«Ένα νέο κεφάλαιο: Η Ελλάδα μεταμορφώνεται σε πράσινη δύναμη»

Η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση δεν αποτελεί πια απλώς ένα μακρόπνοο όραμα, αλλά μια καθοριστική διαδικασία που διαμορφώνει ενεργά την παγκόσμια οικονομία των κρατών και τις στρατηγικές των επιχειρήσεων. Η ανάγκη μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, παράλληλα με την επιτακτική επιδίωξη ενεργειακής αυτάρκειας, έχει αναδείξει τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, σε αναγκαία προτεραιότητα.

Γράφει η Έλενα Βαβαδάκη

Η Ελλάδα υιοθετεί αυτή τη νέα ενεργειακή ατζέντα ως κεντρικό άξονα του αναπτυξιακού της σχεδιασμού, φιλοδοξώντας να αναδειχθεί σε περιφερειακό πρότυπο πράσινης μετάβασης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το βασικό μέσο χρηματοδότησης των έργων καθαρής ενέργειας είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μέσω αυτού το κράτος διοχετεύει πόρους σε πρωτοβουλίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έργα αποθήκευσης και δράσεις εξοικονόμησης, ενισχύοντας τόσο την ενεργειακή αυτάρκεια όσο και την οικονομική ανταγωνιστικότητα. Οι εθνικοί στόχοι για την επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας επιτρέπουν τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, δημιουργώντας ένα δυναμικό οικοσύστημα όπου μεγάλες υποδομές και τοπικές τεχνολογικές εφαρμογές συμβάλλουν από κοινού στην ενεργειακή μετάβαση.

Η ΔΕΗ, ως ο μεγαλύτερος ενεργειακός φορέας της χώρας, βρίσκεται στο επίκεντρο και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επενδύσεων στις ΑΠΕ και την πράσινη μετάβαση., Ο όμιλος ΔΕΗ επενδύει 5,75 δισ. €, ώστε να μετατρέψει τη Δυτική Μακεδονία από περιοχή λιγνίτη σε σύγχρονο κόμβο «πράσινης» ενέργειας και τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, θα κατασκευαστεί mega data center 300 MW στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, με δυνατότητα επέκτασης έως 1.000 MW, που θα συγκεντρώνει και θα επεξεργάζεται δεδομένα μεγάλων εταιρειών χωρίς να επιβαρύνει το εθνικό δίκτυο. Παράλληλα, σε παλιές εκτάσεις λιγνίτη θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 2.130 MW, καλύπτοντας τις ανάγκες χιλιάδων σπιτιών, ενώ θα αναπτυχθούν συστήματα αποθήκευσης 860 MW, με δύο αντλησιοταμιευτικούς σταθμούς και σταθμούς μπαταριών 300 MW. Η Πτολεμαΐδα 5 θα λειτουργήσει με φυσικό αέριο 350 MW και θα αναβαθμιστεί σε 500 MW για υψηλότερη απόδοση, όσο στο Αμύνταιο θα εγκατασταθεί η πρώτη βιομηχανικής κλίμακας μονάδα πράσινου υδρογόνου, και θα δημιουργηθεί μονάδα Waste2Energy 38 MW που θα μετατρέπει απορρίμματα σε ηλεκτρικό και θερμικό ρεύμα. Τέλος, ακόμη 400 εκατ. € θα διατεθούν για την αποκατάσταση 80.000 στρεμμάτων παλιών ορυχείων και την απόσυρση παλαιών εγκαταστάσεων.

Με άλλα λόγια το συνολικό μοντέλο που διαμορφώνεται στην Ελλάδα δεν περιορίζεται στην απανθρακοποίηση, αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής για την εξισορρόπηση ενεργειακών αιχμών, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και αναζωογονεί τις τοπικές οικονομίες. Ωστόσο, η πραγματοποίηση όλων αυτών δεν είναι απλή υπόθεση, εξαρτάται από την ενίσχυση των υποδομών του ΔΕΔΔΗΕ, την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών και τη διασφάλιση μακροπρόθεσμων κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις. Επιπλέον, οι γεωπολιτικές κρίσεις και οι διαταραχές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες αποτελούν αστάθμητο εξωτερικό παράγοντα, που όσο ενισχύει τη ζήτηση για ΑΠΕ , άλλο τόσο μπορεί να επιβαρύνει το κόστος και την αξιοπιστία του ενεργειακού συστήματος.

Με συντονισμένη πολιτική βούληση, επενδυτική αποφασιστικότητα και ευέλικτο ρυθμιστικό πλαίσιο, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να εδραιώσει την ηγετική της θέση στην περιφέρεια, μετατρέποντας τις ευκαιρίες σε αποτελέσματα, προς όφελος της κοινωνίας, της οικονομίας και του περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα