό συνεπάγεται συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας των χωρών του ΝΑΤΟ προς το Κίεβο και ενδεχομένως ενίσχυση αυτής το επόμενο διάστημα. Ενδεχόμενο που αν μετουσιωθεί σε πράξη, αφορά-δεσμεύει άμεσα και την Ελλάδα, η οποία έχει ήδη συνδράμει προς την Ουκρανία, με την αποστολή στρατιωτικού υλικού.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα