Ποια είναι τα συστατικά επιτυχίας της ελληνικής οικονομίας

Το success story της ελληνικής οικονομίας είναι αδιαμφισβήτητο και εκθειάζεται στις εκθέσεις και τα reports διεθνών φορέων, οίκων αξιολόγησης, αναλυτών κτλ. Η εγχώρια οικονομία αναπτύσσεται με πολύ ισχυρό ρυθμό ο οποίος υπερβαίνει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σημειώνει υψηλά πλεονάσματα και μειώνει ραγδαίως το δημόσιο χρέος της.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Έχοντας ανακτήσει πλήρως την εμπιστοσύνη των αγορών, μετά την επενδυτική βαθμίδα, η Ελλάδα «βλέπει» τα κρατικά της χρεόγραφα (ομόλογα) να αποτελούν ελκυστικά προϊόντα και την ίδια να είναι σε θέση -εδώ και αρκετούς μήνες- να δανείζεται φθηνότερα από χώρες όπως η Ιταλία ακόμη και η Γαλλία. Η ευφορία και το θετικό κλίμα αντανακλώνται και στο χρηματιστήριο, το οποίο παρά τη διεθνή αβεβαιότητα, συνεχίζει να κατακτά νέες κορυφές, με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά προσφάτως τις 1.800 μονάδες.

Ποια είναι τα «ατού», τα βασικά συστατικά για την επιτυχημένη πορεία της ελληνικής οικονομίας που με βάση τις αναλύσεις, έχει εξαιρετικές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια; Αρχικά η τακτοποίηση των δημοσιονομικών και κατόπιν η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων που προσφέρουν απλόχερα πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο και χρήματα στα κρατικά ταμεία.

Επενδύσεις και ιδιωτική κατανάλωση

Το τρίπτυχο ιδιωτική κατανάλωση, επενδύσεις και συσσώρευση αποθεμάτων αποτελεί τον κύριο τροφοδότη της ελληνικής οικονομίας, που έτρεψε με ρυθμό 2,4% το 2024 και με βάση τις πρόσφατες εκθέσεις Κομισιόν-Fitch, θα συνεχίσει σε υψηλές πτήσεις τη διετία 2025-2026. Με την πρόοδο του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, οι επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ αναμένεται να είναι σημαντικές το 2025 και το 2026. Μαζί με τη διατηρήσιμη ισχυρή κατανάλωση, υποστηριζόμενη από τη σταθερή αύξηση του εισοδήματος, αναμένεται να αποτελέσουν τους κύριους μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο δημοσιονομικός έλεγχος, η βελτιωμένη είσπραξη των φόρων και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής συνέβαλαν στη ριζική αλλαγή της εικόνας της χώρας μας. «Αγκάθια» βεβαίως υπάρχουν ότι η απειλή των δίδυμων ελλειμμάτων (εμπορικό έλλειμμα-έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών), τα οποία προφανώς το οικονομικό επιτελείο δεν πρέπει να… υποτιμήσει.

Υψηλά ταμειακά αποθέματα και πρόωρη αποπληρωμή δανείων

Σημείο αναφοράς αποτελεί και το γεγονός ότι τα υψηλά ταμειακά αποθέματα των 36 δισ. ευρώ (16% του ΑΕΠ) επαρκούν για να καλύψουν όλες τις ωριμάνσεις χρέους, εν προκειμένω λήξεις ομολόγων, την επόμενη τριετία.

Άκρως σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει υιοθετήσει την στρατηγική πρόωρης αποπληρωμής των μνημονιακών δανείων.

Θέλοντας να εκμεταλλευτεί την εξαιρετική συνθήκη που έχει διαμορφωθεί στην αγορά ομολόγων για τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα, το Δημόσιο θα συνεχίσει και το 2025 -όπως έπραξε το 2024 και το 2023 -την επιθετική στρατηγική εξόφλησης παλαιών μνημονιακών δανείων προκειμένου να μειώσει τους τόκους και μεσοπρόθεσμα το χρέος.

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην αποπληρωμή των πρώτων δανείων διάσωσης (πρώτο μνημόνιο) έως το 2031, δηλαδή 10 χρόνια προτού αυτά λήξουν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα