Π. Κόκκαλης: “Ακραίος περιβαλλοντικός κίνδυνος από τις μεταγγίσεις πετρελαϊκών φορτίων στο Λακωνικό κόλπο”

Τον υψηλό κίνδυνο που προκύπτει για την Πελοπόννησο από τη συνεχιζόμενη πρακτική “μετάγγισης πετρελαϊκών φορτίων” στον Λακωνικό κόλπο επεσήμανε ο γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και ευρωβουλευτής των Πρασίνων Πέτρος Κόκκαλης, κατά τη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε στην περιοχή.

Ο Πέτρος Κόκκαλης έκανε αυτοψία στην περιοχή με πλοίο το οποίο μετέφερε όλο το κλιμάκιο των εκπροσώπων του ΚΟΣΜΟΥ, μεταξύ των οποίων τις υποψήφιες ευρωβουλεύτριες Χριστίνα Ευθυμιάτου, Μπεατρίς Σεμακούλα και Ευδοκία Τσαγκλή, στα ύδατα όπου πραγματοποιούνται οι μεταγγίσεις πετρελαίου. Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας, υπογράμμισε ότι “οι πρακτικές αυτές συνιστούν ακραίο περιβαλλοντικό κίνδυνο για τη Λακωνία, συμπεριλαμβανομένης μίας περιοχής Natura2000, κίνδυνο για την αλιεία, τον τουρισμό, καθώς και τη βιοποικιλότητα του τόπου”, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΚΟΣΜΟΣ. Παράλληλα, επεσήμανε ότι “η πρακτική αυτή δημιουργεί μεγάλα ερωτήματα τόσο για την αναγκαιότητα να γίνονται σε διεθνή ύδατα (άνευ ελέγχου), όσο και για την προέλευση των καυσίμων αυτών”.

Ο γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ εξήγησε ότι τα μεγάλα αυτά πετρελαιοφόρα παραμένουν για μέρες στο όριο των έξι ναυτικών μιλίων από τις ακτές προκειμένου να αποφεύγουν τον έλεγχο φορτίου αλλά και τα τέλη ελλιμενισμού. Υπογράμμισε δε ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα εντάθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τους διεθνείς περιορισμούς που επιβλήθηκαν στο καθεστώς Πούτιν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Κόκκαλης έθεσε την ελληνική κυβέρνηση προ των ευθυνών της, κατηγορώντας την ότι βαπτίζει το λαθρεμπόριο “συνήθη πρακτική διεθνώς”, αρνούμενη να λάβει μέτρα.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ευρωβουλή, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος απάντησε πως “τα κράτη-μέλη μπορούν να θεσπίζουν πρόσθετη ή αυστηρότερη νομοθεσία εφόσον αυτή είναι συμβατή με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο”, κάτι που αρνείται να πράξει η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Ισπανία που έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου.

Ο Πέτρος Κόκκαλης αναφέθηκε στις πολλαπλές συνέπειες διαρροής πετρελαίου στη θάλασσα, οι οποίες είναι σοβαρές και πολύπλοκες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον:

1. Υγεία και ασφάλεια των ανθρώπων: Οι άνθρωποι που εργάζονται και κατοικούν κοντά στις μολυσμένες περιοχές μπορεί να εκτεθούν σε τοξικές ουσίες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα, αναπνευστικές διαταραχές και άλλες υγειονομικές επιπτώσεις.

2. Οικονομικές συνέπειες: Οι διαρροές πετρελαίου μπορούν να πλήξουν τοπικές οικονομίες, ειδικά τις βασισμένες στην τουριστική βιομηχανία, την αλιεία, την ιχθυοκαλλιέργεια και τη γεωργία, με απώλεια εισοδήματος για τους εργαζόμενους.

3. Επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή: Το πετρέλαιο μπορεί να προκαλέσει τον πνιγμό θαλάσσιων πτηνών και θηλαστικών καθώς καλύπτει τα φτερά και το τρίχωμά τους, μειώνοντας την ικανότητά τους να διατηρούν τη θερμότητα και να επιπλέουν. Επίσης, το δηλητηριώδες πετρέλαιο μπορεί να επηρεάσει τα αβγά και τις προνύμφες των θαλάσσιων ειδών, μειώνοντας τα επίπεδα αναπαραγωγής και επιβίωσης.

4. Διαταραχές στα οικοσυστήματα: Η ρύπανση μπορεί να διαταράξει το φυσικό ισοζύγιο των οικοσυστημάτων, προκαλώντας μακροχρόνιες ζημιές στις θαλάσσιες και παράκτιες κοινότητες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα