Πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τα υψηλά 15ετίας

Μετά από ένα δυναμικό ανοδικό σερί και νέα πολυετή υψηλά, οι επενδυτές στη Λεωφόρο Αθηνών φαίνεται να επιλέγουν στρατηγικές κατοχύρωσης κερδών, με το βλέμμα στραμμένο τόσο στις εξελίξεις της ΔΕΗ όσο και στη διεθνή επενδυτική ψυχολογία. Η τάση της αγοράς παραμένει συνολικά θετική, αλλά τα σημάδια επιβράδυνσης αποτελούν ένδειξη υγιούς διόρθωσης εντός ενός ευρύτερου ανοδικού καναλιού.

Ανασύνταξη μετά τα υψηλά – Δείκτες και τζίρος
Ο Γενικός Δείκτης κινείται ελαφρώς πτωτικά κατά 0,2%, διαμορφούμενος στις 1.823 μονάδες, με τον ημερήσιο τζίρο να περιορίζεται στα 20 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 4 εκατ. τεμάχια – ενδείξεις περιορισμένης συναλλακτικής δραστηριότητας εν αναμονή νέων καταλυτών.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE 25) καταγράφει απώλειες 0,4% στις 4.525 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,3%, στις 1.778 μονάδες. Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSEM), η εικόνα είναι σχεδόν αμετάβλητη, κοντά στις 2.714 μονάδες.

Η ήπια διόρθωση έρχεται ως φυσική συνέχεια μιας έντονα ανοδικής πορείας, κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης σημείωσε επτά θετικές συνεδριάσεις στις τελευταίες οκτώ, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από το 2009.

Πιέσεις από τη ΔΕΗ – Στο προσκήνιο τα αποτελέσματα
Καθοριστικό ρόλο στη σημερινή επιφυλακτικότητα διαδραματίζουν οι πιέσεις που δέχεται η μετοχή της ΔΕΗ, με απώλειες -2,5% στα 13,4 ευρώ. Η πτώση έρχεται στον απόηχο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, στα οποία καταγράφηκε ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) στα 2 δισ. ευρώ. Ο CEO της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, απέδωσε την επίδοση στην αυξημένη συνεισφορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στη σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη – μια στρατηγική που έχει γίνει πλέον κεντρικός πυλώνας του ενεργειακού μετασχηματισμού της εταιρείας.

Επιλεκτικές κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο – Αναμονή για νέα ώθηση
Ο τραπεζικός τομέας καταγράφει μικτές τάσεις, με την Eurobank να υποχωρεί κατά 1% στα 2,63 ευρώ. Η Alpha Bank και η Πειραιώς κινούνται οριακά χαμηλότερα, στα 2,67 και 5,69 ευρώ αντίστοιχα, ενώ η Εθνική Τράπεζα παρουσιάζει οριακή άνοδο στα 10,37 ευρώ.

Η Optima Bank κινείται σταθεροποιητικά, διατηρώντας τα 18 ευρώ με μικρή άνοδο +0,2%, ενώ ξεχωρίζει η Τράπεζα Κύπρου με κέρδη 1,5% στα 6,7 ευρώ.

Παρά τις μικρές πιέσεις, η γενικότερη δυναμική του τραπεζικού κλάδου παραμένει έντονα θετική – ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε τη χθεσινή εντυπωσιακή άνοδο της Alpha Bank κατά +3,96%, μετά τη διόρθωση της Δευτέρας. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται ήδη κατά 10% για τον Μάιο, ενισχύοντας την άποψη πως βρισκόμαστε σε μια φάση rotation και επιλεκτικών τοποθετήσεων.

Κινητικότητα σε μετοχές υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης
Στον FTSE 25 ξεχωρίζουν οι Λάμδα, Σαράντης και Ελλάκτωρ, οι οποίες καλύπτουν έδαφος μετά από υποαπόδοση στο προηγούμενο διάστημα. Αντιθέτως, το «βαρίδι» της ΔΕΗ παραμένει κυρίαρχο στην πτωτική κίνηση του δείκτη.

Στον FTSEM, η μετοχή του Φουρλή κερδίζει +1%, ενώ ο ΑΔΜΗΕ παρουσιάζει μικρή πτώση -0,7%. Από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, η Q&R ξεχωρίζει με άνοδο 3,8% και αξία συναλλαγών περίπου 40 χιλ. ευρώ.

Στο σύνολο της αγοράς, 53 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά έναντι 50 πτωτικών, στοιχείο που φανερώνει μια ισορροπημένη αλλά αβέβαιη αγορά.

Διεθνές περιβάλλον: Ήπιες απώλειες και ανησυχία από γεωπολιτικά
Στη Wall Street, οι βασικοί δείκτες διέκοψαν το ανοδικό τους σερί: ο S&P 500 υποχώρησε 0,4% χθες, με τα futures να συνεχίζουν καθοδικά σήμερα (Dow -0,4%, S&P 500 -0,5%, Nasdaq -0,6%).

Στην Ευρώπη, η εικόνα είναι ελαφρώς πτωτική με τον DAX να υποχωρεί -0,1%, τον CAC 40 -0,35%, τον FTSE 100 -0,15% και τον πανευρωπαϊκό Stoxx 50 -0,15%. Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB κινείται αντίθετα με άνοδο +0,15%.

Η Ασία παρουσιάζει μικτή εικόνα: ο Nikkei υποχώρησε 0,6%, ενώ ο Hang Seng ενισχύθηκε κατά 0,5% και ο κινεζικός CSI 300 κατά 0,47%.

Ομόλογα και πετρέλαιο: Πιέσεις από τις αποδόσεις – Σκιά η Μέση Ανατολή
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παραμένουν υψηλές. Το αμερικανικό 10ετές κινείται στο 4,51%, επίπεδο που αγγίχθηκε μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ από την Moody’s. Στην Ευρωζώνη, το γερμανικό 10ετές φτάνει το 2,62%, το γαλλικό το 3,28% και το ελληνικό το 3,37%.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις επανέρχονται στο προσκήνιο, με δημοσιεύματα να αναφέρουν πιθανή επίθεση του Ισραήλ σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Η ένταση αυτή έχει άμεσο αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου: το Brent ενισχύεται στα 66,1 δολάρια/βαρέλι (+1,1%) και το WTI στα 62,75 δολάρια (+1,15%).

 Περίοδος ωρίμανσης και επιλεκτικής δράσης

Η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίζεται από ήπιες ρευστοποιήσεις, με τους επενδυτές να «ζυγίζουν» τα δεδομένα και να προχωρούν σε rotation. Η πορεία της αγοράς παραμένει θετική, αλλά η τάση προσωρινής σταθεροποίησης φαίνεται να δίνει ευκαιρίες για στοχευμένες τοποθετήσεις – ειδικά σε τραπεζικούς και ενεργειακούς τίτλους που παρουσιάζουν θεμελιώδη δυναμική.

Η συμπεριφορά των ξένων αγορών, οι αποδόσεις των ομολόγων και οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα συνεχίσουν να επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα, καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του Μαΐου με θετικό απολογισμό.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα